興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上星期從花墟購入一盆薄荷, 我轉為水種, 呢幾日D葉無啦啦一塊一塊咁燶咗? 請問係咩原因?

別墅

回覆樓主:

我之前都買過黎種,我係泥種,又係燶葉,唔夠一星期死埋 ,我都想知點種先好

大宅

回覆樓主:

mint好粗生,耍好多水

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

salau 發表於 17-8-4 11:02
上星期從花墟購入一盆薄荷, 我轉為水種, 呢幾日D葉無啦啦一塊一塊咁燶咗? 請問係咩原因? ...

係咪日照長呀?

珍珠宮

Eva3196 發表於 17-11-7 21:59
mint好粗生,耍好多水
係,我早晚都林好多,都係燶.而家涼左,C6又話唔使林咁多水

男爵府

回覆樓主:

我又係,燶哂…!
d人話易種……!

大宅

回覆樓主

如有留言,請主動直接PM我, 唔好叫我先PM你.  你PM我, 我多數會覆, 但就好少主動發PM比人

子爵府

回覆樓主

Mint有好幾百種,唔同種要唔同日照。有些比較怕日照,半天時間又下午大太陽佢會頂唔住,有些比較唔怕,晒長少少都得。最好最溫和係早上幾個鍾日照。勁又長的日照會曬濃葉片。
Mint喜歡水,但千萬唔好濕腳。濕腳即是有個底盆長期有水浸住佢。因為根部都想要有少少空氣透入。如果你放室内,風都冇滴,冇乜evaporation, 水就一天一次夠晒有突。倒走底盆的水。如果放外面,要睇有幾開揚,風大嗎?淋到雨嗎?長晒嗎?要調節水量。慢慢同佢溝通下。
另外,肥料都係重要一環。千萬不要落勁肥。咸死。葉子都會又黃又濃。想要葉子健康又大片又香,要薄肥勤施。用香草専用的液肥開水,可以根據recommendation 再開稀一點,咁就可以兩星期一次左右施肥。施肥要在晚上氣溫下降時才做。日間施肥實burn.

慢慢試下。
仲有虫害。迉些講。
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至