自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

牛家之婦 發表於 17-8-4 00:03
我又係識過唔見,所以一定底號碼~
早2日,我仔又係渡假中心玩時跌左八達通……
但問過中心無人拾到,一定又 ...

個人8達通可報失,我仔試過唔見學生8達通,揾唔返,唯有報失再申請,點知來信領咭,有寫舊咭資料,內裏d錢沒有比人用過,會過戶至新咭
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

leecnine 發表於 17-8-3 23:39
我都係無為意,但試過唔見,以後就會識得寫低或者影低佢做紀錄。

如果百貨公司或商店,你記得八達通號碼或者有用,但地鐵就無用。

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

牛家之婦 發表於 17-8-4 00:03
我又係識過唔見,所以一定底號碼~
早2日,我仔又係渡假中心玩時跌左八達通……
但問過中心無人拾到,一定又 ...

我試過仲要剛增值500元,就算登記咗易賞錢資料,記得號碼都無鬼用,因為地鐵職員唔會幫手登記,除非學生有相或個人八達通就登記。

公爵府

2018復活節勳章

青衣為食妹 發表於 17-8-1 21:51
樓主 - 好人
失主 - 好彩

我都係 係2次都有二百幾比人用哂再增值埋,無仇報,仲要好快發現唔見卡即報失,但八達通公司話要3小時先生效,就係3個鐘入面比人用哂入面d錢

而家換左銀包張卡zip到好實,無咁易唔見

大宅

回覆樓主:

如果交番港鐵或警署,冇人認領會送番八達通公司。
二係自己用啦!
如果有人跌左都係記唔起,9成都係送比八達通公司。
我女唔見都超過7,8張。

子爵府

leecnine 發表於 17-8-1 13:15
剛剛大約1250,在尖沙咀加拿分廣場莎莎內拾到一張8達通。如有人遺失,可PM我認領,請給予咭編號,說明是成 ...

你真好,之前搭巴士小朋友唔見左八達通都搵唔返

伯爵府

樓主係好人.
但唔明點解執左唔交去加拿分廣場 / 莎莎 / 警署或地鐵客服中心之類.
我唔見左都唔會上來 BK 找失卡.

子爵府

親子王國15週年勳章

Chamo 發表於 17-8-4 13:28
樓主係好人.
但唔明點解執左唔交去加拿分廣場 / 莎莎 / 警署或地鐵客服中心之類.
我唔見左都唔會上來 BK ...

因為唔係個人,交比佢地都係5知佢地點處理,就好似交去地鐵,佢地都話唔理,比返8達通公司。
bk jm威力強勁,我咪有樣學樣囉
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

青衣為食妹 發表於 17-8-1 23:14
回覆 jollyma 的帖子

打去八達通報失因有自動增值功能,好似要等幾個鐘至停到張卡

我上次吉之x自動付款,左手記得取單同貨,右手唔記得即時取八達通(自動增值),已經5分鐘內返店問職員,佢地幫我報警,cctv都睇到我後面果人攞左,但警員話就算睇到都要返警局落口供要大半日,因為趕時間接孩子,所以只好當自唔小心破財。
留主咁好人,真係難得。

大宅

回覆樓主:

其實D人好自私~ 一張八達通值幾多$,就出賣左人格!
所以我係街見到地下有物品(財物),我都會拾起,交比附近警員,以免比D貪心人據為己有……

子爵府

親子王國15週年勳章

牛家之婦 發表於 17-8-5 14:40
其實D人好自私~ 一張八達通值幾多$,就出賣左人格!
所以我係街見到地下有物品(財物),我都會拾起,交比附 ...

我都係咁唸,所以放上bk問左先,無,我咪攞去地鐵比佢地處理囉,唉,可惜,佢地都話唔會理會,只係代為轉交8達通公司。所以無人認領個筆金額,每年8達通公司都袋好多

大宅

leecnine 發表於 17-8-5 14:53
我都係咁唸,所以放上bk問左先,無,我咪攞去地鐵比佢地處理囉,唉,可惜,佢地都話唔會理會,只係代為轉 ...

最起碼可以免去失主的自動增值的損失

首頁

尾頁

跳至