時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近戴延耀稱令到這班判入獄的小朋友的原因,歸咎於香港一班中年知識人士,沒有附和及站出來支持「公民抗命」,因而令到行動未達到目的,歪曲司法制度成政治化;大家回想當日誰發出第一聲講要佔中?班小朋友有如內地60年代文格的紅衛兵,若事件成功,所謂倡導者被定性為行動成功推動者,若失敗的話,就犧牲這班小朋友的一生,佢冇考慮到這班小朋友續步成長,小朋友的犧牲入獄會成為將來個人成就的絆腳石,所以佢所講的是歪論及不負責任囉!

珍珠宮

你冲左先,有好野就出來撈油水。衰左就撇,走返入港大。正-妖物。害人不淺。賤精一條。

男爵府

回覆 TingTing 的帖子

男爵府

教授... 嗎?

響我心目中, 教授是可敬的學者, 終日為研究, 為教導學生成材而盡心盡力, 以學生的前程和福祉為己任.

但是,

帶有政治目的, 攪群眾運動的, 是政客.

慫恿人參與犯法活動者, 是犯罪主謀.

做細的伏法, 置身事外的主謀, 是幕後黑手.

叫他人子女參與犯法活動, 卻不讓自己子女參與的, 是偽善.

作為籌備、宣傳、實行和宣告計劃開始者, 卻在事敗後不承擔整個計劃的後果和責任, 只承認自己有份出席, 就當是負了責, 是縮骨.

叫教授... 都係叫唔出.

mother904    發表於 17-9-9 13:51
Raydor    發表於 17-8-26 20:30
HoWangMami    發表於 17-8-24 15:43
Mat_Dad    發表於 17-8-24 15:25
mollytsang    發表於 17-8-24 10:35
mollytsang    發表於 17-8-24 10:34

伯爵府

呃唔到中年人嘛。 當然啦,有少少人生歷練點會俾你點?

我唔受騙係我嘅錯?! 痴根!

禁止訪問

男爵府

佢一個衰就好啦!要成班香港市民同佢一齊癲怎可以呀,這個世界唔可以霸王硬上弩家。

珍珠宮

siuka_mama 發表於 17-8-22 14:31
最近戴延耀稱令到這班判入獄的小朋友的原因,歸咎於香港一班中年知識人士,沒有附和及站出來支持「公民抗命 ...

戴妖成日扮大佬,眼高手低,叫班傻人(已经吾系小朋友)去冲,吾對路就缩反入大學教書,完全無组織能力,基本道義都無

男爵府

牛子 發表於 17-8-22 17:03
我從來唔叫佢做教授直接叫佢做戴妖
「教學」、「授業」, 佢完全做唔到

以最大限度的寬容來看, 唔排除佢當初想攪的佔領中環行動, 是一個以公民抗命為主的不合作運動. 當時曾經有過大家手拉手坐在地上被抬走的綵排, 又話乜野簽同意書, 好似好有承擔咁, 令一些人一度以為活動是和平、非暴力的理性抗爭.

但隨著強闖政府總部開始, 活動明顯已經變質, 並逐漸失控. 當中三名年青人已承擔後果.

接下來的示威、衝突, 已經令到所有參與者和維護法紀者均置身於極大的危險中.

在這個背景下, 所謂以愛與和平佔領中環的高尚情操, 已經失去.

然而, 有人無視參與者和執法者的危險, 高調宣布佔領中環正式啟動. 這究竟是怎麼一回事?

也由於此, 香港經歷79日的佔領行動 - 不是高尚地等執法者帶走以突顯當權者無理的公民抗命, 而是各懷不同目的者, 以佔領公眾地方, 癱瘓交通, 為市民生活帶來極度不便的模式, 進行抗爭, 而無視當中受影響的民眾. 他們的敵人, 已經不是當權者, 而是廣大無辜的市民大眾.

事情發展, 有目共睹. 為針對惡法和無理當權者的公民抗命根本從未出現. 取而代之的, 卻是粗暴影響市民生活和破壞社會安寧的有組織犯法活動.

主事者沒有實行先前計劃的公民抗命行動, 卻任由活動變質而不顧, 更沒有盡快叫停已變質的活動, 最終失控, 並造就了接下來的一系列反社會的暴力抗爭及暴動, 是必須為整件事負上終生責任的.

Mat_Dad    發表於 17-8-24 15:27

大宅

TingTing 發表於 17-8-22 14:54
你冲左先,有好野就出來撈油水。衰左就撇,走返入港大。正-妖物。害人不淺。賤精一條。 ...

最想知,佢老婆仔女親戚朋友,其實係點睇佢
~~MAG~~

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

真心覺得佢講嘅嘢越來越唔正常,佢係咪有精神病了?

伯爵府

回覆樓主:

好妖

水晶宮

pkmama 發表於 17-8-22 18:42
最想知,佢老婆仔女親戚朋友,其實係點睇佢

我見到佢地一家五口張相
都有一樣嘅疑問

男爵府

你估香港依家仲有幾多人信佢講嘢?

佢衰乜嘢佢自己當然清楚,佢亦知道自己今次有幾大鑊,但佢會公開認衰咩?

當然唔會!佢只會講啲越來神怪嘅嘢為自己辯護,繼續「自我感覺良好」!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

行動無耐就俾~學聯、學民思潮奪去風頭,嗰時班學生領袖、學生、年輕人氣勢一時無兩,個個諗住幹一翻大業,好似孫中山上身。

以我所見就係好多有職之士、專業人士 ⋯以登報或以其他形式去撐佢哋。問題是無人可以~從啲班所謂 小朋友 手口取回主導權。

戴妖身為發起人都無人聽佢~枝笛,咁佢認為有邊個 食得住 班當時 high爆 的黃衛兵,可以令佢哋退下火線重回校園⋯讓成年人接手呢場運動?

成場運動~無論發起人或參與者 都要向社會有個交代,唔好賴落其他人身上。而且,那班 小朋友 本身都好有問題!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1773 發表於 17-8-22 19:01
真心覺得佢講嘅嘢越來越唔正常,佢係咪有精神病了?
你見佢剩係叫人哋仔女出嚟抗命犯法,冇叫自己仔女出嚟瞓街,就知佢有冇精神病

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我未見過啲搞社運嘅人, 個矛頭係指向群眾 個囉, 要說服群眾支持係你哋自己嘅責任說服唔到走去指責群眾, 仲邊有人會支持你?

子爵府

palmchristy 發表於 17-8-22 16:53
教授... 嗎?

響我心目中, 教授是可敬的學者, 終日為研究, 為教導學生成材而盡心盡力, 以學生的前程和福祉 ...

講得好!

palmchristy    發表於 17-8-24 09:57

男爵府

我在親子溝通專題內"身教重要"帖文,一個領導帶得好,子民有福了。

首頁

尾頁

跳至