興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

1.養貓 要多大地方? 3尺籠3層的可以嗎?
2. 什麼貓種適合和小朋友相處?
3. 能不能教牠 不跳上床?
4. 聽說每天一餐乾糧一餐濕糧就可以?
5. 夏天 兩日梳毛一次? 冬天三日梳毛一次?
6. 是不是每次 打開大門前, 要關他入籠?以免貓喵走失?
7. 每天大概要和牠玩多久? 如果貓咪不理睬我怎辦?
8. 怎樣看得出貓咪生病? 聽說周圍大小便就是,對不對?
9. 窗花加有蚊網, 是不是要再換個窗花?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我得三年經驗,些少可作分享
1) 地方唔駛好大,夠走動,跳上跳落,有地方比佢埋吓就可以
2) 好多貓貓都適合同小朋友共處
3) 唔比貓入房
4) 我都係早,晚餵糧
5) 我會每日都梳,由期換毛季節我會早晚梳
6) 我用門欄隔一隔
7) 一得閒就會同佢玩,佢唔理我嘅時後我唔會攪佢
8) 生病多數無胃口,同留意大小便
9) 蚊網我無用,所以唔多清楚,我用$12蚊店格仔網,我係用公乸貼hold實,也可用索帶。
歡迎你成為貓奴呀

大宅

c9c99 發表於 17-8-30 16:35
我得三年經驗,些少可作分享:
1) 地方唔駛好大,夠走動,跳上跳落,有地方比佢埋吓就可以
2) 好多 ...

謝謝妳回覆我咁多問題清楚、明白了

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

2:咩種貓都得,睇性格!
9:蚊網唔得一抓就爛啦!佢地有機會成隻會跳上個窗花到架!
例如見到鳥仔、昆蟲

大宅

babynetnet 發表於 17-8-31 00:27
2:咩種貓都得,睇性格!
9:蚊網唔得一抓就爛啦!佢地有機會成隻會跳上個窗花到架!
例如見到鳥仔、昆蟲

原來係咁謝謝

子爵府

回覆 meii939 的帖子

我不是資深養貓人, 養左2隻貓約一年半多d, 但可以比少少意見

1.養貓 要多大地方? 3尺籠3層的可以嗎? 我既貓貓係屋企是自由行, 無用籠。 如果地方不大, 可以向高發展, 最好有可以跳上跳落既地方(例如: 貓樹, 貓跳台之類), 要有可以比貓貓企起身趴趴抓既貓抓柱

2. 什麼貓種適合和小朋友相處?其實無一特定貓種架喎, 要睇貓本身的性格而定

3. 能不能教牠 不跳上床?房門

4. 聽說每天一餐乾糧一餐濕糧就可以?我家貓貓早餐罐罐, 晚餐湯包+肉乾, 宵夜脫水雞肉+小食, 另外每天長放一"鶴"乾糧 (乾糧好多時都食唔晒, 但我每天更換保持衛生。一般下午貓貓睡覺不會吃)

5. 夏天 兩日梳毛一次? 冬天三日梳毛一次?我貓貓是中長毛, 基本是每天也會梳毛, 一來可以避免打結, 二來減少吞下毛毛, 如果短毛應該可以好似你甘講, 但換季換毛時最好都是每天梳下

6. 是不是每次 打開大門前, 要關他入籠?以免貓喵走失?我沒有呀, 只是開門前一定不會比貓貓在大門附近, 同埋每次回家打開門時也是慢慢打開少少用袋頂住趕貓貓行返入屋, 我先入去

7. 每天大概要和牠玩多久? 如果貓咪不理睬我怎辦?有時間最好每天和貓貓玩下, 又無話幾耐既, 玩一陣都好呀, 如果佢唔理你, 可以摸就摸多D佢, 等佢知道家人錫他 又可以買些貓貓自己玩既玩具比佢玩

8. 怎樣看得出貓咪生病? 聽說周圍大小便就是,對不對?不吃不喝, 無心機, 不去小便,不去大便, 周圍大小便, 痾爛便, 不停流眼水, 勁打乞次, 咳, 有好多種情況.....

9. 窗花加有蚊網, 是不是要再換個窗花?蚊網應該唔夠堅固, 因不止是阻隔, 要抵得住貓貓擒上去既可能, 我家用格仔網(12蚊店買)用索帶索住, 整好自己用力抆下, 睇下係咪牢固

大宅

cherry_k 發表於 17-8-31 16:17
回覆 meii939 的帖子

我不是資深養貓人, 養左2隻貓約一年半多d, 但可以比少少意見

謝謝妳的意見

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

meii939 發表於 17-8-30 11:06

我的貓只係初來果幾晚瞓覺先困籠,驚未適應搵唔到佢,隨後日,夜都自由活動冇困籠。同小朋友夾唔夾到好難講,隻隻唔同性格,佢有機會會周圍疴屎尿,要等同養人咁慢慢教,養前要停一停諗一諗,唔好只係一殺那

大宅

vivian0919 發表於 17-9-2 17:13
我的貓只係初來果幾晚瞓覺先困籠,驚未適應搵唔到佢,隨後日,夜都自由活動冇困籠。同小朋友夾唔夾到好難 ...

知道

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我得一年半經驗
但我妹養了四五隻貓 都有十年八年
所以我至感拎兩個半月貓B泥養
1. 我買3尺2層籠
2.我的是捲耳貓 啊囡日日揽住貓貓無問題
3.唔想貓貓上床 常關房門 另關廚房門 廁所門防玩水
4.每日一早餐乾糧 晚餐濕糧 日日裝150-300ml水
5.夏天每月沖一次濕涼 天氣低過25度唔沖 吹干全身
每星期剪手甲腳甲 洗耳仔 梳毛 日日枺pat pat
冬天每月噴霧沖涼液噴濕毛后用暖毛巾枺全身
然後梳至毛乾
6. 未知貓性格就出入關好大門 我貓鐘意落公園 最遠去過林村行 識下狗仔朋友
7.貓貓最活潑係一歲前 親此有時間陪佢玩
一歲後佢時時瞓 你想同佢玩都唔彩你
8.唔肯食 頭dup dup 向廁所邊行來行去唔入廁所要留意下
9.裝蚊网貓易抓穿 最好改防貓跳窗花
窗花之間隙縫3-5cm最標準

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

尿好大味 要注意 貓貓飲水唔夠
便便有酸臭 係糧唔啱佢腸胃
常抓耳仔 fing 頭要洗耳仔
黏毛不停 情緒有小問題 同佢玩引開佢注意
唔想入房 講Nono
唔比入廚房就噴壺射水向佢
等佢知不可入

大宅

TwinWong 發表於 17-9-5 22:02
我得一年半經驗
但我妹養了四五隻貓 都有十年八年