想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我以前在仁安dr tung 做左3次iui唔成功, 頭一次bingo但小x.

08年8月排qm私家, dr Ng(我覺得佢好d, 仲排得快d), 11月做ivf, bingo左, 依家13 wk啦!

男爵府

其實佢係咩事都收, 佢一定會再做好多詳細檢查, 我唔知抽左幾多次血啦, 佢會有專業的判斷, 得佢先做, 佢都有話我退化, 我係高齡, 我話我係咪冇機會, 佢話冇絕對, 到最後我抽到14粒蛋, 連 dr ng 都話我勁! 我依家仲有雪蛋, 生多幾個都得!

千祈唔好未打先輸!!

原帖由 apple1990 於 09-2-9 11:50 發表

sweetcutecat,

請問qm私家,如果fsh>10係唔係唔收ga?因我打過去qm問,d文員話佢哋唔知。~Thanks~

男爵府

我唔等公家症, 因為我高齡, 我其實一直都睇董醫生, 但如果要ivf, 我唔知點解冇咩信心, 最後就去左qm, 因為好多人讚好, 我唔記得聽邊個朋友話qm個lab好, 話仁安的lab差d, 要做ivf梗係要有個好lab同好的胚胎學家, 於是對qm信心大d.

其實我只係去第一次時同老公請假去, 因為要聽書, 又要見醫生, 跟住全部覆診會在7:30am, 8:30am前走, 都仲返得切工, 所以我老公次次都可以陪我去, 我差唔多抽卵時就同老闆請假, 放胎後休到xmas之後, 現在老公要我辭工安胎, 因為真係唔想有咩閃失, 但老闆留我, 叫我休到3月.

不過, 我個人覺得休息係好重要, 我放胎後瞓足2個星期, 真係好好多, 真係要睇你如何取捨...

仲有, 唔好意思, 我冇問醫生我的fsh幾多, 所以答唔到你, sorry.

原帖由 apple1990 於 09-2-9 12:45 發表

多謝你呀,因我排咗qm公家症,要2010年1月先可以睇,但如果我排qm私家,qm要我cancel公家症booking先比我book私家,所以我15同16,晤知應該睇董曉方好,一或排qm私家and cancel公家症好,因我巳經係私家醫生到失敗 ...

男爵府

我仲未埋單, ivf 6萬左右啦...

原帖由 rtt@kaikai 於 09-2-9 13:21 發表
QM 公家症 私家症 的iui 及 ivf 分別係幾錢呀

男爵府

我老闆好好, 佢係女人, 佢成日鼓勵我, 話冇野比bb同自己身體重要, 佢話佢以前都係有左4個月之後先返返工,佢又成日打比我問我情況, 有個咁的老闆真係唔想辭工, 但老公又想我自己揍b, 不過我遲d先算啦...

原帖由 我想生三個 於 09-2-9 13:19 發表

嘩,你個老闆真係好好人,如果我真係有咗,公司都未必俾我放No pay leave....

男爵府

我係用針槍自己打, 又方便, 又唔痛...
我係qm, 我又唔知原來威記要加錢先可以自己打....

男爵府

我只係知道自己打的針藥同响佢個度打的係唔同, 仲要加多 set 針槍, 但我冇問要多比幾多錢...
排得私家我就冇諗錢的問題, 我係用金錢換時間, 冇計啦, 我高齡啦, 唔等得...

原帖由 GB 於 09-2-10 09:28 發表
哩個係私家個$$, 公家就唔知啦!!

我趕唔切呀, 因為我返8:30 , 所以一定要自己打!

男爵府

時間換唔返金錢!哈哈! 一次過孖b, 就咩都返晒黎啦...不過我中得一個, 都好過冇啦!

原帖由 我想生三個 於 09-2-10 12:31 發表

就算普通針我地都識自己打,唔需要針槍,我都高齡,依家金錢可以換到時間,弊在時間換唔返金錢!!

