心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

和朋友一齊去旅行, 雖然只是3日, 原來真係可以真真正正咁認識佢.

如有留言,請主動直接PM我, 唔好叫我先PM你.  你PM我, 我多數會覆, 但就好少主動發PM比人

伯爵府

回覆樓主:

聽過朋友講,仲要係好好朋友
你問得係咪發生咗事?其實 日對夜對,真性情實會見到,真係好朋友包容到就冇野

大宅

cj712644 發表於 17-9-4 15:04
和朋友一齊去旅行, 雖然只是3日, 原來真係可以真真正正咁認識佢.

莫非旅程途中發生了某些大件事?
很少聽聞,通常彼此是較好的朋友才会一起去。

大宅

dder 發表於 17-9-4 16:28
聽過朋友講,仲要係好好朋友
你問得係咪發生咗事?其實 日對夜對,真性情實會見到,真係好朋友包 ...

大家相識左七年,以為好了解對方,點知3日旅程讓我從新再開始認識佢。

如有留言,請主動直接PM我, 唔好叫我先PM你.  你PM我, 我多數會覆, 但就好少主動發PM比人

大宅

katelyn2047 發表於 17-9-4 18:09
莫非旅程途中發生了某些大件事?
很少聽聞,通常彼此是較好的朋友才会一起去。
...

未去之前其實大家都算好老友,如果唔係都唔會約埋一齊去旅行啦。
點知佢原來有嚴重公主病,下下要人服侍佢,出入又唔帶房門卡,一人一張門卡,佢把自己果張鎖左落喼(emoji) 住左兩晚酒店都唔知個酒店咩名,每次都要我同佢截埋的士同的士司機講,咁都算啦,我咪當湊小朋友咁照顧佢囉,話晒一場朋友...
最離譜係沖涼,佢話要浸浴,咁我自己咪用花灑沖囉,諗住快快趣沖完比佢慢慢浸啦,點知佢好唔客氣咁話我做乜搞到浴室成地濕晒喎(emoji)我話我用花灑當然濕啦而且又無浴簾!
仲有好多小事情(不能盡錄)比佢搞到大家都好唔開心,三天旅程無論食飯座位、飛機坐位、坐車,酒店兩張單人床,全都係佢自己要揀位置先,講起酒店床仲嬲,佢要揀近沙發近窗果張床,留番近廁所門口果張床比我都算啦,點知酒店房唯一的一張沙發都比佢霸埋黎放自己當日穿過的衫,成陣汗味,搞到我都無得坐,成晚局住坐床(emoji)⋯⋯⋯⋯仲有好多激氣野下次再講

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

替你難過

伯爵府

cj712644 發表於 17-9-4 20:53
大家相識左七年,以為好了解對方,點知3日旅程讓我從新再開始認識佢。
...

7年係咪大家都認定對方係好朋友先?

伯爵府

cj712644 發表於 17-9-4 21:50
未去之前其實大家都算好老友,如果唔係都唔會約埋一齊去旅行啦。
點知佢原來有嚴重公主病,下下要人服侍佢 ...

有時大家太熟好自然會不自覺發咗脾氣,如果係好好朋友可以講出黎,包容到就算,朋友得來不易

大宅

dder 發表於 17-9-4 22:18
7年係咪大家都認定對方係好朋友先?

係,之前大家都認定對方係知心好友。但經過呢次之後,我要從新去認識佢, 我唔係嬲佢有公主病,做佢阿四我都算啦,因為佢平時比佢老公寵壞了,所以我唔怪佢。 我最嬲既其實仲有其他經典野,我仲未講......

大宅

dder 發表於 17-9-4 22:21
有時大家太熟好自然會不自覺發咗脾氣,如果係好好朋友可以講出黎,包容到就算,朋友得來不易
...

