自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

心情好差,失眠,冇胃口,少少事就大吵大鬧,好多嘢釋懷唔到,仲會精神緊張,心跳加速。我有上網睇過搵醫生,但我有小朋友,會影響到日後投考紀律步隊嗎?

男爵府

vivi.v 發表於 17-8-17 11:32
心情好差,失眠,冇胃口,少少事就大吵大鬧,好多嘢釋懷唔到,仲會精神緊張,心跳加速。我有上網睇過搵醫生 ...

唔駛諗咁遠嘛 ...

睇醫生check下搵方法幫自己固之然係好啦!

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

....但我有小朋友,會影響到日後投考紀律步隊嗎?

照顧咗眼前呢一刻先, 佢有話想考? 考亦唔一定影響!

大宅

覺得自己唔妥就要立即同屋企人或朋友講,唔好收收埋埋呀!!!

大宅

Poo得好勳章

自己既健康好重要,未來既事咁長遠,建議你先搵醫生睇睇

伯爵府

回覆樓主

真係快D穩私家醫生睇睇,你成日自己估估下仲衰呀,會亂諗野。

複式洋房

回覆 vivi.v 的帖子

維持左幾耐,同埋最近有咩事令到你咁,一定係有原因,最緊要係搵左個根原問題先

男爵府

開心吸收勳章

或者見見家庭醫生...做下運動放鬆下...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

心情好差,失眠,冇胃口,少少事就大吵大鬧,好多嘢釋懷唔到,仲會精神緊張,心跳加速。我[有上網睇過搵醫生 ...
是用呢個[部隊],但是你所講都係一般人士會發生,同有情況.

男爵府

20150618bb 發表於 17-8-17 12:01
是用呢個[部隊],但是你所講都係一般人士會發生,同有情況.

可能我誤會,以爲咁樣就喺情緒病..Thank you

男爵府

Ashley.coming 發表於 17-8-17 11:53
回覆 vivi.v 的帖子

維持左幾耐,同埋最近有咩事令到你咁,一定係有原因,最緊要係搵左個根原問題先 ...

都維持有3個月,可能因為工作同家庭問題。

珍珠宮

畀面勳章

驚影響小朋友多d

複式洋房

回覆樓主

這是一間非牟利機構專門照顧情緒方便問題,以下link係條壓力測試, 自己check下先。佢哋有輔導服務不貴的。應該可以不留案底(要check 下)。

http://www.mhahk.org.hk/chi/sub4_1_info_b5_1.htm

大宅

牛年勳章

talk with friend

男爵府

fannyho007 發表於 17-8-17 14:13
這是一間非牟利機構專門照顧情緒方便問題,以下link係條壓力測試, 自己check下先。佢哋有輔導服務不貴的。 ...

Thank you

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

樓主所有病徵, 我早排全部都有, 我都怀疑自已有焦慮或抑鬱.

唔敢去睇西醫, 因為我拍食抗抑鬱藥.

膽博膽去睇中醫, 個醫師話我可能更年期快到, 女性荷爾蒙失調, 所以引起心情好差,失眠,冇胃口,煩躁,精神緊張, 心跳加速, 我連去澳門玩都驚一餐.

個醫生開咗一星期藥我食, 食咗之後個人舒服好多, 我連續食咗大約6星期藥, 已經完全好返, 宜家不用食藥了.

有興趣可以一試:
非牟利機構: 香港防癆會中醫診所暨香港大學中醫臨床教研中心
里面嘅醫生, 大部係都係中醫教授, 診症時有學生旁聽, 收費平.
http://www.antitb.org.hk/tc/chinese_medicine_clinics.php
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

複式洋房

emt1314 發表於 17-8-17 15:54
樓主所有病徵, 我早排全部都有, 我都怀疑自已有焦慮或抑鬱.

唔敢去睇西醫, 因為我拍食抗抑鬱藥.

正喔(emoji)

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

私家醫生唔怕

珍珠宮

開心吸收勳章

心情好差,失眠,冇胃口,少少事就大吵大鬧,好多嘢釋懷唔到,仲會精神緊張,心跳加速。我有上網睇過搵醫生 ...
情緒病現時是很平常的。。。跟傷風感冒一樣。。

吾好擔心,跟投考紀律步隊 兩回事。。。

違規內容

首頁

尾頁

跳至