夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係全職媽,C6工作時間好長,得好少假期休息
但同時佢又百足咁多爪

又要玩運動(好認真地玩想提升個人技術)
又成日約朋友聯絡(有好多朋友,佢覺得朋友好重要)
又參加講座等(工作/個人成長有關)

所以佢(emoji)餘的休息時間裏,分得好少時間俾我同我個bb. 我見我以前圈子d男friend工作也很長時間,但人地就是因工時長,所以差不多所有工餘時間俾晒家庭,reject晒朋友的gathering

但我c6往往d朋友同佢興趣行先,有一次佢帶我地同佢個女仔friend lunch. 佢因為想同人傾耐d,但我要趕帶bb返家吃奶先,跟著佢要我自己走先,個日天雨路滑,我自己抱住bb擔遮行20分鐘返家,佢就掛住同個friend 傾,其實我個心幾唔舒服

係屋企有時又懶緊張個bb, 但一去到同朋友gathering,就驚死待慢佢d friend, 當我同bb置之不理

佢雖然話會抽多d時間陪bb, 但有朋友約佢就閃出街,就算留係屋企都係補眠(佢工作辛苦唔夠訓)。我weekend好多時都係自己一個揍bb(有時c6閃出街,有時佢在家睡覺,冇幫手揍bb或關心下我地,等同我自己一個揍b)

我知道c6好努力工作為左養家,我都冇向佢投訴,只係自己有比較心同埋個心唔舒服。但是否佢拿$返黎就大晒,可以約friend玩運動減壓,跟著乜到唔洗理?只有女人可以家庭第一,男人永遠自己係第一位,就算婚後有小孩也永不改變?

我想問下普遍的老公是否會因工作忙所以唔理屋企野及小孩子?或是否我太苛求?

純粹吐下苦水及大家討論下,多謝各位

大宅

回覆樓主

我同你都差不多,但我老公就唔係運動,係麻雀吖!我有兩個仔!冇人幫自己湊!有時覺得自己單親咁!我又冇朋友,我圈子細無可細了!當自己講過話過嬲過都係一樣既時候,我已經冇哂感覺了打麻雀打飽吧⋯⋯我都係呻下!唔好意思吖!

瑪瑙宮

睇開 D , 唔係盞自己辛苦. 放大優點, 勤力, 上進, 顧家, 樂觀, 開朗.

子爵府

畀面勳章

你bb幾大?似乎你老公仍未適應做爸爸的角色。。
你要多啲叫佢幫手,唔好表演得太強,乜都應付到咁嘅樣。。 佢見你搞得咁妥當,當然乜都唔會理。。

侯爵府

ju_kwan 發表於 17-7-31 22:24
但同時佢又百足咁多爪

有啲男人唔係咁,但似你果個嘅都唔少。 如果佢真係養得起頭家嘅,你就睇開啲啦,好多淨係養自己嘅都係做大爺架。

複式洋房

bb好細未夠半歲
你講得啱佢仲未適應爸爸角色
但點樣先可以令他去適應

珍珠宮

呢D男人要有一天比朋友跣一鑊先知老婆仔女好, 先將老婆仔女放在第一位

洋房

ju_kwan 發表於 17-8-1 06:26
bb好細未夠半歲
你講得啱佢仲未適應爸爸角色
但點樣先可以令他去適應

將部份照顧小朋友嘅工作交比佢, 話俾佢知淨係拎錢返嚟係建立唔到親子感情, 只有佢付出心機去同仔仔溝通, 日後先有respond

"
但我c6往往d朋友同佢興趣行先,有一次佢帶我地同佢個女仔friend lunch. 佢因為想同人傾耐d,但我要趕帶bb返家吃奶先,跟著佢要我自己走先,個日天雨路滑,我自己抱住bb擔遮行20分鐘返家,佢就掛住同個friend 傾,其實我個心幾唔舒服" 呢個絕對接受唔到
我會當場話比佢聽 依家天雨路滑 我一個人又要抱BB 又要擔住把遮 一陣間整跌埋BB /淋濕佢點算?再唔係可以你自己返屋企之後話返俾佢知頭先係咩情況, 但我絕對唔會就咁算數, 你唔出聲佢只會以為你咩都自己搞掂

大宅

jjona 發表於 17-8-1 07:32
將部份照顧小朋友嘅工作交比佢, 話俾佢知淨係拎錢返嚟係建立唔到親子感情, 只有佢付出心機去同仔仔溝通, ...

