自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

myfaye 發表於 17-9-11 09:16
第二個CASE...老人家湊開有感情..唔需要佢湊果時...佢心理上的折磨仲大過肉體上的疲勞
老人家想湊...後生只 ...

呢個都係部分原因。阿麻本身都湊3個時,第4個小朋友出世,第4個小朋友嘅父母,無論為左小朋友好,為左老人家好,都唔應該叫阿麻幫手啦,咁咪唔會有湊開有感情呢個問題囉

男爵府

自閉果個, 連我C6一路睇都一路鬧個男人白痴無腦
自己個有自閉既仔, 會期望大陸果個老婆幫你照顧?
我老公:「未叫個老婆同個仔相處下就同佢生多件,佢點會理你個仔丫」
一個男人都識咁諗,可況果個B6老婆?

其實聽個嫲嫲講野已經知
對前路好灰,為左個孫仔
先勉強食早餐午餐
因為要自己身體健康先可以湊大佢
我諗佢心知自己有咩事, 個孫仔一定冇人理

所以呢個孫仔, 最幸福係有個為佢100%付出既嫲嫲
旨意佢個濕 _ 老豆,算吧啦

**唔好駁話個老豆可能背後點點點其實唔係鏡頭咁樣
長期住大陸呢個係個FACT,一個小朋友長期見唔到唯一既父/母
點講都講唔通啦, 話搵食,不如話顧住上面頭家

ying_mail    發表於 17-9-11 12:04

水晶宮

月見草 發表於 17-9-11 08:16
B6,昆男人時乜都話得㗎啦

呢句岩!

ying_mail    發表於 17-9-11 12:04

子爵府

hhz 發表於 17-9-11 09:23
呢個都係部分原因。阿麻本身都湊3個時,第4個小朋友出世,第4個小朋友嘅父母,無論為左小朋友好,為左老人 ...

我估第4個都唸過自己請姐姐...老人話唔放心姐姐(佢自己請過姐姐知咩事)...一定要親人睇住姐姐, 建議集中去佢屋企湊...因為父母早晚運送個B都煩(雖然近)...好多人真係咁...佢地個CASE唔太差....似託兒所...係佢地的選擇...個老人唔想湊..父母應該有能力自己解決

大宅

hhz 發表於 17-9-11 07:40
我一路睇一路講,第一個麻麻超辛苦,有啲阿媽湊自己有自閉傾向嘅小朋友,辛苦到想死,更何況麻麻年紀已經唔 ...

請個工人仲實際!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

好普遍,各家其色乜都有

水晶宮

iamlazy 發表於 17-9-11 00:05
我識得有對夫婦,兩公婆打工,生三個,自己唔湊,由出世都冇湊,女的以前冇返工,日日在家瞓,玩電話,淘 ...

似我阿媽,而加唔會聽阿媽呻自己攞黎!

男爵府

我的育兒心得勳章

myfaye 發表於 17-9-11 09:35
我估第4個都唸過自己請姐姐...老人話唔放心姐姐(佢自己請過姐姐知咩事)...一定要親人睇住姐姐, 建議集中去 ...

都係,但後生一定要拒絕老人家呢種好意呀。一對四,兩對四都真係太辛苦。

男爵府

我的育兒心得勳章

臭脾氣 發表於 17-9-11 09:40
請個工人仲實際!

唔請工人都,都俾錢小朋友上補習班,或者上相關訓練啦,咁阿麻至少唔洗唔識英文又格硬要教,同埋對大人細路都好呀!

水晶宮

hhz 發表於 17-9-11 09:23
呢個都係部分原因。阿麻本身都湊3個時,第4個小朋友出世,第4個小朋友嘅父母,無論為左小朋友好,為左老人 ...

我見過反而係老既幫左呢個、唔幫果個就俾人怪偏心

男爵府

我的育兒心得勳章

luckybaby2011 發表於 17-9-11 09:47
我見過反而係老既幫左呢個、唔幫果個就俾人怪偏心

實會啦,好多人都自私架嘛!所以我有親戚幫其中一個新抱,唔幫另外一個,我都叫佢小心俾人話偏心。老實講,兩個都唔好幫。除非所謂幫,係臨時有事,幫手湊知時間就得。

男爵府

MUMREDBB 發表於 17-9-11 09:20
啲人真係幸福有啲咁偉大嘅母親! 唔係話返工就大曬可以任意叫老人家湊曬四個㗎! 個老人家肯湊仔係個新抱好 ...

仲要叫個99去上堂學湊孫,個99又陪佢地顛!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇完巧感動
第一個嫲嫲7x歲,要照顧自閉症嘅孫仔,好有耐性和悉心照顧,不過個仔再聚大6老婆仲生了個女,他係咪天真到她會照顧埋個仔,希望嫲嫲身體健康,因嫲嫲對他孫仔實咗太了解,如果唔係孫仔會好慘,冇人理
第二個嫲嫲後生啲,去上埋隔代湊孫課程,爺爺和一個工人,照顧4個孫,但她最主力,真心佩服呢個嫲嫲

男爵府

2018復活節勳章

有錢娶大陸老婆仲生埋女, 冇錢請個工人幫吓阿媽手, 冇錢又生多女? 呢D乜人呀, 仲要扮晒嘢話唔好意思。

社署你地D人又去晒邊呀? 咪剩係識得幫新移民開 file 交quota 啦。

侯爵府

chuiyeebird 發表於 17-9-11 09:10
離婚了

我知道離咗婚,但離咗婚就唔使埋個仔?

珊瑚宮

kkvicky 發表於 17-9-11 10:25
我知道離咗婚,但離咗婚就唔使埋個仔?

咪就係晤理囉!大把昵d人啦!

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

第一個照顧自閉孫兒嘅嫲嫲講咗句:佢(孫)幾有福我咪有幾長命。
聽到令人傷感
個仔擺明得把口,完全無理阿媽同個仔,大陸女人會肯幫你照顧?真係天真兼白痴

男爵府

回覆樓主:

我想自己湊,但四大長老反對,寧願幫我兩公婆湊,叫我地一定出去返工揾錢。我最後都請了工人。
如果我唔做野,都比唔到家用佢地。有時d野唔可以睇面果浸。

侯爵府

rhinegarden 發表於 17-9-11 10:11
有錢娶大陸老婆仲生埋女, 冇錢請個工人幫吓阿媽手, 冇錢又生多女? 呢D乜人呀, 仲要扮晒嘢話唔好意思。

社 ...

我都想知社署去晒邊?
點解要幫晒D新移民?
但香港永久居民真正需要幫助/需要申請福利個D又無.
可唔可以學習外國咁.打工時抽過的稅,老左可以享用返自己身上?

珍珠宮

chuiyeebird 發表於 17-9-11 10:26
咪就係晤理囉!大把昵d人啦!

阿媽同個老豆都係衰,有一幕話個仔仔畫畫狂畫火,因為阿媽令到佢好嬲,總之就係2個後生搞到老人家小朋友都咁慘

首頁

尾頁

跳至