醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

去日間中心既時間係點?因為長者表達同語言能力好差,擔心職員同佢溝通唔到,另一方面係大小二便問題,佢唔鍾意痾落片,會整到四圍都係,我怕連日間都唔肯照顧佢,咁我同屋企真係唔洗瞓

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-1 00:05
去日間中心既時間係點?因為長者表達同語言能力好差,擔心職員同佢溝通唔到,另一方面係大小二便問題,佢唔 ...

日間中心我媽番過兩間,時間係9至3,有一間要家人跟番一日,佢地會定時定候叫長者們去廁所。叧外可以放心,有呢種病職員都明白患者表達唔到自己

珍珠宮

Bear1010 發表於 17-8-1 06:24
日間中心我媽番過兩間,時間係9至3,有一間要家人跟番一日,佢地會定時定候叫長者們去廁所。叧外可以放心: ...

最弊我家長者唔係要佢痾佢就肯痾,請問你由申請到排到花左幾耐時間?費用一個月大概幾錢?
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-1 06:32
最弊我家長者唔係要佢痾佢就肯痾,請問你由申請到排到花左幾耐時間?費用一個月大概幾錢?
...

一間係睇醫院專科時排,約兩至三個月,黃竹坑醫院日間中心,毎次55,一星期番兩次
第二間係聖雅各,番三日,好似要三千幾,呢間唔駛排但好貴
比長者試下先,職員有辦法既

珍珠宮

Bear1010 發表於 17-8-1 07:55
一間係睇醫院專科時排,約兩至三個月,黃竹坑醫院日間中心,毎次55,一星期番兩次
第二間係聖雅各,番三日 ...

謝謝你,想問下黃竹坑係只限一星期返二次?
聖雅各喺邊度架?灣仔?
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-1 08:04
謝謝你,想問下黃竹坑係只限一星期返二次?
聖雅各喺邊度架?灣仔?

黃竹坑會跟退化程度編排入邊一組,番半年會停一停先可以再番
聖雅各我媽番西環果間,你可以上佢個網站check下

珍珠宮

Bear1010 發表於 17-8-1 12:19
黃竹坑會跟退化程度編排入邊一組,番半年會停一停先可以再番
聖雅各我媽番西環果間,你可以上佢個網站chec ...

謝謝你 等我搵多啲資料先,thank you.

大宅

ipodbaby_123 發表於 17-8-2 01:39
謝謝你 等我搵多啲資料先臤,thank you.
你住邊區?專門為認知障礙症患者服務的中心不多,而且都幾貴,我媽都返過兩間,可以自己定幾多日,之前有得申請長者服務券,會按家庭收入而定,由政府資助部分金額,不過唔知而家仲有無得申請

珍珠宮

pylau 發表於 17-8-3 00:49
你住邊區?專門為認知障礙症患者服務的中心不多,而且都幾貴,我媽都返過兩間,可以自己定幾多日,之前有得 ...

謝謝你的回覆,家人問左附近既社工,佢話區內都有長者日間中心,但要排隊輪候。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

pylau 發表於 17-8-3 00:49
你住邊區?專門為認知障礙症患者服務的中心不多,而且都幾貴,我媽都返過兩間,可以自己定幾多日,之前有得 ...

我都收到信,但仲未睇。
你媽仲返緊呀?

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 17-8-3 01:42
謝謝你的回覆,家人問左附近既社工,佢話區內都有長者日間中心,但要排隊輪候。
...

有日有急事,問了附近的普通日間中心,見網話3天前申請暫托,去到問話呢三個月都滿位,但可照排隊。

大宅

MM2005 發表於 17-8-3 07:47

有日有急事,問了附近的普通日間中心,見網話3天前申請暫托, ...
普通日間中心我怕唔係咁適合佢地﹐畢竟佢地需要人多D關住..不過專門做認知障礙症的又的確係貴

大宅

MM2005 發表於 17-8-3 07:44
我都收到信,但仲未睇。
你媽仲返緊呀?
係呀,一星期返兩日,有人一齊玩下傾下開心D,你有信快D搵間比你媽返下,HKADA 樂富有

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-3 10:03
係呀,一星期返兩日,有人一齊玩下傾下開心D,你有信快D搵間比你媽返下,HKADA 樂富有 ...

係呀,
我無睇呢的專門啊,只見樓下普通日間中心。
咁你媽返兩日你都可以放鬆
我媽以前返星期1-5,之後唔肯返就改返兩日,兩日都惡c唔返,我最後只好退會

我媽呢的人都是鐘意在家

大宅

MM2005 發表於 17-8-3 11:58

我媽都話唔鍾意返架,幫佢報話比晒錢迫佢返囉, 返到去有人同佢玩同佢傾計開心好多架,唔好比佢日日屈係屋企呀

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-3 13:03
我媽都話唔鍾意返架,幫佢報話比晒錢迫佢返囉, 返到去有人同佢玩同佢傾計開心好多架,唔好比佢日日屈係屋企 ...

我學你咁講,我媽即刻會話我,"你返囉我唔返"

大宅

MM2005 發表於 17-8-5 10:53
我學你咁講,我媽即刻會話我,"你返囉我唔返"
我媽都會咁講,點解你媽同我媽咁似既....=p

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-5 15:23
我媽都會咁講,點解你媽同我媽咁似既....=p

唔係嘛
我覺得你媽醒我媽好多的

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我奶奶係排緊院舍未到而安排入日間中心先。一星期我哋要佢返6日。奶奶都係有片唔肯痾。。。。
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

gloriap 發表於 17-8-7 01:32
我奶奶係排緊院舍未到而安排入日間中心先。一星期我哋要佢返6日。奶奶都係有片唔肯痾。。。。
...

如果老人家行得穩,都可以俾佢自己行去廁所唔用片,但夜瞓到矇矇鬆鬆加上食埋藥企都企唔穩,好難搞。有時夜晚扯片就咁痾喺床真係洗餐懵。

首頁

尾頁

跳至