在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

有兩個BB,NB及三歲,考慮當中。

大宅

月入十幾萬?
可以講多啲點解想唔做?
十幾萬 唔係幾萬...

別墅

ovovo 發表於 17-8-4 23:12
月入十幾萬?
可以講多啲點解想唔做?
十幾萬 唔係幾萬...

份工壓力大,夜放工,平均九點先食dinner.....老公support唔做,想多d陪小朋友之餘自己可以輕鬆d。長遠想搵份壓力細d,或者part time工調劑下。不竟慣左打併生活,覺得自己都未必習慣FTM生活。錢方面問題不大,老公ok的。不過無左我果份人工可能會少d去旅行,洗錢無咁casual, 長遠會儲少左錢,無咁有安全感。而且自己會少左好多零用錢。

重點係,唔知點面對自己,覺得好似嘥左自己嘅能力(工作及搵錢方面)。

別墅

回覆樓主

宜家洗錢基本上唔洗計過度過,阿囝學野,上乜playgroup,都唔會先考慮價錢。但小朋友嘅快樂同幸福又點係錢可以衡量呢?咁先矛盾

男爵府

回覆樓主:

我當年係自己開店舖,都好像你咁,洗錢唔駛考慮,因為做婚前檢查唔合格,比醫生話我地不育,後來奇蹟地成功懷孕左,同老公商量後決定汁左間店(心血來,開左好耐有好多熟客)專心養胎,結果成功還比我地3年抱倆

但宜家既我真係好後悔當時既決定呀,因為自己真係做唔慣ftm,因為2胎太近,自己1湊2,真係好煩好操低呀,還煩過對住d客,細女又要半夜啜啜啜,每日得4個鐘訓覺,又要照顧大囡起居飲吃,同埋佢既學習,對我來講好像辛苦

屋企老人家唔喜歡有工人係屋企,覺得冇安全感,婆婆會幫手做家務煮飯,但2隻小魔怪真係攪到我頭都大晒

我覺得如果你係喜歡你既工作,最好唔好停,你會唔習慣既

男爵府

回覆樓主:

成日要安排活動比小朋友,如星期135去pg,24 swimming, 因我細女係全埋身,唔飲奶樽,每次都要急急腳3小時內要回家餵奶,星期六日家庭日,每日早上一起床就要準備早餐,跟著準備野餐用品,同埋野吃(星期六日必定會去野餐,海灘,掘蜆),細女得4個月大,背住個細拖住個大,老公拎用具,個大既還要反叛期,自己想點就點,爬上爬落,跑來跑去,哩d都濕濕碎,最可怕係扭計

好采8月佢讀pn班,我真係非常開心,簡直好像見到渚光咁(送左佢去讀全日制幼兒園)終於可以每日最少訓到8小時,又唔駛煩佢放電不足,同埋安全問題

最後我決定左等細女3歲我就再出番來做野了,搬番出去住,請工人湊

男爵府

lolojai 發表於 17-8-5 00:47
份工壓力大,夜放工,平均九點先食dinner.....老公support唔做,想多d陪小朋友之餘自己可以輕鬆d。長遠想 ...

你而家返工邊個湊?
如果而家幫你湊嘅人係令你放心嘅,比著我寧願繼續返工。

如果你唔返工的話,仲有人幫手湊一齊嗎?有都可以諗下,無就會好辛苦。

別墅

wcm991101 發表於 17-8-5 01:37
成日要安排活動比小朋友,如星期135去pg,24 swimming, 因我細女係全埋身,唔飲奶樽,每次都要急急腳3小時內 ...

明白的,呢個都係我擔心的。不過短時間內,一兩年?可能都會陪下佢地多d

別墅

Handsomewoman 發表於 17-8-5 08:53
你而家返工邊個湊?
如果而家幫你湊嘅人係令你放心嘅,比著我寧願繼續返工。

工人湊,99間唔時睇下。但眼見大囝長大,懂事,想多d陪佢。份工壓力太大,見大家咁講,可能試下搵份PT 做下先⋯⋯

公爵府

回覆樓主:

咁妳真係好大勇氣wor

男爵府

lolojai 發表於 17-8-5 10:21
明白的,呢個都係我擔心的。不過短時間內,一兩年?可能都會陪下佢地多d
...

2年白頭髮都多十幾條

男爵府

lolojai 發表於 17-8-5 10:21
...

唔好計入息多少,呢個相信係好多在職媽媽嘅掙扎。
如果肯定停左1,2年後返出來繼續有返份工嘅話我都好想比1,2年全職陪佢,

大宅

MommyPanel勳章

有媽媽全職湊的小朋友係會叻D, 同埋學野快D, 因為教導小朋友只有媽媽先會做到。

大宅

回覆樓主

我係一放完產假就last day。雖然我轉做FTM,加埋另外一啲因素,家庭收入得返之前既三分一,但我地兩公婆一有bb時就覺得自己仔女自己湊係好自然既事,亦係責任、所以好順理成章,所以無話唔捨得同後悔。當然,幸運既係我地無financial commitment,所以收入少左都無咩壓力。我覺得自己湊真係值得,因為可以跟自己既湊法,唔怕被老人家縱壞,小朋友又開心啲。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有咁既人工,相信你學歴同工係經驗都唔少。即管做一年睇下點先囉,唔掂咪出山。

珍珠宮

我估樓主可能是專業人士,吾好吾做工,否則你會好唔慣,同公司傾可否轉part time, 如果你billing 好的話,公司吾會白白比你走嘅,傾吾埋先考慮辭職囉,有得咁嘅人工,個billing 壓力應該好大

大宅

好羨慕唔使擔心經濟,可以做FTM的媽媽。

複式洋房

從小朋友角度無論點計都是父母親手湊比較好,無論性格,學習或者其他方面都可以看到。從父母角度無論妳份工是做咩咖我相信都唔會辛苦得過湊b。十個媽媽九個都會甘講。其實你多次提到份工壓力好大,如果妳自己都覺得好難堅持,為左唔好壓力爆表給自己一段不一樣的經歷都是好選擇。

複式洋房

lolojai 發表於 17-8-4 12:30
有兩個BB,NB及三歲,考慮當中。

如果唔洗憂錢,無經濟壓力,我會係一個開心既全職媽媽,可惜我唔係,但樓主搵得六位數,應該係有料之人(emoji),如果你搵工唔難,可以試一兩年

大宅

樓主別介意,我想說其實無人會了解你和你屋企的情況比你和先生更多,其他人的意見可參考,最後都係你和先生有共識才能作出合適的決定。
停過一年,找返老本行工作未必太難因為你有很多方法自圓其說,不過預左唔容易,試過返舊公司俾個新同事見時寸我有gap year. 最後我返回職場並不因我不喜Ftm, 是覺得自己明明可減輕家庭負擔,替仔儲錢,又有能力,點解唔做,我完全同意做ftm 對孩子的好處,但我最終選擇了回職場,坦白說,我覺得我在家的貢獻會比在職埸大。

首頁

尾頁

跳至