自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

呀女今年DSE都比呢两科收左,但佢比較喜歡讀職治,不過好多人同我講職治香港就業位唔多,讀完可能揾唔倒嘢做,加上佢係東華的比起理工的畢業生又差d。但佢怕護士的厭惡性野,怕捱唔住又讀得唔開心。大家有冇做緊或讀緊職治的,比d意見我!

leung2888    發表於 17-8-8 09:07

男爵府

回覆樓主:

讀東華都係有職治牌,人生流流長,做野最緊要要開心,你由得個女揀吧!

wcpcelia    發表於 17-8-9 15:47

大宅

天娜 發表於 17-8-8 08:20
讀東華都係有職治牌,人生流流長,做野最緊要要開心,你由得個女揀吧!
...
其 實线都好似你咁諗,但身边醫院d同事又話職治唔妁,攪到我同呀女都心大心細

男爵府

回覆樓主

職業治療好廣下,大人跌倒復康時要上職業治療,小朋友有特殊需要既也會上職業治療,
至於護士,比較厭惡性

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

東華職治攪左一大餐終於可以掛牌。東華係咪比理大差,講到明就傷感情,門檻都差一大截。但東華果批剛畢業,前景點無人知。如果東華請得返晒人工又同HA一樣又唔怕!
護士普通RN就ok,精神科聽講易失業

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

FYI
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3453743

水晶宮

CircleFace 發表於 17-8-8 08:11
呀女今年DSE都比呢两科收左,但佢比較喜歡讀職治,不過好多人同我講職治香港就業位唔多,讀完可能揾唔倒嘢 ...

兩科都是SSSDP? TW第一年辦OT 無咩數據睇到, 護士讀完出路一定唔擔心,但有passion都難捱。我會鼓勵佢讀自己喜愛的,畢竟面對的是她。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主:

小朋友果d言語治療算吾算?係就總有出路喇
(利申,我兩科都吾認識的)

王國長老

回覆樓主

唔知OT駛唔駛好似護士咁讀書同進升(估計要)
之前有jm提醒,到入讀master時,「出生」有機會成為阻礙(因為第一年有人畢業所以真係未知)

伯爵府

護士學位

王國長老

honthont 發表於 17-8-8 09:04
小朋友果d言語治療算吾算?係就總有出路喇
(利申,我兩科都吾認識的)

呢科入到真係劏雞還神,只係易過醫科少少咋(我女已斷纜

子爵府

回覆樓主

唔知行情點
但最近住公立醫院,OU嘅學生好醒目又勤快,我諗個program 唔差

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我中學同學做職治,起初在公立醫院做,到有番一定資歷,依家在尖沙咀某私人機構上班,搵工唔難。

珍珠宮

天娜 發表於 17-8-8 08:20
...

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-8-8 09:13
呢科入到真係劏雞還神,只係易過醫科少少咋(我女已斷纜)

入唔到不是壞事,除非超級無敵勁鐘意,多咗教大理大爭,飽和喇!

公爵府

CircleFace 發表於 17-8-8 08:11
呀女今年DSE都比呢两科收左,但佢比較喜歡讀職治,不過好多人同我講職治香港就業位唔多,讀完可能揾唔倒嘢 ...

讀職治,巿場上仲好需要人,之前新聞有講職治去到好似2030定202x年都仲缺幾百人。東華第一屆東華有請返,都有其他機構請,巿場除咗HA,仲有診所、老人院、特殊學校...

王國長老

feifei_baby 發表於 17-8-8 10:19
入唔到不是壞事,除非超級無敵勁鐘意,多咗教大理大爭,飽和喇!

語言治療wor,理大教大有咩

大宅

feifei_baby 發表於 17-8-8 10:23
讀職治,巿場上仲好需要人,之前新聞有講職治去到好似2030定202x年都仲缺幾百人。東華第一屆東華有請返, ...
我上網search見講職治都好正面,但我班HA醫院同事就話職治出路少,一間医院得两三個職治師,每年出成8O几個,市場消化唔倒!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...但佢怕護士的厭惡性野,怕捱唔住又讀得唔開心。..

佢似乎唔係咁鐘意喎, 點捱落去呢!!!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至