婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

salmon_lee 發表於 17-9-1 16:08
有冇同你老公傾過?

佢都有幫口既,之前試過為左呢件事同99嘈左幾句,點知之後99仲唔鍾意我

我知佢係中間難做,所以想盡快同99打好d關係,但係結果係咁

大宅

芝士王 發表於 17-9-2 23:09
我都明, 不過次次都係咁真係好難頂

我之前對99都係咁,吃力不討好
好彩c6搞得佢掂,而家河水不範井水,假就假d 不過起碼唔洗下下睇人面色
btw好想知個粉係邊買 我仔仔都少少便秘

大宅

芝士王 發表於 17-9-2 23:12
佢都有幫口既,之前試過為左呢件事同99嘈左幾句,點知之後99仲唔鍾意我

我知佢係中間難做,所以想盡快同9 ...

咁都好d 起碼你c6會體諒你
而家又唔係同99做人世,咪當佢唱歌咯

大宅

kamiu0090 發表於 17-9-2 23:25
好彩c6搞得佢掂,而家河水不範井水,假就假d 不過起碼唔洗下下睇人面色
...

我都想知多d關於個菜粉,之前食過個d有草腥味我頂唔順

大宅

回覆樓主:

我會做足自己本份,送左比99我唔理佢鐘唔鐘意,因為本身佢唔鐘意自己你送咩佢哋係唔鐘意,照送只是唔想自己老公難做同有閒過比人講唧,唔鐘意咪話忙見少啲囉,如果之前買開靚嘢,宜家只會普通嘢,佢唔鐘意你分分鐘將你送比佢嘅嘢轉送比其他人。

大宅

kamiu0090 發表於 17-9-2 23:25
...

我都寧願係咁,其實個d同99相處得好好既故事係咪傳說黎

個粉我上網訂既
http://15green.com.hk/
希望幫到你仔仔

大宅

judypig 發表於 17-9-3 10:28
咁都好d 起碼你c6會體諒你
而家又唔係同99做人世,咪當佢唱歌咯

我明呀, 所以都淨係上黎呻下

大宅

judypig 發表於 17-9-3 10:32
我都想知多d關於個菜粉,之前食過個d有草腥味我頂唔順

上網買架,個website樓上答左

公爵府

美之選468 發表於 17-8-31 23:44
你不要再做任何事討好佢,無用的,因為你不是99生的,因此你給她全世界也無用,她不會因此而改變對你的態度 ...

講得好岩,愈係咁就愈唔好,唔可以成日遷就,係佢面前示好,唔係佢已估自己大嗮

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我都係咁話。正常功夫做足,好來好去就夠。佢又唔係我邊位,既然我對佢好唔領情,就唔好side心機時間,留啖氣暖肚好過

男爵府

芝士王 發表於 17-8-31 23:18
我同老公由拍拖到結婚都6年,99都冇俾過好面色我睇,自問已經好努力討好佢,去親旅行都會買手信俾佢,過時 ...

點解你要咁care佢?又唔系自己阿媽,如果第日結婚要一齊住都仲話要有禮有物。。。唔系的話,過時過節人唔到禮到,叫做記得吓d長輩咪算囉。。。認真便輸了

複式洋房

回覆樓主

我試過親手煮九大鬼(八個送)嘅生日飯,又親手整個生日蛋糕,再親手整左一份手工禮物比佢足足整左好幾日。收到連多謝都冇仲要話核突。之後我決定從此以後唔會再送野比佢,我自己都冇整過蛋糕比我媽,其實真係好比面,不過成件事簡直貼錢買難受!絕無下次

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

我過年送海味比我99,佢半年後比返我,話佢唔食喎,嬲到我震!
樓主,you are not alone

大宅

回覆樓主

如果d 野用佢仔名義買, 可能又唔同面口!
我試過啦, 用我名義買, 話cheap ,退貨, 試過掉左話發毛窩

用佢仔名義, 糞都係香

不過現在糞都冇佢份

公爵府

steplyl 發表於 17-9-1 21:42
我覺得你唔再需要刻意討好佢,同佢保持距離就好了,當然表面功夫要做足啦。
...

係,覺得唔需要討好佢,大家保持距離,見面叫佢或者點下頭,表面功夫係要做嘅

別墅

我都好明呀!!所以我依家已經決定放棄佢。佢鐘意係出面話我大小姐又好,脾氣唔好又好,我已經無感覺。永遠都係佢岩,佢最叻,有事上黎佢最慘。

有時仲覺得自己以前浪費咁多錢買咁多野俾佢!
(我大肚佢買2包杞子俾我咋)

只需要當佢係一位長輩,俾返正常既尊重就夠!
但係千祈唔好覺得佢會有咩回報俾你!希望愈大失望愈大

記住去到最尾同你一世既係你老公唔係你99
唔好資源錯配!

複式洋房

樓主唔好咁灰先啦~~
氹老人家係咁,我有時買野俾自己媽佢有時都係咁反應,應該係老人家覺得同我地後輩講野可以直接d,所以佢都會講"唔好用既"之類,咁唯有自己下次唔好買呢類野

同埋人與人之間相處,我地唔好抱有期望,想對方俾好既response自己(咁樣會好攰,即使係自己老公、同事,唔同既關係亦然),做好自己就自然會好試下多d笑容,多d感恩(話哂佢都係辛勞的媽媽),因為快樂係可以感染的

假若奶奶依然唔多高興,樓主唔需要覺得沮喪,俾d耐性,只係諗自己有冇保持心境平和、諒解,唔好諗對方係咪唔喜歡自己etc,因為咁做只係惡性循環,對你,你老公都冇益

伯爵府

芝士王 發表於 17-8-31 23:18
我同老公由拍拖到結婚都6年,99都冇俾過好面色我睇,自問已經好努力討好佢,去親旅行都會買手信俾佢,過時 ...

唔刻意去討好佢,我唔會討好佢,我99都唔聲我,我就唔理

水晶宮

睇來你好重視你99喎,
呢個係"期望管理"的問題~
你99就唔會變架啦,但只要你改變期望,就唔會唔開心.
例如過時過節就送基本禮,中秋月餅加利是、新年就糖果加利是,利是仲要係C6比錢的,其餘多DD都唔做,當佢係普通Senior一名,仲要係無禮貌果種,就唔會介意啦.

男爵府

樓主的好意你99未必心領
不過一切會看在你C6眼裡(我老婆真好!)

早年我同你一樣,做好多野TUM我99歡喜
都唔可以話係討好佢既
不過效果未必如自己所願的
因為每個家庭都有自己既文化
你對人太熱情,隨時會嚇親人

所以有時其實好來好去,客客氣氣是最好的

首頁

尾頁

跳至