自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近公司請左個新人,返工頭兩日已經同人講私人野,又爆自己戶口得萬幾蚊,宜家好等錢使。
以為佢有心做,點知成個月黎,日日發夢,每日教完又教,日日要有人係旁邊磅住佢做野,睇少眼即刻錯,要人執手尾。 教完又唔記,又唔寫低d 步驟..etc
每日都好似一張白紙,新既一樣。要重新講。
動作超慢....竟然可以用7個鐘都file 唔到一個box file 的文件....

佢比人感覺係渾日子等出糧,搞到其他員工要做埋佢個份開始有怨氣....
好聲好氣講又試過,話又話過.....都係無改進...

未過試用期最應該扮積極都hea 得如此厲害,比佢過到骨真係以後有排受....

update:
終於決定係佢入職第20日即時解僱佢..
雖然琴日同今日做野動作好似快左一丁點,但依然唔達標....
佢有提過佢啱啱同男朋友分手,宜家等錢搵地方搬,又無得返自己屋企,好似好可憐...
但如果佢留係度但又繼續hea,又會影響士氣。

水晶宮

回覆樓主:

hea 精

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

一邊請人一邊出信炒。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

遇過差不多既同事日日勞氣到呢⋯⋯
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 17-8-2 01:08
遇過差不多既同事日日勞氣到呢⋯⋯

宜家無野驚,至驚其他同事覺得原來甘hea 都得有樣學樣一齊本pair , 到時就大鍋

子爵府

回覆樓主

炒。
新入職已經懶得咁,教又唔聽。

以前曾經請個temp, 阿姑來的,做野超慢,叫佢做filing 結果整亂晒原本filing。同佢講仲執返好仲要駁咀。同阿姐講,跟住即刻同hr 講即日炒左。

學野慢唔緊要,但完全冇心做又做得唔好,要人幫佢執手尾真係炒得。無謂浪費其他同事時間心機去教。

大宅

咁hea實過唔到試用期

wcpcelia    發表於 17-8-2 12:13

水晶宮

NoddyPooh 發表於 17-8-2 01:11
宜家無野驚,至驚其他同事覺得原來甘hea 都得有樣學樣一齊本pair , 到時就大鍋
...

驚乜?即炒, 等於咪話比其他同事知唔可以hae做。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

仲唔炒嘅……

象牙宮

NoddyPooh 發表於 17-8-2 00:56
最近公司請左個新人,返工頭兩日已經同人講私人野,又爆自己戶口得萬幾蚊,宜家好等錢使。
以為佢有心做, ...

1000% 似外傭。 咩原來時下年青人行為, 态度 和外傭無分別?
懶, hea,

日日發夢,每日教完又教,要人執手尾冇記性, 教完又唔記,又唔寫低d 步驟..etc日日要有人係旁邊磅住佢做野,睇少眼即刻錯。 交代10樣工作, 只做 6个, 5个要執手尾?

日日玩手机。? 永遠都是雇主的错?

請... 退休再就業, 會不會好D????

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主:

係唔係而家大多數都是這樣

公爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

長痛不如短痛,炒!

珍珠宮

以為佢有心做, ...
扮hea起碼擺明佢係唔做野,我之前公司,有個老臣子,睇佢好勤力㗎,日日冇停手㗎,但D野成日錯,比人投訴到我們經理度,D文件delay累公司比人罰錢,最後被炒,但佢走咗之後,我們也要執佢D手尾,先發現佢handle過既文件,內裏夾著大量電郵,即係thank you呢D都print 埋出來,仲有好多廢紙在內,每份文件起碼成本金鏞咁厚,唔怪得之佢咁忙啦⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

以為佢有心做, ...

同我同事一樣,可惜佢已過咗骨,亦唔炒得。

公爵府

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我公司都有一個,比佢過左試用期,唯有等佢做錯野即炒

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請過個啦, 咁樣幫唔到手唔係辦法

侯爵府

以為佢有心做, ...

即刻叫佢走,免得影響仕氣。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

唔過佢試用期咪得囉

首頁

尾頁

跳至