婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同老公由拍拖到結婚都6年,99都冇俾過好面色我睇,自問已經好努力討好佢,去親旅行都會買手信俾佢,過時過節送月餅送禮盒send祝福msg就更加唔少得,佢次次都係響我面前就講多謝,響我老公面前就話我送野哂錢又扮野,之前有次唔記得送又話我係咪當佢冇到,真係唔知佢想點…

咁上星期同老公陪6299飲茶,就聽到99話呢排腸胃好差,幾日先去到一次。咁我特登上網買左盒用日本造既野菜粉俾佢啦,都唔平架,不過同事話幾work,仲要唔寒唔瀉小朋友老人家都食得,咁諗住今次實冇死啦,點知佢飲左一次,就話唔見效嘅?大佬呀,食一次就想見效,仙丹咩……

再係咁落去我驚我會爆炸,到底係我既問題,定其實個個99都係咁

侯爵府

給你一點建議:
1。表面功夫照做,但是不要有任何期望。功夫只係做俾人睇,同埋話俾你老公知你是一個大體之人。至於99令唔令情,完全唔重要。
2。藥品之類不要買,食落肚有咩事你負責的。
3。睇開啲。佢係你奶奶,唔係你親生阿媽。唔需要同佢交心。在意佢講你咩對你做咩,只需要禮貌對佢,有咩唔高興唔使出聲,有問題叫你老公講,你唔好講。夠晒架啦。

最重要保持身心健康!

Heeminmin    發表於 17-11-23 15:20
Mamazaki    發表於 17-10-27 16:50

子爵府

回覆樓主:

老實講,呢D日本野草粉我接受唔到,叫佢有事body check好過啦。

公爵府

回覆樓主:

你不要再做任何事討好佢,無用的,因為你不是99生的,因此你給她全世界也無用,她不會因此而改變對你的態度,別再浪費金錢,浪費時間,只要你們減少見面(越少越好)對雙方都有利,如必須見面也千萬別單獨見99,有C6在場才見,而且要被動一些(問一句答一句,與娘家有關的一切都答:唔知呢?唔記得)

男爵府

回覆樓主:

4個字 “徒勞無功”,實行 “一動不如一靜”

既然你曾經嘗試,付出過,得來的結果係咁的話。做番基本功,閒事莫理,凡事不比任何意見,問你咩都話唔清楚,叫佢問番個仔,反正因為有心挑剔,你做咩講咩,都可以入到位,到最後都係有說話聽,何必委屈自己,吃力不討好呢。

大宅

可能佢覺得你搶左佢個仔 睇開d啦

大宅

有冇同你老公傾過?

男爵府

芝士王 發表於 17-8-31 23:18
我同老公由拍拖到結婚都6年,99都冇俾過好面色我睇,自問已經好努力討好佢,去親旅行都會買手信俾佢,過時 ...

做咩都冇用,唔鍾意就係唔鍾意。一開始拍拖時我奶奶都對我好衰,又叫個仔唔好拍拖,後黎見個仔唔聽佢講先慢慢接受態度好轉。

男爵府

我同老公由拍拖到結婚都6年,99都冇俾過好面色我睇,自問已經好努力討好佢,去親旅行都會買手信俾佢,過時 ...

覺得大多數99都係表里不一,口和心不和,做好自己本份就得喇,冇可能做到百分百佢滿意嘅

侯爵府

回覆樓主:

上面大部分有經驗的 jm已經俾足夠意見你。

如果你想知道係唔係 normal,我身邊唔少女性朋友30-40位,有學歷高,有搵錢叻,有知書識禮,有樣子超美,有性格文靜嘜都忍耐得,有做生意交際手腕強……9成9都係有婆媳不和。什至有兩三個99橫蠻到連外父外母陪受氣。

生左小朋友關係多數變差,之後就分開住或住得更遠令99冇得過多交流見面 拉遠距離。

唯獨一個朋友,性格最刁同時轉數快,才冇"表面"婆媳問題,因為食得住個奶奶。

所以 遇好99等同中六合彩的金多寶,始終女人 妒忌心重,用左20-30年 培育養大個仔,當正佢係寶&係情人,現在出現妳呢個程咬金?! 咩心態妳推索倒喇~

曾經我努力付出過,結果99佢暗地演戲破壞我同c6關係,險些分開。我已經一早諗通,與其討好99,不如自己活得自在!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

回覆樓主:

總而言之你不要做多余的事,不要有任何幻想,因此也不會有任何失望,這樣你會生活的快樂很多,記住,你是你父母生養的,你只需要向你父母盡孝就oK,別人的父母由他自己的兒女去盡孝,你別去做那些吃力不討好的事。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

認同其他jm 講,吃力不討好,唔好做好過
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主:

我覺得你唔再需要刻意討好佢,同佢保持距離就好了,當然表面功夫要做足啦。

別墅

回覆樓主

我都試過買左一支8百幾蚊,100ml 都唔知有無既油俾奶奶,因為佢主婦手呀,佢茶左一次已經話唔work .
從此我就死心啦,唔會再勞心勞力,花心機時間去買野俾佢~ 就算上網,唔經意睇到有任何偏方,都唔會分享俾佢,費事又彈我~

大宅

回覆樓主

真係好無理取鬧喎,俾我就唔再送野俾佢

水晶宮

回覆樓主

唔需要討好。正常respect就夠

翡翠宮

回覆樓主:

吾洗討好
客氣有禮保持距離就夠

千萬吾好一齊住

琥珀宮

慳返啖氣暖下肚好過啦,任何一個女人埋你c6身佢都係咁嘅面口,呢d係一般阿媽唔想個仔結婚嘅思想,最好到死嗰日都唔結,為個阿媽守生寡就perfect,你個算好,起碼會應下你,我嗰個頭幾年同佢講野好似同空氣講野咁,唔好為討好而討好,做返自己就得

大宅

maomaofafa 發表於 17-8-31 23:24
給你一點建議:
1。表面功夫照做,但是不要有任何期望。功夫只係做俾人睇,同埋話俾你老公知你是一個大體之 ...

你最後果句最緊要, 希望我真係保持到

大宅

kamiu0090 發表於 17-9-1 14:26
可能佢覺得你搶左佢個仔 睇開d啦

我都明, 不過次次都係咁真係好難頂

首頁

尾頁

跳至