自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

我小朋友今年升K2, 上年K1已經係同一間幼稚園讀馬全日班,上年在舊學卷資助下學費大約$2300($1700學費$550膳食費),今年新學卷資助多左,我地全部家長都滿心歡喜可以平好多,點知前幾日學校家長會出左通告新資助下學費竟然都要$1700 ($1100學費$590膳食費),新學卷資助多左咁多竟然先平得$600?

當返到去越諗越唔對路,睇返資料,原來係!資助係多左,但學校全年學費竟然加左$13000!咁資助多左根本就唔係家長受益,而呢個價錢係教育局批,點解可以批佢加咁多?加價都算,學校有心避重就輕冇提過加學費,只係話學費平左$600,而且學校新一年亦冇新設施或新教學等等係學生受益,唯一一點就係學校將會擴建,開一間新校係隔離單位,但兩間學校係獨立,新校要再申請註冊證(未有)

我打過去教育局了解過加學費咁狼死既原因,唔通新校個邊開支轉嫁左比舊校家長?但教育局亦答左我唔會,因為兩間學校係獨立,呢個唔會係批佢舊校加學費既原因,我將一切同教育局講完佢地都幫唔到我,仲同我講冇加學費,因為學費今年係平過上年

眼見我朋友同樣讀全日班,佢學校學費一直貴過我,佢上年大約$3600(連膳食)今日新資助下只係比$530(連膳食)令我覺得真係太過分加左離哂譜,根本就係藉著今年新資助下攞盡Qouta,資助下家長冇全部受惠,學校只有攞盡Qouta總之搞到半日免費全日比上年平就算

我地家長們都想問清楚學校係咩一回事,但又怕學校會覺得我地搞事,怕影響到小朋友,始終仲要讀兩年同升小可能會需要學校幫手

不滿地方係學校處理手法好取巧好有問題,普通居屋學校但名校加幅,對呢間學校好失望,但呢個時候可以點?轉都轉唔切校,下年K3更加唔會轉。

想問下大家有讀全日班既小朋友新學券資助後學費比較今年同上年大約係幾多呢?想知道係咪大部份學校都會藉呢個新資助大幅加學費?謝謝各位

大家可以參考下以下圖片

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

之所以我對幼稚園資助有保留,因為好多幼稚園始終係謀利的

男爵府

littlesister 發表於 17-8-31 18:18
之所以我對幼稚園資助有保留,因為好多幼稚園始終係謀利的

但的確大部份全日班幼稚園家長可以受惠好多,只需比幾百蚊,你話我讀名校都話丫,普通居屋幼稚園,仲要一年比一年差,冇新資源仲要年年都走哂d好老師有經驗老師,年年新學年都係好green既一大班老師,人才流失咁勁

男爵府

回覆樓主:

咁我仔學校情況差唔多。。。都係貴左

好悶呀...

男爵府

todaysocold 發表於 17-8-31 18:24
咁我仔學校情況差唔多。。。都係貴左

介唔介意講下上年幾錢今年又幾錢?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

edsfamily 發表於 17-8-31 18:13
我小朋友今年升K2, 上年K1已經係同一間幼稚園讀馬全日班,上年在舊學卷資助下學費大約$2300($1700學費$550 ...

我曾遇到相同情況,我仔學校當年仲上報,全港學費增副排行榜三甲內,幾勁
只是一間資助幼稚園不是名幼,明明學券資助多了,交的學費還要多。
家姐以前有學券後係$0學費架~~

我既做法係,照交,除非唔讀退學啫。

男爵府

tester5 發表於 17-8-31 18:26
我曾遇到相同情況,我仔學校當年仲上報,全港學費增副排行榜三甲內,幾勁
只是一間資助幼稚園不是 ...

就係囉,要硬食!真係覺得好唔公平同幼稚園手法太過份

珍珠宮

回覆樓主:

我女全日800,k2

你間好貴

男爵府

BIGPAT 發表於 17-8-31 18:30
我女全日800,k2

你間好貴

我地班家長都呆左,你800係連埋膳食?

珍珠宮

edsfamily 發表於 17-8-31 18:31
我地班家長都呆左,你800係連埋膳食?

yes

男爵府

BIGPAT 發表於 17-8-31 18:33
yes

唉,呢間學校真係太過份,你加學費唔緊要,但你究竟有咩係值得加,有咩係會比返學生?

珍珠宮

你地而家有學卷已經好好,而且比之前已經少咗學費,都仲要嘈。我仔十幾年前要全費,半日都八百幾。其實幼稚園可選擇吾讀,又或者選一間吾洗俾學費。

男爵府

loved 發表於 17-8-31 18:38
你地而家有學卷已經好好,而且比之前已經少咗學費,都仲要嘈。我仔十幾年前要全費,半日都八百幾。其實幼稚 ...

唔係只係貴唔貴問題,講錢仲平過上年添,但手法取巧就有問題,你以前冇受惠係因為教育制度冇支援,今日既幼稚園生有支援係我地呢個時期小朋友優勢,但當呢樣野比學校分薄左就係唔公平,係條氣唔順既問題,原則問題,睇唔過眼既問題,加價唔緊要,最緊要值,依家唔值都算,仲要加到咁狼死

水晶宮

edsfamily 發表於 17-8-31 18:13
我小朋友今年升K2, 上年K1已經係同一間幼稚園讀馬全日班,上年在舊學卷資助下學費大約$2300($1700學費$550 ...

我地學期尾時就知出年學費、咁等人有預算、咁都叫平左既、無你想像中咁多啫、可能加左好多資源如外藉老師呢、讀得好就只能硬食。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

edsfamily 發表於 17-8-31 18:30
就係囉,要硬食!真係覺得好唔公平同幼稚園手法太過份
我係加左資助額,交既學費都仲比上年貴左。我都未開post,你呢d算啦~

男爵府

luckybaby2011 發表於 17-8-31 18:49
我地學期尾時就知出年學費、咁等人有預算、咁都叫平左既、無你想像中咁多啫、可能加左好多資源如外藉老師 ...

係呀,最唔開心係明知比人當水魚但咩都做唔到,就係冇你所講既學校有加資源或新改善,相反係差左,所以我唔明究竟佢係比咩數據教育局睇令到可以批佢加咁多

伯爵府

咁教育局批左你都無辦法,一係轉校,一係照俾。如果覚得間學校無優點,老師又太新,俾$又唔甘心,不如轉啦,買過書簿校服既$等於俾一個月學費,但之後慳番。小朋友好快適應咋,我亞女讀N班時無津貼,讀英文幼稚園,K1讀另一間有學卷既全日制幼稚園,K2為升小學鋪路出九龍塘讀私立幼稚園,佢間間都話開心。

男爵府

tester5 發表於 17-8-31 18:49
我係加左資助額,交既學費都仲比上年貴左。我都未開post,你呢d算啦~ ...

所以我開po都係想睇下其他學校情況,介唔介意講你學校加幅同幾錢?名幼定普通唔出名?

男爵府

abinayams 發表於 17-8-31 18:57
咁教育局批左你都無辦法,一係轉校,一係照俾。如果覚得間學校無優點,老師又太新,俾$又唔甘心,不如轉啦 ...

好多家長都係好似你咁諗,寧願出九龍塘讀半日加搭校車都唔洗咁貴但呢個時間要轉校係一件好困難既事

別墅

回覆樓主

出咗老師嘅薪金建議,以前underpaid 嘅老師即刻加返晒人工。所以呢幾年幼師course非常多人爭

首頁
12345...8

尾頁

跳至