自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

整左芝士火腿三文治比小朋友小息食,放工回家同佢擺定d 食物係食物盒

發現芝腿治變左牛油方包

即係佢小息又同人交換食飯,已經唔止一次係咁,叫過佢唔好,佢話係交換,人地會比佢d 食物佢

jm 你會唔會比小朋友交換食物?

我唔係太鍾意,但又成日講要分享,咁應該分唔分享好

但我一番心機整比我仔,佢就換左比人,我唔係咁鍾意
我遲d 仲諗住整手工饅頭,要用手搓好攰,到時我成副心機整比佢,佢又一個唔該換左比人,我就

再講,口話交換,一陣有d 欺凌,明攞你,又嚇你唔可以話比家長聽比人攞左,話係交換,到時辛苦整埋野比人地個仔食,自己個仔無野食要捱餓

我真係唔知比唔比佢交換好,唔比會唔會好衰,但比我又唔鍾意。再者可能人地有唔舒服,食佢d 食物驚會被傳染

我都唔知點做好

侯爵府

haileypinki 發表於 17-9-7 01:46
整左芝士火腿三文治比小朋友小息食,放工回家同佢擺定d 食物係食物盒

發現芝腿治變左牛油方包

我都唔想,因為唔知人地啲食乾唔乾淨

子爵府

回覆樓主

我係加拿大住,學校寫明,亦教學生,don't share food , 自己要食番自己個份。

伯爵府

我最多只接受各自分一半, 接受唔到成份同人交換

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔會比小朋友咁做,只教佢自己食自己果份,唔好問人拎野食,亦唔好分比人,唔係教佢唔好分享,而係要知道咩可分享,咩係唔得。我話人地食左唔知會唔會敏感,人地有咩身體不適你自己負責,講得嚴重d佢知驚。

伯爵府

發現芝腿治變左牛油方包

以上都係小問題, 最怕係唔乾淨, 食到病

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

呀仔有同人交換,我覺得無問題,當然要講規則,小朋友好多都胃食(隔離飯香),如果自己整飽或餅,我會整細件d,食都方便d

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我仔去旅行我整八爪魚腸同粟米預多左少少請人食,返來佢話同小朋友交換食物。自己細個都會想試下其他小朋友嘅食物,又或者好朋友提出交換亦唔想拒絕人。

公爵府

回覆樓主

係好矛盾,幼稚園教要分享,一升小一就叫佢千其唔好分俾人,唯有同佢講怕同學仔食左會敏感或者本身同學仔媽咪係唔俾食既,但你俾左同學食咁點算好呢。小學生會明既。

男爵府

回覆樓主

交換食物是小朋友社交,我唔會介意,會諗下點樣做多d款式食物切小份比佢返去分享

男爵府

回覆樓主:

阿仔學校係禁止學生交換冇完整包裝既食物,
最大問題係衛生問題。。
其次係驚同學會有食物過敏。。。
同阿仔講明,唔好再同人交換,

大宅

回覆樓主

我小學果陣都係咁,小學雞既社交生活

大宅

回覆樓主:

可能我衰我覺得同學見到你仔咁豐富所以話同佢換

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢D係小朋友既學校生活,佢唔覺得係欺凌就得,唔合群一陣比人isolate

如果怕唔衛生,建議樓主整多份後備,交換之後唔好食對方個份,食自己後備個份

男爵府

回覆樓主

我小朋友學校已禁止交換食物

男爵府

言多必失 發表於 17-9-7 02:44
阿仔學校係禁止學生交換冇完整包裝既食物,
最大問題係衛生問題。。
其次係驚同學會有食物過敏。。。

Same

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

要教小朋友唔可以隨便交換食物,唔係分享問題,係責任問題。
萬一其他小朋友食咗你帶返去的食物過敏或中毒,由誰來負責?

珍珠宮

[email protected] 發表於 17-9-7 02:20
係好矛盾,幼稚園教要分享,一升小一就叫佢千其唔好分俾人,唯有同佢講怕同學仔食左會敏感或者本身同學仔媽 ...

男爵府

發現芝腿治變左牛油方包

我仔小學講明唔俾請人食野

我覺得少左好多樂趣,就連獨立包裝嘅都唔得

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我地小學講明唔可以交換,因為唔知對方有冇食物敏感,所以唔比,同埋我會擔心其他人手作野唔知衛唔衛生(注:唔係話樓主你)。

首頁
12345...9

尾頁

跳至