自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

珍珠宮

人地點教女,唔評論,
不過,確實而家年輕人, 所以觀念都變晒,
旅行唔係必需品, 但今時今日都唔侈偖品

好多野都係睇你父母點教,
細個點教,
而家d 小朋友, 幼稚園已去日本, 歐洲.
咁佢期望小朋友到小學大學, 會有咩諗法?
種瓜得瓜!

我自己方向明確,
一黎無錢, 人工夠生活開支,
旅行唔係無,可能幾年先去一次,
如果想好似人地咁, 每年去幾次,
就自己付出, 回報自己.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大學生,有D都有兼職既。

我昨日同老友飲茶,佢至講,佢仔,城大,大三,佢同學而家已兼職做緊保險,

月入有四萬喎,猛叫我老友個仔都去做。老友問我意見。

咁我又唔熟保險而家行情喎,我唔知係唔係真係揾到咁多喎?

不過,佢個同學仔親人係保險高層,彈好多客畀佢。

個同學仲講,做內地客既同事,揾得仲多,

我真係唔知,而家保險咁好做咩?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主:

個個屋企教法唔同…
有$想做乜都可以

男爵府

次次睇完呢d post我就會好努力咁提自己唔好做老屎忽,開口埋口「我地以前xxxxxxxx」

yui1625    發表於 17-8-10 17:05

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章

my005 發表於 17-8-9 09:27

我昨日同老友飲茶,佢至講,佢仔,城大,大三,佢同學而家已兼職做緊保險,
見舊同學 今年有房坐啦 佢上年 幾乎長駐大6啊

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pancake0512 發表於 17-8-9 09:51
見舊同學 今年有房坐啦 佢上年 幾乎長駐大6啊

真係咁好揾?﹗我唔清楚而家係點,只記得我老公個朋友兩公婆以前係好似做到區域經理咁上下,離婚

後,男轉開地產,佢話保險難做,不過呢D都係十幾廿年前既事,而家真係唔知行情,所以老友問

起,我都唔敢畀意見喇﹗

做保險,應要考牌先架,個同學仔,大三就考到牌,可以賣保險?我真係唔熟,無問過人。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章

my005 發表於 17-8-9 09:57
真係咁好揾?﹗我唔清楚而家係點,只記得我老公個朋友兩公婆以前係好似做到區域經理咁上下,離婚

後,男 ...

大學生多時間 好易有牌 大6多有錢人 你有人脈 就搵到食啦 我舊同學都係 大學考牌 做幾年 冇咩成績 識到個大6富二代女友 慢慢先發咋

my005    發表於 17-8-9 10:05

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

以下只係個人睇法,不喜勿插!
讀千卷書不如行千里路

而家讀書唔同以前,都鼓勵學生exchange、國際視野...

我覺得呢D體驗對佢哋係有好大得着(當然大前題係家庭經濟許可),與其他大學學生交流亦都學到好多嘢,增廣見聞!

剛先聽到朋友分享,佢兒子已出來工作但每日只係駛錢食午飯同撘車所以能糧錢(不過佢無社交,每日放工同放假都在家打機),做母親更加擔心~

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前坐飛機真係要屋企有D錢先得,依家咁多平機票,返份兼職都去到,實係容易左既,但適可而止囉

男爵府

1997112 發表於 17-8-8 19:02
今日撞到一對母女,聽到佢地嘅對話,個女 (應該係大學生) 不斷喺到吹噓自己跟同學去日本幾多次,乜嘢北海道 ...

佢夠可以話你廢老
聽啲唔聽啲
亂咁批評人
斷章取義

事實上呢啲年代標籤真係好白痴乞人憎!上一輩就個個努力買到樓咩?
專搞分化!

你根本就唔知道佢屋企環境係點
你唔知道佢想唔想買樓
人哋都未出嚟做嘢
點解佢一定要儲錢買樓
點解唔可以鍾意去旅行

同埋你自己計吓數
慳幾多旅行錢慳幾多杯Starbucks先夠買樓呀?
與其一世都買唔到,點解佢唔可以將啲錢洗咗佢

男爵府

woodhopeso 發表於 17-8-8 23:01
計下數:
去一次旅行,機票、酒店、交通、飲食、買野、其他雜費要 10000
一年去6次 就 60000

有幾多人一年去6次旅行

男爵府

MrsSingSing 發表於 17-8-9 09:10
我FB有個朋友,成日強調個女9歲,去咗30+幾次旅行,得閒又share旅行相黎自滿一吓。
有時小朋友價值觀係受家 ...

我fb都有大同話佢個仔4歲去左十幾次,不過人地教仔,我唔會出聲。始終唔知人地屋企家底如何,可能淨係收租都夠佢一年去十幾次旅行。

男爵府

my005 發表於 17-8-9 09:27

無論做邊行有人脈都可以搵好多
我老公舊同事係高幹子女,做基金,sell佢老豆彈比佢d客都一個月6位數收入。真正既成功需父幹。

珊瑚宮

孟母3000 發表於 17-8-9 10:15
無論做邊行有人脈都可以搵好多
我老公舊同事係高幹子女,做基金,sell佢老豆彈比佢d客都一個月6位數收入。 ...

咁做呢D,真係人脈好緊要。

伯爵府

bbbbb001 發表於 17-8-9 10:09
佢夠可以話你廢老
聽啲唔聽啲
亂咁批評人
WELL SAID !
斷章取義, 乜都用樓去衡量一個人的成功, 膚淺到死 !

好多勉強上車的, 只係俾咗果一成首期咋, 又唔係FULL PAID, 巴巴閉 !

伯爵府

1997112 發表於 17-8-8 22:59
唔會,樓就算你唔自住,放租又得,加按又得,賺差價又得,有兒女嘅留給兒女,無兒女嘅做逆按揭養老,點都 ...

放租?樓價跌遇當衰租客就慘了,或者你受惠於樓市升勢la, 現價買樓絕對是幫炒家地產商現業主托市,如果負資產重臨就 hihi 了

儲錢是要被養成的良好習慣,機會是留俾有需要的人我認同,但買摟是要講時機,有住屋需求冇計。但若是以投資為目的,現況絕不是好時候

大宅

maggie196 發表於 17-8-8 19:47
其實我依家做咗人阿媽都後悔當年無負擔嘅時候唔玩盡佢,當年應該去多幾次旅行,玩多幾年,依家有自住樓又有 ...

現在去也不遲未來系可以改變

大宅

回覆樓主

我有兩個同事都系結婚或下年結婚,兩口子廿九歳靠自己比首期,唔好成日話儲唔到首期自己有無努力過先得架

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

家陣d人成日誤解富養子女既定義
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

回覆樓主

响書店見過有穿校服的中學生,考完試同成班同學刨旅遊書,聽到佢地係夾緊暑假去東京邊度玩。
真係有錢到,平極都要洗5、6千掛。

首頁
34567...13

尾頁

跳至