自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說我租咗已經多年,部冷氣機有問題,唔夠凍,開咗冷氣仲要開風扇,好熱果時開咗風扇都係熱,叫業主加雪種,佢竟然話唔包,就算雪櫃壞都要我哋自己搞掂,d嘢係佢㗎喎,真係好鬼嬲⋯⋯
想問下其實係咪真係業主唔包整佢自己呢d大電器嘅呢?

謝謝意見!

男爵府

3kidsmom 發表於 17-8-7 10:45
話說我租咗已經多年,部冷氣機有問題,唔夠凍,開咗冷氣仲要開風扇,好熱果時開咗風扇都係熱,叫業主加雪種 ...

租約有寫就業主包,佢係收市價租定點?試下同佢傾下一人一半,搬走留底咁囉

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

電器因為都係租客用,好多業主都唔包修理的。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

3kidsmom 發表於 17-8-7 10:45
話說我租咗已經多年,部冷氣機有問題,唔夠凍,開咗冷氣仲要開風扇,好熱果時開咗風扇都係熱,叫業主加雪種 ...

要包維修一定要合約上寫明包維修, 合約上寫提供設備, 都不代表包日後維修.

我知, 好多都認為(包括我), 業主提供設備代表要包日後維修, 但有網友提供了法庭案例, 否定了這說法, 法庭話包維修, 一定要合約上寫明.

pbpk03845784    發表於 17-8-7 14:04

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

你比緊的租金係咪比市價平?
平幾多? 我租樓續約時,業主加好少租,比市價平近二千一個月,我乜都自己比錢整就算,洗衣機壞同業主講我買部新,因一個月平二千,一年二萬四, 我諗整乜都夠。

翡翠宮

合約有無寫? 真係要係合約寫得好清楚.
不過非入牆家電我自備

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

見你話租左多年,租金應該平,叫業主整野,續約一定加多D,其實條數一樣咁計, 只要你少煩業主,業主都唔會加得多, 大家識做,大家好。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我62租樓俾人就唔包維修,我見老公同Agent講明以交樓現況計(有執過),試好所有work就日後自己處理。因為62只袋租金,整嘢呢啲又煩我哋去跟,試過有租客連燈泡壞,自己locked咗門都搵我哋,所以老公會講明。
其實都要睇層樓同業主係乜嘢人,新樓多數包,舊一輩業主就無呢個想法,62曾經講過租單位要包呢啲㗎咩
我哋自己租俾人嘅單位就有為租客換過雪櫃、洗衣機、冷氣機,原有入伙設備因多年已損耗。

大宅

之前租樓合約有寫入牆電器⋯如冷氣、熱水爐係業主包⋯因為我冇可能拆咗佢換⋯搬又拆返走架麻⋯但我業主有俾埋個舊雪櫃我用⋯但入住前有講明個雪櫃不在租約內冇計我租所以佢唔會包維修⋯如果我唔用可以掉咗佢⋯因為理論上佢租個地方俾我⋯咁個地方就冇理利借佢放d唔係租俾我用嘅嘢架麻⋯咁如果佢唔係租俾我就應該要交樓之前自己搬走d野⋯所以應該可以同業主說如果你唔負責維修嘅⋯一係授權租客可掉咗佢或者業主自己來搬走佢⋯冇可能係租客出錢維修的

子爵府

回覆樓主:

我自己就會睇情況,睇下你住左幾多年,平時麻唔麻煩,有冇收平租金咁,再決定幫唔幫租客換。

禁止訪問

大宅

回覆樓主

兩睇啦,如果包,業主叫CF 黎整下,吊命甘,一係換尐瘋澤牌俾你,你用得唔gur。冷氣又嘈,雪櫃又細,洗衣機又fling 唔乾水...等等。如果五包,自己可以買好既牌子電器,用得爽尐開心尐。最多搬屋拎走埋。一係係租金扣番。最重要係租約寫清楚。

子爵府

回覆樓主

睇下合約有無寫
我就無包電器維修俾租客,租客都agree咗,如洗衣機壞,佢有自己心水款想買,講明如果日後搬,會搬走,雙方妥協就ok!

男爵府

多謝各位意見,合約只講包咗冷氣,洗衣機,雪櫃,無講包維修,而我係比緊市值租金,無話比出面平

其實我諗呢d電器用得耐就一定有自然損耗,我自己以為部機係佢嘅,咁就一定係佢包啦…… 租咁耐我都無咩麻煩佢,冷氣滴水,我都自己搞掂,唯有下次自己醒d,合約寫好唔洗嘈

首頁

尾頁

跳至