自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家呢份工
返星期1-5,星期六半日
文員,近屋企8分鐘路程
9000蚊底+500勤,放銀行,得花紅
過左試用期 做左差唔多4個月
感覺:
1)福建老細好姑寒 感覺我黎緊會愈黎愈多野做 因為佢愈開愈多分店 但佢一定唔會請人,因為同我part住做既同事佢話之前多野做到講左幾次要走啦 老細先加小小人工俾佢 頂左好內先請多個人返黎 姐係我而家呢個位返,如果以呢個狀態開鋪而又唔請人既話 我做多1年都唔會再做,因為根本做唔曬 老細都唔會理你做唔做得切 慳支出佢唔到你吊頸自殺佢都唔會請人
同埋所有高層,話得事既人 佢地都係一家人黎既 仲要全部福建人

2)人工低福利差,可以話完全無福利,跟足勞工法例既最低標準,頭2年都7日大假,而且我係超級白搭位,人地有d乜都要我去做,月頭仲要做埋出糧,又要落貨倉送野同拎野,有睇我個post既都知 一到夏天冷氣就壞 老細唔肯換 日日返工焗到死 冬天就唔知啦

3)同事都好好,第一次係咁多人既公司做 但個個對我都幾好 又會俾玩具我仔 又請我食野 一齊share 又會約埋一齊ot

4)返工時間有彈性 可以用ot既鐘去請假,eg想請朝早4個鐘去做d野 你可以用ot鐘去頂,紅日返左工 你可以簡第2日去休,多數都會批 呢樣野係唯一既優點 因為我有一個小朋友 9月就k1啦,
咁我請假都易好多。但記住請完假你做唔曬d野都要自己搞返掂,ot自己簡o5o,睇你做唔做得曬d野 限期前交到功課就得。

第二份係我c6識人介紹我去做既,暫時味見工
(但必請)呢份係一份手機既qc位,人地整完手機之後你再較對果d 之前味接觸過,但c6話會悶(但我無所謂)
返9:30-6:30(時間更加好 因為我可以趕到送小朋友返學)
但現階段就返6天,但遲下會轉5天工作,都係放銀行,但有雙糧 其他福利就唔清楚

大宅

出唔曬 繼續

但人工會高好多 頭3個月9500 之後就會有獎金計 多勞多得 點都會過萬蚊,唔遠 離屋企都係10-15分鐘路程。唔洗成日ot

我1516係因為我而家份人工真係好難捱 小朋友上左幼稚園就更加 我俾埋家用儲小小錢,味扣日常開支 每月只有2千蚊用 有時仲儲唔到錢
如果轉左後人工就會好好多 起碼幫小朋友報個興趣班都唔會驚無錢洗 老公都唔洗咁辛苦

但彈性時間都好吸引我 但因為小朋友上左幼稚園 我要請假既時間都唔多 因為都安定好曬啦

而家我奶奶幫我湊小朋友
大家俾下意見 我到底轉唔轉工好

禁止訪問

2018復活節勳章

子爵府

回覆樓主:

两份唔差得遠,我會揀份易放假(即係現職)再騎牛揾馬(去見工都易D),文員再揾12000-15000唔難,好過做一世QC.

子爵府

leungbb_c 發表於 17-8-30 15:13
出唔曬 繼續

近屋企慳車費
同同事相處好,好難得

我會做返而家份工。 文員起碼做嘅野仲有要上下網 send下野,不至於對外零接觸。多多少少新野會知道會學倒。

子爵府

werty 發表於 17-8-30 15:18
两份唔差得遠,我會揀份易放假(即係現職)再騎牛揾馬(去見工都易D),文員再揾12000-15000唔難,好過做一世QC ...

"好過做一世qc" Give me 5

大宅

激烈的海狗 發表於 17-8-30 15:23
"好過做一世qc" Give me 5

Qc真係味接觸過呀 前景唔好ma?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

leungbb_c 發表於 17-8-30 15:13
出唔曬 繼續

轉工

琥珀宮

回覆樓主:

皇親國戚的公司,咪搞,轉啦人工又少

子爵府

回覆樓主

我就唔會轉,宜家呢份9500,第二份過萬差過幾百蚊。
宜家呢份請假方便,我覺得無所謂,做到你死,老實講應該唔係得你做,佢地自己都做到死。

公爵府

回覆樓主:

(2)

大宅

mocha20150323 發表於 17-8-30 15:31
我就唔會轉,宜家呢份9500,第二份過萬差過幾百蚊。
宜家呢份請假方便,我覺得無所謂,做到你死,老實講應 ...

唔係 應該會多而家呢份3000蚊
3000蚊哦
如果多幾百蚊我當然唔會轉

大宅

werty 發表於 17-8-30 15:18
两份唔差得遠,我會揀份易放假(即係現職)再騎牛揾馬(去見工都易D),文員再揾12000-15000唔難,好過做一世QC ...

因為我無學歷 做到既文員都係低級既 我估做多3,4年先會加到11000蚊

大宅

大宅

回覆樓主

要轉工但唔係轉呢份,qc做唔到一世

子爵府

leungbb_c 發表於 17-8-30 15:26
這個工種我未做過, 所以唔敢講前途如何, 我只靠分析去看.
品質檢查員....

1. 唔知香港仲有幾多行業,硬件/貨品需要人手檢測.
2. 相關行業唔多,自然職位空間有限.
3. 品檢工作呆板.
4. 接觸唔倒新事物.

*以上只是個人想法,無意冒犯任何行業任何人*

伯爵府

回覆樓主

轉。
9500番5日半 隨時可以搵其他工

大宅

激烈的海狗 發表於 17-8-30 15:57
這個工種我未做過, 所以唔敢講前途如何, 我只靠分析去看.
品質檢查員....

無問題 多個睇法
我再講多小小
我呢份係手機維修點既qc
姐係客人壞手機拎黎整 整完我就汁埋d手尾
咁而家咁多人用電子產品 又易壞 咁呢行應該都唔會接埋掛?
我相信我自己都唔會做過世一個行業既
但如果第2時由qc轉返去文職又易唔易呢

伯爵府

leungbb_c 發表於 17-8-30 15:26

QC會比較悶d,我會做返現在的工,因有小朋友容易請假最重要,而且你又同同事合得來做得開心,人工小過第二份,但這份自由d請假嘛都好難得的

大宅

laiyee6121 發表於 17-8-30 16:22
QC會比較悶d,我會做返現在的工,因有小朋友容易請假最重要,而且你又同同事合得來做得開心,人工小過第二 ...

呢個係3000蚊同請假既決擇
要錢定要易請假

首頁

尾頁

跳至