就算大家熟都唔可以隨便搵對方黎發脾氣嘛⋯⋯大家成年人,你老公可以受你氣,但我係你朋友咋,憑咩我要受你氣啊,更何況全程我都已經好忍讓佢,好照顧佢,佢連一句多謝都無仲以為係老鳳咁,仲有,我同佢都好鐘意影相(尤其自拍),但佢竟然特登唔帶自拍神器,我問佢點解唔唔帶,佢話怕重喎(我心諗有幾重呀!佢帶個真皮連金屬扣的手袋去旅行又唔怕重?!)咁都算啦,點知原來全程佢係有心洗我做佢私人攝影師! 去旅行,咁多景點,我自己都想自拍架,但佢一係就叫我幫佢影單人照,一係就當我自己擺好pose想自拍時,佢就突然攝入鏡頭,直頭係夾硬黎局住要同佢合照,搞到我次次想自己自拍時,都要揀佢見唔到我既位置!有次食飯我想影下d美食(只係美食)點知佢又突然擺個V字手勢放在我想影果d美食上面,佢人頭上唔到鏡都要隻手上鏡!你話我嬲唔嬲 ?!

男爵府

cj712644 發表於 17-9-4 23:13
就算大家熟都唔可以隨便搵對方黎發脾氣嘛⋯⋯大家成年人,你老公可以受你氣,但我係你朋友咋,憑咩我要受 ...

你唔開聲表達?

伯爵府

cj712644 發表於 17-9-4 22:47
係,之前大家都認定對方係知心好友。但經過呢次之後,我要從新去認識佢, 我唔係嬲佢有公主病,做佢阿四我 ...

其實稱得上知心好友,為何不能坦白,可能佢真係無心呢? 做朋友吾可用個忍字,因為遲早會爆發

伯爵府

回覆樓主:

其實講出黎而對方又肯改過妥協就算數啦,真朋友係經得起時間考驗,因為咁疏遠,你會捨得嗎? 啖氣過咗妳會後悔當初放棄知心朋友嗎?

大宅

dder 發表於 17-9-4 23:54
其實稱得上知心好友,為何不能坦白,可能佢真係無心呢? 做朋友吾可用個忍字,因為遲早會爆發
...

就係同佢坦白左,佢就黑晒個樣好惡咁同我講:算啦,最多辛苦埋你呢次,無下次架啦!

其實我都係好客氣面帶笑容咁同佢,估唔到佢咁樣一句得埋黎,真係好無引!

伯爵府

cj712644 發表於 17-9-5 00:05
就係同佢坦白左,佢就黑晒個樣好惡咁同我講:算啦,最多辛苦埋你呢次,無下次架啦!

其實 ...

咁就真係窄窄地,鄧你難過
希望佢會自我反省,最多以後吾一齊旅行

複式洋房

回覆樓主

我身邊都有好好朋友有公主病,咩都要人聽佢,遷就佢。岩岩識時都唔係咁,佢係唔熟既人面前都唔係咁,會好溫柔等等,但係我同一啲朋友面前有時公主到我都頂唔順想話佢,可能佢真係當我係好好朋友所以咩都表現晒出黎啦,但佢同我真係超好朋友,所以我大多除非好過分唔係我都會體諒同接受,最多受完氣同返老公傾等自己好快條氣又順返。

伯爵府

vvvkkkwong 發表於 17-9-5 02:47
我身邊都有好好朋友有公主病,咩都要人聽佢,遷就佢。岩岩識時都唔係咁,佢係唔熟既人面前都唔係咁,會好溫 ...

你對你朋友好好

大宅

cj712644 發表於 17-9-5 00:05

其實 ...

睇完妳D心聲,覺得你个朋友似乎既霸度又自私。
其實,做朋友互諒互讓和将心比己很重要!
下下都爭先恐後,令人反感。

大宅

回覆 katelyn2047 的帖子

平時係香港, 好多時同佢一齊出黎食飯飲荼high tea, 大家都係AA制, 好正常啦, 無問題, 點知今次旅行又比我睇到d 野.......

到步第一日佢就提議不如每人拎住一千蚊出黎, 當係一個pool,反正大家呢幾日都係一齊食飯搭車, 呢D洗費就係呢個pool 到攞, 唔洗次次夾番錢或drop低數再對分, 咁我都覺得呢個主意幾好無問題, 照做啦....

