醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

ipodbaby_123 發表於 17-8-13 12:04
如果老人家行得穩,都可以俾佢自己行去廁所唔用片,但夜瞓到矇矇鬆鬆加上食埋藥企都企唔穩,好難搞。有時 ...

佢冇扯片。但佢行唔穩。起身行路到坐都要有人扶同幫佢。沖涼坐住坐厠佢都要扶。個人斜晒。試過阿嫂幫佢沖涼都跣到。腦退化十柏金遜。最近仲弱咗。考慮聽社工講買位院舍。屋企跟本能力所限唔識照顧。尤其最近抽腹水傷口。。有糖尿仲煩。。。。
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

回覆樓主:

佢係唔急唔叫。行唔切去。一除就會賴果啲。我每次不停同佢講唔好痾。。。慢慢坐唔好痾先控制到。之前冇咁差一除就覺得可以痾所以賴到片同褲都濕。試一日換7條褲。

大宅

gloriap 發表於 17-8-13 17:39
佢冇扯片。但佢行唔穩。起身行路到坐都要有人扶同幫佢。沖涼坐住坐厠佢都要扶。個人斜晒。試過阿嫂幫佢沖 ...
我媽都係腦退化+柏金遜,有時行唔到就定左係度,咁去唔切就賴,我都係不停同佢講坐好先去,佢都唔聽,或佢根本做唔到

伯爵府

pylau 發表於 17-8-13 22:12
我媽都係腦退化+柏金遜,有時行唔到就定左係度,咁去唔切就賴,我都係不停同佢講坐好先去,佢都唔聽,或佢 ...

我哋幫佢坐椅時會要佢雙腳貼椅邊慢慢佢扶兩邊慢慢坐。佢會好心急燉落去架。同埋坐到唔啱位。不過始終唔係自己全程做。同埋大伯同老爺唔明唔理解成日忟到講粗口話。。。其實可以講閙。不過佢哋唔覺,成日話對方閙得奶奶多。。。。好彩大伯娶着個老婆雖然新移民咩都唔曉又細過我哋十年,起碼有氣有力。唔出聲怨同唔會閙奶奶唔會唔理佢。。雖然佢哋同住。我就幫奶奶搞藥同醫院或日間中心、社工有事就搵我。多時上夫家都幫手照顧下。伯娘太冇時間休息。晨早起身直落。。。幫奶奶換片沖下身。有時濕晒幫佢換衫。湊女返學跟住自己返工跟住放工湊女放學買餸。返屋企洗餸跟住睇女(6歲)功課之後奶奶返幫佢沖涼跟住到女沖。又煮飯直落到幫奶奶去完厠所包片瞓。我而家聽社工建議睇買位院舍。希望盡快大家鬆到。減輕伯娘壓力。

伯爵府

回覆樓主:

其實真係每個動作都要重複,說話要精簡。當照顧一歲。教一歲bb 咁。

大宅

gloriap 發表於 17-8-13 23:51
其實真係每個動作都要重複,說話要精簡。當照顧一歲。教一歲bb 咁。
係,不過一歲BB都會聽話,這個大BB唔聽話,或者應該話佢都唔想係做唔到...:(

你伯娘好厲害,無怨無悔,抵讚

伯爵府

pylau 發表於 17-8-13 23:56
係,不過一歲BB都會聽話,這個大BB唔聽話,或者應該話佢都唔想係做唔到...:(

你伯娘好厲害,無怨無悔,抵 ...

我都驚伯娘唔聲唔聲壓力大的話會突然大喊。佢好易喊嘅人。大伯有野唔高興又攞佢黎話...唉!唔出聲唔代表冇問題呀!好彩有時我同離院支援果啲做法教佢都會學會跟。其實奶奶果啲係咪應該講有心無力。。。有時佢又唔明。腦退化好難學新野。。。我直頭落手放佢隻手扶野。腳行唔到我哋腳幫佢一把。。。。冇辦法。認知差同任何感覺都退化。

首頁

尾頁

跳至