男爵府

我個fd舊年5月生左孖仔, 一take掂左, 兩個b好得意, 我就冇咁的福份, 生住一個先啦...我仲有雪胎, 仲有希望...

原帖由 我想生三個 於 09-2-10 16:02 發表

多唔多人中孖B呢??

男爵府

我以前跟仁安董醫生, 3次iui, 第一次bingo, 但8wk冇心跳, 小x左, 其後兩次都唔得. 想放棄, 但見個fd ivf生左孖b, 又好想要, 佢叫我唔好等, ivf 就ivf 啦...

我係瑪麗私家症, Dr Ng, 舊年8月排期見醫生, 10月29日開始噴鼻, 打左10針, 11月25日抽卵, 11月27日放左兩個胎(佢係建議放兩個, 但私家好多放三個), 12月13日驗, 有左, 12月尾知道是一個中左, 瑪麗跟我跟到今年1月27日, 就比轉介信我睇產科.

我仲有雪胎, 醫生話如果想再生, 仲有兩次機會, 到時可以返去放又得, 轉去其他醫院做又得.

我對瑪麗感覺好好, 特別是Dr Ng, 好細心, 好專業, 用藥好準, 如果我放雪胎都會搵返佢, 睇下可唔可以40歲前生多個!

原帖由 我想生三個 於 09-2-10 16:27 發表

你放咗幾個胎呀??你做私家嘎??
我有好多IVF既問題,其實一個療程要做幾耐嘎??因爲我有多次小產經驗,需唔需要特別小心d咩呢?? ...

男爵府

我仲有做好左多野, 維他命不特止, 仲有7月開始針灸, 差唔多日日食花膠, 晚晚打波keep fit, 谷蛋時日日加多一樽雞精, 放完胎瞓床瞓到驗孕個日都唔敢操勞, 真係好誇張, 但比左咁多錢, 我唔想唔成功!

我都希望等緊的姊妹個個都成功!!

原帖由 我想生三個 於 09-2-10 16:27 發表

你放咗幾個胎呀??你做私家嘎??
我有好多IVF既問題,其實一個療程要做幾耐嘎??因爲我有多次小產經驗,需唔需要特別小心d咩呢?? ...

男爵府

我唔係係醫院做, 我自己係中醫師度做, 佢話做IVF前針到最少8次都OK(我做左差不多10次), 放胎後做多兩次左右就OK.

原帖由 GB 於 09-2-11 09:50 發表
你係唔係o係番醫院做針灸架??咁, 即係咪要開始療程前3個月做針灸架??

男爵府

Yes, 佢真係好好...

原帖由 chibihamu 於 09-2-11 11:56 發表

你係唔係睇岑醫師呀?

男爵府

其實瑪麗都有個針灸的研究, 是放胎前後各做一次, 我抽唔中, 不過冇咩大幫助, 因為次數太少, 我問過瑪麗的針灸師, 佢話會增加去子宮的血流量, 從而助孕...(之類啦), 我都唔理啦.

我個中醫就冇話有咩用...(爆), 只係話提升功能, 因為佢唔同時期針唔同的位置, 我有時唔理佢針咩位置, 又冇問佢有咩用, 一句:"不要怕, 只要信".

原帖由 我想生三個 於 09-2-11 12:09 發表

醫院醫生有建議做針灸嗎??有咩幫助嘎??

男爵府

我個人覺得針灸有用, 我覺得我的體質好左好多, 但我又覺得唔係單靠針灸, 我高齡,好多野始終是退化, 真係要中西醫一齊先有用, 如果只靠中醫, 我估會慢好多.

我依家要去做oscar 啦, 希望唔會係高危啦, 大家努力啦!

原帖由 我想生三個 於 09-2-11 12:49 發表

我知道有個中醫針灸好了得,如果有用,我可以去針,不過佢唔近我返工同住既地方,要去幾遠,如果無咩大用處,我就唔去Lu....

首頁

尾頁

跳至