自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇媽咪知道,或曾經有經歷過,小朋友喉嚨發炎,通常發燒,燒幾耐?阿仔,發燒兩日啦,都未有退燒.係咪一定要吃抗生素先得架?有經驗既媽咪,請幫忙講下經驗.謝謝!!

大宅

喉嚨發炎發燒情況會較反覆, 要睇醫生食消炎藥 (可能係抗生素), 最好睇醫生了解個仔嘅情況. 要多飲水, 痾多d尿.

男爵府

原帖由 anita0725 於 09-2-10 09:51 發表
喉嚨發炎發燒情況會較反覆, 要睇醫生食消炎藥 (可能係抗生素), 最好睇醫生了解個仔嘅情況. 要多飲水, 痾多d尿.

多謝你既回覆,阿仔星期日已經睇左醫生啦,但一直都冇好轉,醫生冇開消炎藥俾阿仔吃.佢話病毒性引起既喉嚨發炎係唔使吃.但阿仔一直都冇好轉,好擔心,又唔點肯飲水,anyway,多謝你!!

男爵府

病毒性引起既喉嚨發炎通常會反覆發燒2-3日 , 要靠本身小朋友抵抗力 , 多飲水 or 比寶礦力佢飲 ....

伯爵府

小朋友喉嚨發炎,通常會燒3-4日(但要視乎情況),最好比多d暖水佢飲(如果小朋友唔鍾意飲水,你可以用支飲管比佢慢慢飲),而且要休息多d,抵抗力會好d。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

原帖由 BELLFOK0318 於 09-2-10 10:09 發表

病毒性引起既喉嚨發炎通常會反覆發燒2-3日 , 要靠本身小朋友抵抗力 , 多飲水 or 比寶礦力佢飲 ....

BELLFOK0318,Thanks!!其實,點為之病毒性,阿仔暫時冇鼻水,冇咳,其實,會唔會醫生搞錯左,係細菌性引起?可以飲寶礦力嗎?
Thanks a lot!!

男爵府

原帖由 tsuitung 於 09-2-10 10:16 發表
小朋友喉嚨發炎,通常會燒3-4日(但要視乎情況),最好比多d暖水佢飲(如果小朋友唔鍾意飲水,你可以用支飲管比佢慢慢飲),而且要休息多d,抵抗力會好d。 ...

多謝你呀tsuitung,阿仔依家兩歲,平時都係唔點仲意飲水.好擔心,發燒好難休息得好.瞓覺咧幾晚都瞓得唔好.

複式洋房

原帖由 SkyTracy 於 09-2-10 10:22 發表

BELLFOK0318,Thanks!!其實,點為之病毒性,阿仔暫時冇鼻水,冇咳,其實,會唔會醫生搞錯左,係細菌性引起?可以飲寶礦力嗎?
Thanks a lot!!

如果他沒有鼻水和咳,是喉痛和有燒,你試下買無味的純豆漿煲暖給他飲。豆漿清熱的,同時要戒口,不要吃飯和粥,只吃瘦豬肉菜心/粟米/紅蘿蔔湯米粉/通粉/意粉,清淡些,易消化,會快退燒。我都是在bk看過位會員說,真是快好些。

祝你小朋友早日康復!

男爵府

原帖由 Beanice 於 09-2-10 10:33 發表

如果他沒有鼻水和咳,是喉痛和有燒,你試下買無味的純豆漿煲暖給他飲。豆漿清熱的,同時要戒口,不要吃飯和粥,只吃瘦豬肉菜心/粟米/紅蘿蔔湯米粉/通粉/意粉,清淡些,易消化,會快退燒。我都是在bk看過位會員說,真是快好些。

祝你小朋 ...

Beanice,好多謝你既分亨.我頭先即刻打電話返去叫奶奶煲d清熱既紅蘿蔔,馬蹄,竹蔗水俾阿仔飲.Thank you very much for your sharing!!

男爵府

其實,點為之病毒性,有時都會冇鼻水,冇咳,就會有喉嚨發炎等等~~ 可以飲佢鐘意的飲品 , 不過有時此病都會令列小朋友無胃口食野~~~ 亦都會令到小朋友消化系統唔係甘好---大便會偏軟好似肚痾甘~~~但要鼓勵佢飲多d水

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 SkyTracy 於 09-2-10 10:58 發表

Beanice,好多謝你既分亨.我頭先即刻打電話返去叫奶奶煲d清熱既紅蘿蔔,馬蹄,竹蔗水俾阿仔飲.Thank you very much for your sharing!!

喉嚨發炎有好多原因, 小心飲太多馬蹄,竹蔗水會太涼! 其實如果小朋友覺得清水太淡, 可以用暖水加小小食鹽, 一樣有下火功能, 而且可以殺菌!

複式洋房

原帖由 SkyTracy 於 09-2-10 09:44 發表
有冇媽咪知道,或曾經有經歷過,小朋友喉嚨發炎,通常發燒,燒幾耐?阿仔,發燒兩日啦,都未有退燒.係咪一定要吃抗生素先得架?有經驗既媽咪,請幫忙講下經驗.謝謝!! ...

我個女試過燒左一個星期一, 日日出去謝鴻興到打針,
當時謝鴻興話個女喉嚨好多白點, 等d白點退晒就退
燒,打左 差不多一個星期, 真係白點退晒, 下午d燒就
退. 你一定要比小朋友飲多些水.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我仔一喉嚨發炎就燒3日冇走雞

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

一星期都試過,我囡以前成都喉痛~

男爵府

多謝晒,你地咁多位有心媽咪既意見同分亨,我想我今晚會帶小兒睇多次醫生.

男爵府

雪~bb,angelfan07,咁醫生有冇開抗生素俾你地小朋友有吃呀?

首頁

尾頁

跳至