自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

Jane1983 發表於 17-9-7 09:22
交換食物最驚係人地食物敏感,或者homemade food 唔知衛唔衛生。如果樓主唔想自己一番心血比人換咗去,咁等 ...

同意!唔捨得比人食左既野就留返係屋企食。同埋正如樓上講隔離飯香,小朋友可能想食同學既零食,會用自己媽媽既愛心/貴價零食交換,呢d媽媽係阻止唔到。但當然就要教小朋友如何拒絕一d 唔想交換/鍾意搶人食物既同學。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

學校說不可以交換,但是同學見到你好味就話交換,所以我會準備多一點糖果零食等他請人吃,不要交換

子爵府

maggie403 發表於 17-9-7 02:27
交換食物是小朋友社交,我唔會介意,會諗下點樣做多d款式食物切小份比佢返去分享
...

交換食物係小朋友社交
以前小學日日都係咁,見同學仔無野食請埋佢食又點話丫以前媽咪會蒸燒賣蝦餃比我小息食,我靜靜專登擺多幾枝牙籤落盒方便同學仔食媽咪見到就蒸多d點心比我

樓主唔想手工饅頭比同學仔食左,改帶其他製作簡單既食物感覺會唔會好d?
即使學校規定禁止交換食物,都無可能禁得晒正如學校規定小息不得奔跑,一樣好多學生跑

另外有人提出唔知對方既自家製食物衛唔衛生,咁學校聖誕聯歡會/旅行,都有機會食其他同學既自家製食物難道又教小朋友只食自己家人整既食物?

子爵府

haileypinki 發表於 17-9-7 01:46
整左芝士火腿三文治比小朋友小息食,放工回家同佢擺定d 食物係食物盒

發現芝腿治變左牛油方包

我通常會整多少少俾佢請同學食, 如果有同學問佢攞

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

整左芝士火腿三文治比小朋友小息食,放工回家同佢擺定d 食物係食物盒

發現芝腿治變左牛油方包

你餐點給一片方包

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女果間小學唔比交換,老師講到明
感激遇上你~

大宅

回覆樓主:

樓主每次整多少少食物,同規定小朋友每次只可分享的數量(例如有六個饅頭,就事先講明只可分享兩個俾人),就可以解決了

男爵府

回覆樓主

我小朋友學校是不准share food,話唔知人家會不會有食物敏感,小朋友只吃自己預備的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

天氣咁熱,帶芝士火腿唔怕變壞嗎?

如果係獨立包裝share下就無所謂,但自家整就唔好啦!

珍珠宮

回覆樓主:

唔share啦,點知個同學仔有無食物敏感,萬一出事就唔好啦

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

其實重點係你一番心機想個仔自己享用,
不如你將啲心機茶點留返屋企,
帶簡單茶點返學校實無人搶食,
要佢獨食睇住人哋流口水,好難喎!

大宅

發現芝腿治變左牛油方包

學校老師有同小朋友講,唔需要帶太多食物請其他同學仔食,亦唔需要分享食物,亦唔可以問人攞食物!所以我小朋友都無同人交換食物!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

人地小朋友欣賞我煑既野的話,我會好開心好自豪。

翡翠宮

2018復活節勳章

真係要帶, 都只係帶D獨立包裝餅乾同CAKE仔

而家大咗D, 佢直頭話唔帶喇, 冇時間食

珍珠宮

發現芝腿治變左牛油方包
正路好多學校都唔俾交換, 因為怕某D小朋友有食物敏感, 但又食左D唔應該食既野. 你用呢個POINT同你小朋友講

大宅

回覆樓主

我接受唔到 點知人地乾淨唔乾淨

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我唔會比個女咁做,一陣人地敏感就大件事

子爵府

發現芝腿治變左牛油方包
我仔小學都試過, 不過佢鍾意我整d小食, 唔喜歡人地個d, 所以次次都叫我整多d, 佢有得食又可以分比其他人. 好多時我要整20份比佢去分(不過一星期只限一次....唔係佢亞媽我除左唔夠瞓, )

大宅

回覆樓主:

我一開始讀小一時就同我女講明,小息吾可以同人交換野食,如果同學想食你既野,你可以俾同學食,但吾可以食人地既食物

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呀仔小學時只有人拎佢食物,佢好少拎人。所以佢都幾受同學歡迎。以前冇甘多敏感同衛生問題。只係同朋友分享

首頁
34567...9

尾頁

跳至