1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想呻下,阿囝2歲2個月,突然好似好唔聽話,佢話乜就要乜,我地話唔好啲嘢佢偏做俾我地睇,佢完全唔想聽道理,因為你地越認為唔好佢越想做,一唔合心意就掉嘢,行動要升級至佢嘅訴求得到認同唯止,試過啲完全冇邏輯嘅要求,冇病要飲藥水,我心諗玩到咁大,我就快痴線啦,呢幾日仲話要趕我出門口添,救命呀!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你都唔好縱容佢無理取鬧既行為,唔系睇日大咗仲難教。佢肯聽既時候,就要同佢講下道理

大宅

我會同佢講道理,但係我一路講,佢都聽唔入耳,有事我覺得佢去到一個點,佢都唔知自己想點,一時要呢樣一時要嗰樣,唔能夠冷靜落嚟

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

系吖,全家以小朋友為中心,所以造就咁樣,我大囝都系咁。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主

我仔接近2歲開始都係咁,愛唱反調,唔聽話,成日扭計,我自己就會用打鬧方式,我老公就主張講道理,我仔宜家3歲都係反叛,但無其他小朋友咁勁,佢最聽我話,因為我係全屋最惡

伯爵府

引入time out, 定返父母既權力。
朋友教落, 佢要玩要試可以, 比佢自立學習
但做人態度/品行就要教, 錯就指正/time out, 任佢喊到自己收聲
父母要堅定

男爵府

回覆樓主

我囝囝有一段時間,大概歲幾至兩歲果陣,自己想點就即刻要點,細聲哄大聲鬧當你唱歌,又扭又喊又碌地樣樣齊,激到我喊左好多次,而家兩歲三個月,突然乖左好多,可以用把口溝通到
無辦法,唯有自己eq高d,慢慢就會過的,但你一定一定一定要企硬,唔好就曬佢,加油

男爵府

Sasakoko 發表於 17-9-9 22:20
好想呻下,阿囝2歲2個月,突然好似好唔聽話,佢話乜就要乜,我地話唔好啲嘢佢偏做俾我地睇,佢完全唔想聽道 ...

我仔2歲又係脾氣好臭,平時99幫湊,縱壞曬,有時教到我扯曬火

珍珠宮

回覆樓主

我阿仔都會,不過無咁犀利我拿藤條佢就會驚,係爸爸媽媽面前特別扭計。婆婆湊乖好多。

珍珠宮

clarisselui 發表於 17-9-10 20:24
我仔接近2歲開始都係咁,愛唱反調,唔聽話,成日扭計,我自己就會用打鬧方式,我老公就主張講道理,我仔宜 ...

我通常只能等到去唔扭計,冷靜落來先講到道理。

珍珠宮

回覆樓主

可以慢慢同佢講道理,同必要時要嚴格,同埋屋企長輩唔好太縱容佢

男爵府

回覆樓主:

我女未到2歲果時已經係咁,屋企長輩乜都就晒佢,我女好喜歡玩高危野,藥水,爬窗,開雪櫃唔理生熟既野都放落口等

長輩因為佢咁就用出奇蛋等高糖份食物,哄佢唔做高危野,結果每日1個出奇蛋冇就行動升級

最後我比佢2歲入左去讀全日n班,讀左1個月已經冇左1半不良行為

首頁

尾頁

跳至