懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

del

子爵府

回覆樓主:

我果時有第二胎大仔3歲,好多野佢都識自理,所以都ok,因為我陀細女比陀大仔辛苦,成日好攰所以成日都訓,成日無胃口,又頭暈,行兩步又覺得攰,特別係初期。果時好多時都係叫阿仔自己玩,我同佢講話媽媽好攰要訓陣,佢都乖,會自己去玩玩具,有時眼訓又會同我一齊訓。
不過你個重細,最好搵屋企人或工人幫手湊下,等你有得休息,因為唔知第二胎咩反應,我陀大仔行得走得,陀細女日日想訓,好大分別

大宅

matchalatte 發表於 17-8-25 01:09
剛剛驗到懷孕,心情好忑忐,開心但又不安,因為一直都同老公有共識生2個小朋友,快點一次過辛苦。但原來發 ...

我囝出世時個囡十九個月,知道有細佬時家姐未夠一歲,同您一樣諗住遲少少可能幾個月先陀,不過好快又有,不過我兩次陀也完全無唔舒服,我照平時咁同囡玩、睇書、周圍去,係後期瞓得差少少,我自己要番工,所以都好珍惜同囡相處的時間,陀住一樣咁落力,依家細佬出左世,我泵奶就會同囡睇書,以免少了時間陪她。加油媽媽

複式洋房

回覆樓主

我大女八個月大時發現有左第二胎...其實我當時心情同你一樣...一唻覺得太突然,二唻覺得有d徬徨~

我甚至覺得對大女唔住,因為我咁快就唔能夠專注喺佢身上...對公司唔住,因為公司對我係有厚望...對下屬唔住,因為我另一個下屬都有左bb...

我當時唔係唔開心,但俾以上既感覺淹蓋左份喜悅...我甚至depress 左兩日...

本身訂左七月同朋友,老公同大女去旅行,我一度諗住唔去架~後尾都有去到,仲玩得好開心tim然後我就發現其實放鬆心情去迎接一切更重要!

諗返轉頭其實嗰陣唔開心好傻...小朋友係上天賜既最好既禮物,呢個亦都係好好既福氣~佢安排得俾我,我都應該感恩架!

至於大女呢,而家暫時二妹佗到31週,我依然有盡力同佢玩,唱歌,講故事~協助沖涼,換片片~間唔中抱抱佢~拖住佢行~的確我有d野係唔方便做太多~但係做到既我都會做~力既表現既項目就交俾老公~但人奶方面就因為奶量愈唻愈少怕佢唔夠食~所以轉左奶粉了~

由上個月開始,大女仲識得摸我個肚同kiss入面既妹妹tim呢個真係好sweet 好sweet!!

我仲有9周就生了,大女到時16個月大~我地已經安排好到時既分工~而家係懷住十分期待既心情等待佢出世~多d同丈夫傾下,會有幫助架!

樓主你都要放鬆心情,好好咁迎接小生命來臨啊! 我好相信為母則強,佢唻到既時候你好自然會知道點樣做,同埋點樣平衡照顧大既小朋友同時又顧住個細的~

洋房

natalie520 發表於 17-8-25 02:03
我果時有第二胎大仔3歲,好多野佢都識自理,所以都ok,因為我陀細女比陀大仔辛苦,成日好攰所以成日都訓, ...

你仔仔好生性,希望我既小朋友都會。但佢比較好動,望少眼都唔得

洋房

jennyp 發表於 17-8-25 06:06
我囝出世時個囡十九個月,知道有細佬時家姐未夠一歲,同您一樣諗住遲少少可能幾個月先陀,不過好快又有, ...

媽媽你好西利,又要返工又要照顧兩個小bb

洋房

smilebobo 發表於 17-8-25 11:37
我大女八個月大時發現有左第二胎...其實我當時心情同你一樣...一唻覺得太突然,二唻覺得有d徬徨~

我甚至 ...

睇到你既經驗我好感動,我都一樣覺得對個大既好似好唔公平,當佢仲需要媽媽全力既照顧時我又要照顧個更加細既。但你講得岩,可能依個係上天既安排,比佢個弟弟或妹妹,共勉之。

複式洋房

matchalatte 發表於 17-8-25 13:22

睇到你既經驗我好感動,我都一樣覺得對個大既好似好唔 ...

