婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我諗到時你會呻bb吾跟我吾痴我,凈係跟xx(6299工人之類的)

大宅

Charliefunfun 發表於 17-9-5 12:36
佢反口我堅會離婚

你最好比你老公知你有咁既決心。
但問心呀,當事情真係要行到呢一步時,咪又會怕bb係單親環境下長大好慘。仲有呀,到時男家屈你話你留係屋企時間短,冇時間湊b,同你爭b咪仲頭痕...
你既預備唔係唔好,不如襯未同住就索性唔好同住啦~同老公再傾下,點解一定要同住年半,有咩特別意思?

別墅

未開始住最好就唔好有呢個開始,返唔到轉頭!
有左小朋友仲要比佢地湊一定好大矛盾...

珍珠宮

回覆 Charliefunfun 的帖子

咁更加吾好比錢6299,其實,你老公知吾知道你吾想同佢父母住?就算知,有乜反應?一定要表達自己嘅想法

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Charliefunfun 發表於 17-9-5 12:36
佢反口我堅會離婚

其實樓主諗住瞓覺時間先現身,咁即係照顧bb既時間寥寥無幾,bb自然親工人同老爺奶奶多過媽咪,邊個願意花心機同時間去照顧bb,bb自然最親近佢。到時你話搬,老爺奶奶實話唔捨得個孫,小朋友又唔想離開最親近既人,你老公肯定又重施故技 — 拖。

你話反口會離婚似乎都屬強勢型,強勢新抱同老爺奶奶住好易「出事」,加埋bb出世後問題只會更多更大,有問題又影響埋夫妻感情。

黎緊既問題愈來愈大、愈來愈多.......樓主加油

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我同你一樣,好唔想同佢地住,但老公話要住一年半載先,我都好擔心到時變拖字闕,一拖再拖。 但好彩我唔洗佢地幫手湊b。

珍珠宮

回覆樓主:

其實你依加你同6299相處ok,咁keep住客氣就得啦~即係,當6299係一個外人或朋友,會好過當佢係自己父母咁相處@
反而唔好先入為主,覺得6299一定會變到好可怕,然後去決定要點點點~

大宅

親子王國15週年勳章

你都好d,至少有個期限搬
我都將要同住...
問另一半有無諗過幾多年後可以搬出二人世界
佢只係講左一句: 等佢地百年歸老
即係無望

複式洋房

https://www.jw.org/cmn-hant/%E5% ... %E7%9B%B8%E8%99%95/

請閲讀這篇文章。

伯爵府

Charliefunfun 發表於 17-9-5 18:19
我灰到爆

我其實覺得妳個plan唔work。如果妳無小朋友就無問題,儘量唔係屋企食飯減低對住既機會。但現在妳準備有小朋友,你早出晚歸即係放棄左同bb相處既時間,但作為一個正常既阿媽,係好難對人地湊自己個bb完全無意見。

由對奶粉同母乳既態度(有老人家覺得母乳唔值錢,明明個孫食5安距倒夠7安出來浪費曬都聽唔少),到之後開始食固體,幾時開始俾固體俾乜野固體,有可能老人家同妳既睇法差天共地(好多長老覺得d粥唔落鹽bb點會肯食),再到點教個bb(長老好興bb跌倒叫bb打個地賴地硬),你連見個b都少點有時間理呢d。縱壞左之後妳自己接手就麻煩了。

禁止訪問

公爵府

未一齊住,已經係作戰心態,咁又何必要一齊住呢。點解要一齊住先,因為6299有利用價值,年半利用完就飛甩佢哋,咁嘅心態係邊個唔啱先。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

可預見會有無數個「年半」
你老公咩事要堅持你同住年半?要你忍下?
咁可唔可以你又堅持死都唔同住,叫你老公忍下呢?

俾我,我死都唔會同99住

別墅

回覆樓主:

準備比人話你返學吾湊B,比人話你要佢個仔做咁多野
間屋你老公比錢你都仲有得駁下
否則,weekend 你最好做完家務煮完飯湊好B先好做功課溫書
同住係好難,我地有能力比晒錢,佢又有錢,我地都覺得同住好難。工人其實幫吾到婆媳關係。
你要有付出不計較嘅心態,吾好諗自己都好有能力,當自己係一般新袍,先會好過啲。

別墅

Charliefunfun 發表於 17-9-6 16:17
定係我每日返黎湊走阿b去阿媽度食埋返先返好呢

成日返女家,6299會玻璃心架

又係新袍

首頁

尾頁

跳至