自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

zoooooooooo 發表於 17-8-8 14:26
職業治療好,起碼唔駛點輪班,特殊學校又會請

特殊學校得嚴重嘅先有OT篇制
其他輕中度要請OT都係funding 位咋
有無得加人工都要睇funding

男爵府

honthont 發表於 17-8-8 09:04
小朋友果d言語治療算吾算?係就總有出路喇
(利申,我兩科都吾認識的)

語言治療會不會比職治更難揾工?

公爵府

pswongg 發表於 17-8-8 15:47

上jump望下請邊type多,請人嘅又係咩機構,咁會了解多啲。

公爵府

親子王國15週年勳章

chocolatebean 發表於 17-8-8 12:20
SPEECH 收好高分, 而家唔缺人, 咁就幣啦!
好多人讀了!

男爵府

dream100 發表於 17-8-8 13:22
From newspaper

想問這是醫管局和政府欠人的统計嗎?計唔計街外,我知好多物理治療自己開業

大宅

YY1101 發表於 17-8-8 13:26
如果興趣ㄧ樣
建議讀nursing
occup要人揀晒poly
係咪pm左比我呢? 我收唔倒呢, 麻煩再pm

大宅

CircleFace 發表於 17-8-8 08:11
呀女今年DSE都比呢两科收左,但佢比較喜歡讀職治,不過好多人同我講職治香港就業位唔多,讀完可能揾唔倒嘢 ...

兩行出黎都係有牌,實搵到食,我會睇個女個人意願。

子爵府

揀一條佢行得有熱誠的路, 唔會揾唔到工.

伯爵府

呀女今年DSE都比呢两科收左,但佢比較喜歡讀職治,不過好多人同我講職治香港就業位唔多,讀完可能揾唔倒嘢 ...

如果未讀就擔心厭惡,將來一定做得唔開心,要小心選擇

男爵府

熱血勳章

nixphoenix 發表於 17-8-8 15:39
特殊學校得嚴重嘅先有OT篇制
其他輕中度要請OT都係funding 位咋
有無得加人工都要睇funding

放暑假前我大仔校長話政府批咗錢,輕度和中度學校新學年都可以請ot

利申: 大仔讀某輕度弱能學校

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

pswongg 發表於 17-8-8 15:47

speech要既人仲少
做落吾走
直至中六合彩或退休

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

HL7646 發表於 17-8-8 13:44
東華OT學費好貴, 同埋而家係HA 未發牌, 所以今年第一屆的畢業生都不係個個都入到HA 做TRAINING, 因為東華 ...

咪玩
已經比左
亦都開左慶祝會
第ㄧ班亦已七月成功有牌
但.......
其他吾在版面講

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-8-8 14:47
我朋友做HA RN,佢就話:有得揀緊係OT啦!行出黎一個阿嬸旁住氣勢都唔同(佢講架,佢已經係APN準備升NO)
...

APN点升NO?
依家仲有N0位?

如果occup在poly讀就去
吾係就諗下

仲有呢!借個位講,大家都係話人工好
冇心吾好去,同最重要大家其實有冇實地去過東x的上課地方參觀?

用戶要求終止服務

畀面勳章

回覆樓主

講到明討厭nursing就當然唔選(依行無熱誠好難做)

我會選ot, 那怕讀完會搵唔返本行,咪做其他(事實每年好多畢業都唔做返本行,又或者做一排就會轉)

用戶要求終止服務

畀面勳章

feifei_baby 發表於 17-8-8 13:09
睇下藥劑呢個例子,就知收得高,唔代表就業一定冇問題....

同意

之前一講唔夠乜師物乜師,市場supply大增,好快就爆煲(始終社會唔需要咁多專業人士,結果入到出黎一樣爭餐死)

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我會揀OT:
1. 你女已經表明唔鍾意護士
2. 好多野都關OT事, 唔會咁快冇得做
3. 感覺高級過護士

如果怕東華名氣唔好, 讀一年努力爭取好成績, 下年再報其他名校repeat一年/插班。

別墅

回覆樓主:

OT收生分數要求高d,但起身點反而低過RN, OU RN收嘅分數又比其他大學低喎,正常都唔會揀OU先,推輪睇,東華ot應該收嘅分數頗低,其實係米真係有認受性?check清楚好d, 如果東華學院應受性冇問題,我會揀OT,我唔信搵唔到工

大宅

caca0921 發表於 17-8-9 02:25
放暑假前我大仔校長話政府批咗錢,輕度和中度學校新學年都可以請ot

利申: 大仔讀某輕度弱能學校

都係funding 位

唔算係篇制

不過當然好過而家要請就唔知點左搵錢右搵錢先請到

明明輕中度都有需要

大宅

我就係有個心結, 呀女DSE成績出來BEST FIVE 有22分, 入8大應該係無問題, 但因佢只target護理, 所以無咩好選擇, 佢無咩野, 係我有D唔開心啫, 加上周邊都話OT出路窄, 仲係東華畢業, 又話再差D....

我地係有去東華的Open Day睇過, 所以呀女都知係咩一回事..... 而家已經無得再諗, 唯有支持佢啦....

男爵府

兩科都唔錯,我覺得囡囡的興趣最重要,最緊要佢讀得開心! 其實職業治療在香港好缺乏,雖然醫院需求不太大,因為這類病人住院時間不太長,但係好多安老院舍或復康中心都好需要,我知道好多都成日邀請人,而且人工仲好好,所以不妨試吓!早兩個星期無線J5做咗個特輯,我覺得職業治療前景好好,特別東華學院自己旗下有幾間醫院,我覺得佢都會收返唔少自己嘅學生,根本無需擔心!

首頁
23456...7

尾頁

跳至