自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

kc_01k 發表於 17-9-5 23:51
仲有,提提你,感覺你有少許產前抑鬱,有需要嘅話,搵醫院姑娘傾吓,你唔好比大壓力自己,多啲諗吓就黎會 ...

Agree,其實好少事唔使咁嬲
又未生、到時餵奶粉都吹你唔脹

最緊要自己舒服,其他人說話唔使理

複式洋房

seaman1982 發表於 17-9-5 23:27
我覺得餵唔到咪唔餵囉,奶粉一樣咁大。
但我覺得試下無妨,話唔定今次好順暢。胎胎唔同。試過又係辛苦咪唔 ...

支持你,我自己都經歷過谷奶谷到喊同發燒的日子,我自己餵了十多日都頂吾順吾餵了

大宅

唔好理人點講...痛在自己身...喂到就喂...

伯爵府

回覆樓主

順產咁痛你都唔怕,使乜怕個奶奶講野,睬佢都傻。

男爵府

emimi 發表於 17-9-5 23:24
我順產都冇叫過一聲痛,但上胎谷奶痛到我日日以淚洗面,每日比陣痛痛10倍,挨一個月人奶日日都諗打開隻窗跳 ...

d99係咁架喎!你睇下你係佢個女既話佢捨唔捨得你咁痛苦去餵奶!佢咁想餵叫陪月到時幫佢谷!!!最憎人地生完仔最辛苦既時間係度指指點點多多意見!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咪理閒人,自己小朋友仔自己話事,我都試過谷到發燒,谷左又揼得少少,頂唔順,好在99冇逼我仲幫我買淡豆豉同穀芽麥芽,我兩個細既食奶粉咪又健健康康我都係ftm,坐月最緊要自己舒服,老人家話坐月喊眼會濛,我眼都濛過以前

子爵府

我順產都冇叫過一聲痛,但上胎谷奶痛到我日日以淚洗面,每日比陣痛痛10倍,挨一個月人奶日日都諗打開隻窗跳 ...

我一早已經知道一定好多人叫喂為人奶所以我已經話晒比全世界人聽我唔適合喂人奶!醫生叫我為奶粉算!

伯爵府

回覆樓主:

餵人奶/奶粉無需同呢d人講,佢地唔support仲加多兩句,不要把自己掉進無谓人的旋渦
先处理好自己情緒、身體。
最好找個支持你的人陪你坐月,

大宅

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

餵唔餵人奶應該係媽媽決定,關其他人咩事⋯ 我都好明白你第一胎谷奶痛驚左⋯ 可能你本身真係好多奶,下胎試下泵出黎,唔谷住就唔會咁痛⋯ 如果你真係多奶唔好浪費喔⋯ 我第二胎谷奶都中左乳腺炎,發燒發左幾日先睇醫生⋯ 發冷發熱,真係好辛苦,好明白塞奶點痛法。下胎試下泵出黎,唔谷就無咁痛⋯ 加油。

公爵府

newspaperhang 發表於 17-9-5 23:45
其實可以唔理佢地,話好呀餵母乳,到生左先話佢地知決定左餵奶粉,無需要一開始就講明餵奶粉,咁樣佢地就唔 ...

我有請陪月,個陪月係親戚嘅親戚,好好人,但我谷到佢都投降,最後我咬住毛巾喊哂佢幫我夾硬泵,好似睇古裝片d犯人用刑虐待咁

子爵府

回覆樓主

最難受係親人ge 說話。
你唔食野無奶出(已經食好多),bb 緊係食唔飽。你有無奶?有幾多? (泵),得咁少點夠食。

個時仲坐緊月,每次佢地黎講埋呢d 野,我都好唔開心,之後就偷偷地喊。

我覺得要餵得開心,如果受唔到壓力,身理定心理,餵奶粉真係無問題!支持你的選擇!

珍珠宮

最緊要自己舒服,唔好理人點講

公爵府

littlejas 發表於 17-9-6 00:05
餵唔餵人奶應該係媽媽決定,關其他人咩事⋯ 我都好明白你第一胎谷奶痛驚左⋯ 可能你本身真係好多奶,下胎試 ...

我已經生左2個,我知自己係唔多奶,第一胎係狂食上奶野狂空泵先有少少奶,但唔痛的,我又冇心機,泵少d亦從冇谷奶就自然退哂,第二胎先出事,陪月都話我乳頭扁,難埋身餵,唔算多奶,只係塞左

大宅

我明你感受,我當年谷奶仲痛過生仔,谷㥛都出唔到,第二胎我唸都冇唸就餵奶粉,唔洗理人講乜,餵乜都係自己決定啫

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

子爵府

回覆樓主

我明個種痛,我兩個都餵緊

過程係好辛苦,所以唔好勉強自己

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

emimi 發表於 17-9-6 00:09
我有請陪月,個陪月係親戚嘅親戚,好好人,但我谷到佢都投降,最後我咬住毛巾喊哂佢幫我夾硬泵,好似睇古 ...

陰公,聽到你講都覺得痛係咪食左d 谷奶野?定係未調節到奶量、不小心就塞左?
老實講,第一個月係最易塞、谷,因為奶量未穩定,只要好好處理之後既路就輕鬆好多
btw.. 雖然我支持餵母乳,但係我覺得「有開心媽媽,bb 先開心」,唔需要勉強自己餵母乳,如果餵奶粉令你壓力細d、輕鬆d,咁就餵奶粉啦做媽媽係一件開心事,餵母乳/奶粉只係育兒當中一個好細好細既部分,千其唔好因為咁諗埋一邊呀
如果到左bb出世你想餵母乳,都歡迎大家一齊交流下架
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主:

其實自己想點就點,唔使理人
餵奶真係好辛苦

伯爵府

2018復活節勳章

d人痴gei, 奶粉就奶粉law, 傻的。不用理别人。奶粉不是毒藥

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

谷奶仲發燒真(20日)係好惨!!!
你個fd咁講架!好mean,無同理心。
睇自己情況,把口係人個度!

首頁
12345...15

尾頁

跳至