論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做左剛好5年,因為一句唔岩聽,就咬住話我炒佢叫佢走,其實我只係講話你繼續用d咁既態度對我又懶,咁就算啦,你想返印尼又好,想搵工又好,同我講得啦,其實我係想佢留低,因為我另一個姐姐完約要返印生仔,所以我冇左呢個老pat pat唔掂,佢煮野食好食,我細女又跟佢,我8月一號個新菲會黎都唔知佢掂唔掂,而家呢個老pat pat就話野,逼我落agent度簽野我炒佢,我一路講話我無諗住炒佢,但佢老好強梗,仲好差態度對我,我而家係咪一定要比$14033長期服務金比佢?因為佢8月20日先夠5年,而家未夠

男爵府

回覆樓主

依家未夠依家炒
但怕會被佢告你為左避長服
有無cam錄影阿? 記得錄低佢搏炒

子爵府

mslam1016 發表於 17-7-31 03:36
工人做左剛好5年,因為一句唔岩聽,就咬住話我炒佢叫佢走,其實我只係講話你繼續用d咁既態度對我又懶,咁就 ...
你咪話我唔會炒你,我好鍾意你,
你同佢講,你想唔做,咪俾封信辭職,迫返佢

冇得迫到你㗎!

我上一個印都係成日叫我送佢返agency, 我話唔會,好鍾意佢(講吓之嘛!),最後偷介指去當,我未篤爆佢,佢自己辭工,跟住我寫信入境處投訴佢,佢返唔到香港啦!

wcpcelia    發表於 17-8-2 10:29
333s    發表於 17-8-2 09:47
adrio    發表於 17-7-31 09:25

子爵府

工人做左剛好5年,因為一句唔岩聽,就咬住話我炒佢叫佢走,其實我只係講話你繼續用d咁既態度對我又懶,咁就 ...

服務咗咁耐。即使未真正到期。係我 如果大家已經反面。我會照补長服佢走。 (我個人重感情多 可能會冇咁理性啦)

侯爵府

2024年龍年勳章

同佢講我唔會炒你,你俾辭職信我啦~

333s    發表於 17-8-2 09:47

大宅

工人當然想你炒啦,長服加一個月代通知金。
反而你諗下,呢個工人對你家冇歸屬感,一心只想即刻攞$走,只會越來越差。一個心不在的人,留黎冇用。

複式洋房

steplovebb 發表於 17-7-31 21:00
工人當然想你炒啦,長服加一個月代通知金。
反而你諗下,呢個工人對你家冇歸屬感,一心只想即刻攞$走,只 ...

听到哩d case真係好難做,有時人真係想離開出去趟下,既然個心想走留低都未必對大家係件好事,我覺得一個工人跟很得你五年應該衰得有限,萬几蚊當答謝佢五年黎既幫忙其實唔多… 好黎好去,上天知道會繼續派返個好人比你(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

激烈的海狗 發表於 17-7-31 17:53
服務咗咁耐。即使未真正到期。係我 如果大家已經反面。我會照补長服佢走。 (我個人重感情多 可能會冇咁理 ...

我凈二個月先夠5年,不過都會比長期服務金比佢,但佢比agency洗哂腦,咩都叫我同agency傾,佢唔同我傾,我係條氣唔順啫,一早都係諗住比佢

珍珠宮

mslam1016 發表於 17-8-1 00:16
我凈二個月先夠5年,不過都會比長期服務金比佢,但佢比agency洗哂腦,咩都叫我同agency傾,佢唔同我傾,我 ...

講真條氣唔順,佢又未足5年,緊係唔比長期服務金喇!

象牙宮

99% 外傭都是....

工人做左剛好5年, 更加啦。是工人醒過雇主。
見不妙, 4年不到... 就完約吧。 (最安全)

雇主要學, 如何對付。
网上 searching 太多。 爬文學習。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

點解咁衰都仲要比長服?仲要完約?
錄低佢博炒D對話...跟住一個月通知炒佢...
CHEAPCHEAP機票咩都唔包~

公爵府

未夠5年抄左先,吾好怕左工人,就算佢再留佢都會越來越差,
新工人吾一定比佢差的.

伯爵府

畀面勳章

錄低佢逼你炒佢的片!跟手有證據就如佢所願炒佢!再之後即去勞工處開檔案備案先!怕佢玩野

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

樓主都想住比長服,咁而家條氣唔順,就玩下佢先囉!趁未夠期5年米炒囉!唔比長服佢!等佢告你,玩一大輪真係判你先比囉!反正你打算比!
但唔好比佢咁順利比

大宅

lilysun123 發表於 17-8-2 16:14
未夠5年抄左先,吾好怕左工人,就算佢再留佢都會越來越差,
新工人吾一定比佢差的.
...

我同佢講左話未夠5年都會比佢,如果想而家走話我知得啦,因為我尋日都黎左新工人頂另一位12月完約姐姐,老pat pat 傾左好耐,講到喊,結果我地傾左大家都耐左,所以態度大家都冇以前咁客氣,而家和好左,佢話唔走,我話如果佢勤力返,會比返bonus佢,因為以前佢幫我湊NB,諗住佢夜晚辛苦冇得訓,所以一直比左3年半bonus佢,之後呢一年多請多個姐姐就cut左佢每月$500,後來佢越來越懶,我就cut左,所以大家唔好每月比固定bonus,最好睇佢果個月勤力先比,呢件事睇得出,你認為幾好既姐姐,都唔會當你係屋企人,反起面上黎好恐怖,而家我有三個姐姐,我唔驚佢走,好來好去,話哂做左5年,佢唔夠5年我都會比佢,呢件事我情緒控制得好好,如果我都企硬,大家都會冇灣轉

公爵府

mslam1016 發表於 17-8-3 01:13
我同佢講左話未夠5年都會比佢,如果想而家走話我知得啦,因為我尋日都黎左新工人頂另一位12月完約姐姐,老 ...

雨過天晴,佢都可能係一時脾氣姐.
希望佢以後好好地la,好姐姐難求.

子爵府

回覆樓主:

通常做夠5年即變臉,好現實

男爵府

mslam1016 發表於 17-8-3 01:13
我同佢講左話未夠5年都會比佢,如果想而家走話我知得啦,因為我尋日都黎左新工人頂另一位12月完約姐姐,老 ...

我都覺千祈唔好出固定嘅bonus比佢哋,因為佢哋有晒證據佢嘅月薪係basic+$$,長期服務金就以呢個數去計。如果不定時同每次金額唔同就無呢個問題

大宅

一年一封大利是咪算囉,什麼 bonus ,俾開唔俾梗係唔開心啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

細姐姐 發表於 17-7-31 07:37
你咪話我唔會炒你,我好鍾意你,
你同佢講,你想唔做,咪俾封信辭職,迫返佢

X 2

首頁

尾頁

跳至