嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,我個小朋友5歲半!兩星期前敷天久後個身體出左一躂躂!當佢一r,就會係咁!但唔r會自己退!但keep住兩星期都係咁!睇西醫,醫生話係風癩,但食左抗敏藥都出!睇中醫,醫師話係蕁痲疹!食左第3日都有出!醫師話唔關敷天久事!(emoji)請問有無人試過?同埋可以點做?

大宅

呢啲係風疹。
風疹如果早啲資料係會有機會斷尾嘅。
我個女都係睇中醫好番。
資料已PM你

大宅

fungapple 發表於 17-8-26 23:16
各位媽媽,我個小朋友5歲半!兩星期前敷天久後個身體出左一躂躂!當佢一r,就會係咁!但唔r會自己退!但kee ...

其實可能係敏感,隻手污衊,我都試過,一r先會出,唔r佢過一陣自己散左,又無野喎

佢係咪好大力r? 佢皮膚乾燥嗎?

侯爵府

正確名稱是蕁麻疹,俗稱風癩,又稱為風疹。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

回覆樓主

我睇左中醫食左第3日都係咁!應該睇中醫定西醫好?
我見佢一熱,之後出粒粒,佢就r,一r就會好一躂躂!(emoji)之前都未試過丫(emoji)

侯爵府

補充:

西醫病名: 蕁麻疹

中醫病名: 瘾疹

俗稱風癩,又稱為風疹。

是皮膚敏感 (過敏性皮膚病)。

睇中醫或西醫也可以。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

回覆樓主

唔該哂你丫!知唔知大概幾耐先好返?因為我個仔已經兩星期了(emoji)

侯爵府

"幾耐先好返"....

就西藥來說,要看你個仔對西藥的反應。

就中藥來說,要看中醫的功力。

所以很難說"幾耐先好返"。

不過風癩不是難醫的病,變成慢性的機會不太大,不用擔心。

PS 濕疹變成慢性的機會就大,尤其是用類固醇。

侯爵府

病情怎樣?

大宅

leedy 發表於 17-8-26 23:30
呢啲係風疹。
風疹如果早啲資料係會有機會斷尾嘅。
我個女都係睇中醫好番。

可以pm我嗎? 我女女都係風癱

首頁

尾頁

跳至