有次一齊行街行到好熱我想買野飲,我最鍾意係飲汽水架啦, 咁當然係買汽水飲啦, 但我朋友平時係唔飲凍野及甜野既, 因佢有糖尿病, 最多都係飲清水, 當時我見佢已隨手拎左支水, 點知又見佢眼望望, 望下價錢佢知道汽水貴過水之後, 佢突然改變主意拎左支凍果汁飲 (價錢和汽水一樣)...其實當時未買之前我都諗住係我自己比錢唔用pool 既錢, 因為我知佢係會飲清水既, 但現在既然價錢一樣, 咁我咪用pool 既錢囉. (之前係佢話由我負責keep Pool 的錢).

當地有一間好出名既芒果甜品店, 是我們行程中已計劃一定會去的. 我去到當然會叫人氣no. 1 的甜品啦,一個full set 內有雪糕, cream, 和新鮮芒果, 椰汁糯米飯, 點知我朋友見我點呢個餐, 佢又死無蝕底又跟我叫呢個, 我就好盡情咁食晒成個餐, 一D都唔晒, 點知我望下我朋友個碟, 見到D雪糕溶晒無食, cream 又無食! (其實都唔出奇, 之前都講左佢少食凍野, 而且都知佢有糖尿病, 好多甜野唔食得) 但咁樣好浪費啫, 佢自己唔食都唔會問下我食唔食, 我唔係貪食佢果份, 而係從呢點我覺得佢好自私. 一係最多咪唔好叫呢款餐囉, 何必要咁晒錢呢, 叫左只食左一半. 後來我終於忍唔住同佢講: 你食唔晒, 你可以揀另一款, 唔洗一定要叫和我同一款的, 自己唔鍾意食既, 叫左唔食又浪費, 其實呢餐可以唔用個pool 的錢, 自己AA架嘛. (其實當時我心諗, 就算大家叫兩份唔同價錢既餐, 用pool 的錢, 你或我蝕得幾多呀? 做朋友係咪咁計較呀? 一分一毫算得咁盡? 自己都唔開心啦.

有一晚食完晚飯行街,我們經過街邊有檔賣粟米杯, 我都費事問佢食唔食, 咁我自己叫左一杯, 當然都諗住用自己錢,唔用pool 錢架啦, 點知佢小人之心(以為我用公數食), 佢又話要食, 又叫一杯, 咁好啦, 既然兩人都食咪用公數囉, 好平啫, 一邊行一邊食, 點知食食下我見佢把自己果杯粟米掉左去垃圾桶, 我問: 唔好食咩? 點解扔左佢既?, 佢話: 唔係呀, 我好飽食唔落啦. 我聽之後真係好嬲, 覺得佢好無依食, 好折墮! 我同佢講: 既然你飽就唔好買啦, 我一個人食一定唔會用公數, 我會自己比錢架. 好過浪費食物啦.

以上"死無蝕底"情況, 三天旅程經常發生, 話左佢都係咁, 一次又一次, 但佢又要跟住我行, 因為佢嚴重公主病, 一個人唔可以周圍走, 怕迷路,佢連 google map 都唔識用, 我做埋佢既搜尋器, 手機 sim card 都唔識換, 又係我幫佢換!

其實我明白同朋友去旅行一定要互相照顧, 包容和體諒. 3日旅程, 照顧佢各方面我都已好盡心盡力, 但佢仲要比面色我睇, 講野仲句句有骨, 人品上都有問題, 自私自利, 樣樣都斤斤計較既朋友, 仲值唔值得繼續交往, 已心裡有數!

Galaxy989    發表於 17-9-5 13:32

公爵府

cj712644 發表於 17-9-4 21:50
點知佢原來有嚴重公主病,下下要人服侍佢 ...

咁證明你地之前都唔係深交,大家咁唔了解對方,既然係朋友,唔夾就少聯繫囉

首頁

尾頁

跳至