興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

Magic Tree House

商務大減價,$90有4本,而且好多集也有貨。如果小朋友三、四年級,開始睇Chapter Book,可以考慮。另有Junie.B Jones series,比較適合女孩子。

男爵府

Re: Magic Tree House

csk,

多謝報料,但我好慳家,多數係圖書館借

別墅

yes, I just bought a few for my kids. it is quite cheap on average $23 one book. My house has virtually nothing but full of books and surrounded by bookshelves.

男爵府

開心吸收勳章

Ms.ChanChan

今次商務減價,我好敗家,買到停唔到手。Magic School Bus Series、A to Z Mysteries Series也買了一些。但買得最多是$90有5本三聯書局出不同系列的書仔,除了動物、恐龍、科學、天文,我還買了一些有關藝術、古代文明的,因為很多圖片和解釋,我覺得很吸引。

男爵府

csk,

等我都去望下先,阿女呢排迷上左一個系列係講老鼠做記者的,番去望下個書名先。

aaron考左琴試未?點呀?

公爵府

Is Magic Tree House is more suitable for boys than girls?

大宅

老鼠做記者?......... Geronimo Stilton ?...

大宅

請問邊間「霜霧」有 Magic Tree House ? 今日經過「佐敦」0個間冇留意到,咁0係「神聰」買左 $38一本。 :evil:

csk 寫道:
商務大減價,$90有4本,而且好多集也有貨。如果小朋友三、四年級,開始睇Chapter Book,可以考慮。另有Junie.B Jones series,比較適合女孩子。

男爵府

開心吸收勳章

Ms.ChanChan

老鼠記者有減價,中文版$90買2本,英文版85折,唔算好便宜,Christy睇書咁快,可能好多都睇了。我亦買了$90有3本的硬皮英文故事書,Spot's Bedtime Storybook,Peter Rabbit's Little Treasury和Dick King-Smith(Babe的作者)的Animal Stories,全部香港印刷,打算聖誕節送給小朋友。

Aaron會在10月尾考琴,Scale、Aural和考試歌都應付到,只是sight reading仍然原地踏步,平日無時間練。他11月中考小提琴,樣樣都要練,真是很吃力。我只能用盡力而為來形容現在處境。Christy是不是11月考試?她的sight reading 好應該無問題了!

WeiWei

Magic Tree House、老鼠系列和A to Z Mysteries Series應該男、女都適合看。

男爵府

開心吸收勳章

haohao

間間「霜霧」都有 Magic Tree House減價,新世紀3/F有大量存貨,但最新的#29集和#30都無貨,希望你買的是這兩本。另外旺角分店(Pizza Hut對面)和佐敦(2/F樓梯旁邊及英文書書架仲有好多),你再去睇下,減價好似做到10號。

男爵府

haohao,

係呀係呀,我都係買左呢本,真係幾有趣。 呢系列圖書館係咪未有得借?我都係o岩o岩開始睇左第一集,不過真係成$57本好肉赤又好快睇晒。

csk,

85折都好喇,因為圖書館未有得借,所以要侷住買 :cry:
阿女係呀,如果得閒真係1個鐘可以掃2本magic tree house。 但因為係圖書館要預訂,我地先剛睇完#24。 我見圖書館有本christmas in camelot,呢本無講book no幾?

aaron考兩樣又真係辛苦些,我女...一樣喇,都唔知點形容,我叫佢練琴佢咪練囉,但我一行轉背佢真就彈其他考試歌(即係本書裡面老師無揀的考試歌,仲彈得好有感情添),比佢激c 不過算喇,考試係種經驗,我覺得佢自己有興趣更重要。

男爵府

開心吸收勳章

Ms.ChanChan

Christmas in Camerlot係#29集,就是因為它,我搵了四間商務,第一次在彌敦道商務見到無買,跟住再找不到了。#30集同一條大蛇有關,2003年出,圖書館好似有。老鼠記者咁好睇,你買啦!Christy睇完,賣二手書我幫你接收。Aaron跟住Christy行實無錯。

Christy好叻,其他考試歌也不易,可以無師自通。

男爵府

csk

你咁講我真係慚愧,我都係係呢度跟其他bk媽咪學野咋。 我好堆,買又唔捨得,買左又更加唔捨得賣。

話時話其他考試歌都好好聽,係呢你地今年會唔會參加校際音樂節?

男爵府

開心吸收勳章

Ms.ChanChan

我買書也是有入無出,屋企已無空位放新書,平日多在圖書館借,今次真係失常。

Aaron今年只參加小提琴,集中投資!其實,考完試打算暫停鋼琴,睇成績如何再作打算。好的鋼琴老師好貴,若對彈琴興趣不大,不想浪費時間金錢。最近和他去聽下鋼琴講座和音樂會,讓他感受怎樣叫彈得好,我和他一齊增值!

大宅

Ms.ChanChan 寫道:
haohao,

係呀係呀,我都係買左呢本,真係幾有趣。 呢系列圖書館係咪未有得借?我都係o岩o岩開始睇左第一集,不過真係成$57本好肉赤又好快睇晒。

我尋日0係神沖淨係見到呢一本,而且係最後一本,所以掃埋 (原本諗住淨買一兩本magic 痴 house 嫁咋) 我暫時淨係比左一本 痴 house 個仔睇先,老鼠書未比佢住,等佢讀書有所表現再作為獎勵送比佢 ...........

公爵府

Do anyone know 「 愛的教育 」,那個出版社好些,小樹苖,新雅, 還是其他出版社?

Dear csk
Thank you for your reply.

在這三個系列裏, 在毎一個系列中可否recommend那些比較好看,太多沒錢買。

大宅

hi, weiwei
如果你想找夏丏尊翻譯的 "愛的教育", 我認為海鴿出版社的版本最精美

---> [url=http://www.kingstone.com.tw/BookPage.asp?id=2018770012046&actid=tornado&artner=xxx&Owner=NULL&Nid=&age=&Uid=0]愛的教育 - 海鴿出版社[/url]

男爵府

開心吸收勳章

Jelly

這本書在那兒有得賣?我想去睇下。前一排我買了丘林校園的天使,封面也有寫「愛的教育」,經典復修版,亞米契斯(Edmondo De Amicis)原著,吳思源審訂,檸檬樹出版,和你介紹的是否一樣?夏丐尊係名作家,我很想見識下。

大宅

csk:
唔好意思, 要更正一點資料: 上文提及的版本, 原來是以夏丏尊的中譯本作為主體, 再經由出版社潤飾的, 我只係粗略揭過幾頁, 文字頗順暢, 不知道跟原譯文有多大分別

"... 當時畢竟處於傳統文言文與白話文新舊更迭之際,用字遣詞自與現時有別,我們讀起來都覺得有些艱澀,所以在不影響原譯文精髓的原則下,我們將一些用詞即予修潤。而夏丏尊畢竟是文學大家,為了修改他的文字,我們著實兢兢業業,我們盡全力保留名家的文采,希望各位讀者能真正得到「愉快的閱讀」與「愉快的感動」。 "

本書係原文翻譯, 好厚

男爵府

開心吸收勳章

jelly

今天我去了你們介紹的Mxxxxxxd書店,見到夏丐尊譯的愛的教育,$18有8折,買回來對下,從前的人用字和現在真的有分別。我囝囝未肯睇咁長的書,那時剛開學,想和他說學校的故事,打算一晚講一篇,順便讓他認識甚麼是日記。不過,理想和現實是有距離,到而家也未開始。我買的丘林校園有兩部,都幾長。

首頁

尾頁

跳至