我都試過類似經驗, 食完飯佢哋有第2攤,c6想送我返屋企先, c6個女仔fd夠膽死大大聲講 " 比錢佢搭的士咪得囉" 心諗呢d人咁無同理心, 我大住肚個天又黑, 唔駛咁講嘢呀。

Jolin_Yuen    發表於 17-8-8 12:48

大宅

但同時佢又百足咁多爪

你老公個女仔朋友都有問題啦
俾著我一定會提個朋友安頓老婆仔女先
會拒絕繼續傾落去
因為無理由人地老婆同BB走先
自己一個同人地老公繼續傾
瓜田李下
NO WAY

Jolin_Yuen    發表於 17-8-8 12:49

大宅

colormama 發表於 17-8-1 09:39
我都試過類似經驗, 食完飯佢哋有第2攤,c6想送我返屋企先, c6個女仔fd夠膽死大大聲講 " 比錢佢搭的士咪得囉 ...

通常呢類女性朋友
成日同老公男朋友鬧分手
要人陪佢飲酒安慰吹水散心

子爵府

畀面勳章

回覆 ju_kwan 的帖子

你要俾佢知道你湊仔都好大壓力,唔好表現出乜都搞得掂。。請佢多啲幫手照顧。。
佢見你咁強,佢當然會走左去。。
到bb再大啲,你老公同bb多左互動,到時情況就會好啲。。但現在也要多啲俾佢知道爸爸的職責唔單是攞錢番黎就得。。

公爵府

但同時佢又百足咁多爪

其實樓主可以同妳老公傾,講出妳自己個心嘅諗法,唔係永遠個心都會有條刺,妳老公可能都唔知道妳唔開心,溝通好重要

子爵府

回覆樓主

預先安排家庭節目俾佢。你老公好似唔知自己仲有個角色係人地老公同爸爸。

男爵府

開心吸收勳章

世界上有無 "又要馬兒好 又要馬兒不吃草" 既一舉二得既事? 如果係開工開到夜, 又如何照顧小朋友.

琥珀宮

直接同老公傾啦

洋房

colormama 發表於 17-8-1 09:39
我都試過類似經驗, 食完飯佢哋有第2攤,c6想送我返屋企先, c6個女仔fd夠膽死大大聲講 " 比錢佢搭的士咪得囉 ...

如果係發生係我身上, 我c6以後唔使旨意見到呢個女仔

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

唔係...我老公事事以我為先,就算佢工作好忙,佢盡可能都會回家陪我食飯。3個月左右先有飯局,,就算應酬,一定11時前返....

如果出trip ,可以的話幾辛苦都想坐早一理機,因為佢唔捨得我一個人在家。

我去邊佢去邊,如果我要返工佢唔使,佢會管接管送。就算佢老媽子開聲用車,佢都安排車左我先

不過我覺得係性格問題,同老公傾下,一人讓一步喇

複式洋房

唔好意思,我仲想借呢版繼續吐下苦水

C6 好多friend, 同時佢要喺佢d friend 面前表現佢美好的一面

未婚前我覺得佢好樂於助人,人緣極好

婚後我發現佢為了維持個好形象,份人其實好虛偽

1)明明自己約人唔知醒(佢經常訓到下午),佢會賴塞車,工作等

2)我以前以為佢鍚佢媽,但原來佢媽唔小心嘈醒佢,就會俾佢鬧爆,冇咩原因都可對阿媽黑面。對朋友永遠獻殷勤,always welcome, 對社會地位高的朋友更隨傳隨到,狗奴才一名

3)我有個重要appointment 一個月前已約定佢,但佢阿公話約食飯,佢媽話可去可唔去。可第二日約番阿公。c6話一定要見阿公因為佢年紀好老冇幾日見,但我想話婚前佢住係阿公隔離屋近10年,當時一個月一次都唔去探望阿公say 個hi, 又係掛住工作,玩運動,maintain住d friend及訓到下午。say 個hi 都唔肯。而家突然懶孝順,要推我個appointment.我覺得有d嘔心

4)為左馬住佢某個勵害朋友B,出賣我的好朋友A。因我朋友A是行內大公司工作,c6利用我問朋友A拿某些行內資料,我唔想亦知會為A做成不便,c6即鬧爆我:邊有老婆唔幫老公,你唔想我network舖得好嗎?你根本唔想我上位⋯我唯有硬住頭皮問A,被A拒絕自己也好尷尬,自己得失了一位好朋友。其後佢也想借我朋友A提升network(但A其實很內斂,很討厭networking),佢咁做其實破壞左我和A識於微時的珍貴友誼

5)佢自己英文幾差,但又包裝到自己ok,其實寫封簡單email也要我在家中draft好send俾佢(我英文比佢好,某名中學畢業)。要即刻覆,遲覆即怨你。

總之佢對朋友寬容,對家人苛刻,令我覚得佢好雙面人。呢d都係婚後先揭露出來。雖然呢d對段婚姻問題不算大,不過心裏有d唔自在

多謝各位做我的樹loan

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

ju_kwan 發表於 17-8-3 22:56
唔好意思,我仲想借呢版繼續吐下苦水

C6 好多friend, 同時佢要喺佢d friend 面前表現佢美好的一面

你c6係咪天秤座架?

首頁

尾頁

跳至