你一定可以做得好好架
而家最重要係保重身體,多休息~

男爵府

剛剛驗到懷孕,心情好忑忐,開心但又不安,因為一直都同老公有共識生2個小朋友,快點一次過辛苦。但原來發 ...

兩胎間隔時間短湊起身係比較辛苦,到時兼顧唔來睇下可以請人幫手湊下

大宅

natalie520 發表於 17-8-25 02:03
我果時有第二胎大仔3歲,好多野佢都識自理,所以都ok,因為我陀細女比陀大仔辛苦,成日好攰所以成日都訓, ...

請問仔仔有無成日嘈醒妹妹呀?因為妹妹會成日訓而仔仔又好動

子爵府

流沙包 發表於 17-8-25 16:52
請問仔仔有無成日嘈醒妹妹呀?因為妹妹會成日訓而仔仔又好動

都有架,見佢訓左就想整醒佢

大宅

natalie520 發表於 17-8-25 17:07
都有架,見佢訓左就想整醒佢

噤可愛

大宅

回覆樓主

我都今日驗左bingo呀!
而家大b26個月,到時細b出細佢就差不多3歲。
而家全職湊大B既,希望黎緊都有力可以照顧好佢啦,我都驚有左唔知點湊佢,驚好多野做唔到,又無人幫到我!

大宅

我仲有3個星期多啲就生第二胎,兩兄妹相距17個月,媽媽嘅意志力會蓋過所有疲倦,我陀住妹妹都照帶阿仔返playgroup,但最後呢幾個星期就辛苦啲,要屋企人幫多啲手,加油呀樓主

別墅

其實2個小朋友相隔近係好事,只係頭2年會辛苦一點。最緊要係多點照顧大仔感受,因為佢開始有自我意識,要比佢知道爸爸媽媽唔會因爲有細佬妹就唔錫哥哥!我第二胎時大部分時間都係陪大囡,會話佢知佢要做家姐,要幫忙照顧同錫妹妹,到細妹出世後我除左餵奶,其他時間都會陪大囡(雖然休息時間會少左)
而家第三胎(月尾生)我都會一樣...多點陪2個大囡,BB剩係飲奶同訓覺,所以可以多點放時間晌2個大既身上!

洋房

iimabel 發表於 17-8-25 20:28
其實2個小朋友相隔近係好事,只係頭2年會辛苦一點。最緊要係多點照顧大仔感受,因為佢開始有自我意識,要 ...

你真係超級叻!我最怕係到時唔識處理...因為我大同細b應該差19-20個月only,好似兩個都好細咁..

洋房

ausiu1230 發表於 17-8-25 18:13
我仲有3個星期多啲就生第二胎,兩兄妹相距17個月,媽媽嘅意志力會蓋過所有疲倦,我陀住妹妹都照帶阿仔返pl ...

咁請問你既小朋友會唔會好痴你?因為我個仔好痴身

大宅

matchalatte 發表於 17-8-26 13:24
咁請問你既小朋友會唔會好痴你?因為我個仔好痴身

佢好似知道我唔抱得佢咁,痴爸爸多啲,唔多扭我抱,同埋而家每日都會摸摸同錫錫肚入面嘅妹妹

別墅

matchalatte 發表於 17-8-26 13:22
你真係超級叻!我最怕係到時唔識處理...因為我大同細b應該差19-20個月only,好似兩個都好細咁..
...

我當時咩都冇諗,只係覺得大囡有多個伴一齊玩會開心點,到真係有左就開始話比大囡知要做家姐,佢開頭唔明架,慢慢就會期待妹妹出世,我更加教佢照顧同錫妹妹,另佢有滿足感!雖然而家2姊妹成日爭交,但係我鬧/罰其中一個佢地都會出動哄番對方,主動攞手巾仔去擦眼淚同埋攬住安慰!

洋房

iimabel 發表於 17-8-26 13:28
我當時咩都冇諗,只係覺得大囡有多個伴一齊玩會開心點,到真係有左就開始話比大囡知要做家姐,佢開頭唔明 ...

好多謝你同我分享,睇到佢地相處得咁好,令我帶返點信心!媽媽你都係ftm嗎?

首頁

尾頁

跳至