自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

mariefish 發表於 17-9-13 18:27
我睇晒你啲回覆都唔係好明,即係P無啦啦事隔幾年都要係FB提起你朋友話佢低賤?佢無啦啦傾傾下計話係啦好似 ...

可能我講得唔夠清晰,p小姐同a小姐都係嫁左去外地既,a小姐同p小姐佢地係fb都係有個介紹自己過左去外地生活既專頁,而呢班嫁左去外地既人妻亦都有個群組,我朋友就入左呢個群組分享下自己點識佢老公....
當時a小姐就覺得我朋友係用一d手段先可以嫁過去(男女相愛唔知點解會覺得係手段)佢就好討厭我朋友,但其實a小姐、p小姐同我朋友係完全未見過面,但因為a小姐佢已經係外地生活左一段比較長既時間,佢識既人亦比較多,就開始同其他人排斥我朋友,而P小姐亦都同a一樣係網上攻擊我朋友,話佢有精神病妄想症,當時原本我朋友係外地已經識左少少新朋友,但當其他人聽到a同p咁講,就完全信晒佢地而離棄我朋友,原本我朋友都已經放低左,但近排呢個節目出街,當然我朋友都係其中一個受訪者啦,佢地睇完之後就話佢係低賤,人地歧視佢都係應該....
我冇刻意睇過p小姐果幾集節目,只知道佢有個小朋友,自己都做左人媽媽,有時討厭一個人攻擊一個人係咪有需要去到咁盡,過左去既野就算,但到今時今日佢地都好似要繼續迫我朋友入絕路咁!

男爵府

好媽媽勳章

Hehemum 發表於 17-9-13 18:30
我信你,因為係其他有佢嘅群組見識過,如你所說,佢素未謀面都可以攻擊人,明白你朋友的慘況
...

其實我講出黎預左有人問我拎證據,當然信唔信真係唔到我話事,我都淨係想帶出一個問題,網上欺凌係會令人崩潰,好多人話對素未謀面既人講野唔需要太上心,但有部份人心靈係比較脆弱,你睇今時今日咁多自殺事件就知

男爵府

好媽媽勳章

bdrescue 發表於 17-9-13 18:52
我睇唔到呢個post對心靈係比較脆弱有咩積極作用

我有講過要對心靈脆弱人士起作用?從頭到尾都係講有部份人心靈比較脆弱

男爵府

好媽媽勳章

bdrescue 發表於 17-9-13 19:04
咁你依家開post係咪想利用bk jm網上欺凌p小姐至其崩潰自殺?

咁你冇睇清楚我之前講既野,我冇要咁多位jm一齊去攻擊p小姐,我係想講我知既事實出黎,當然係唔係相信我所講既事實就各位自己諗...
我講呢件事對p小姐算唔算係欺凌,有時人在做天在看,當日你自己做錯左,就唔好怕有人踢爆你...
我亦相信呢度好多jm都正如自己所講,睇完得啖笑,唔會上心

男爵府

好媽媽勳章

mariefish 發表於 17-9-13 19:05
我諗你係#1叫人睇番#103就會比較清楚啲成件事,好似有人誤會左你罵P低賤我覺得既然你朋友都已經識 ...

原來我打得唔清楚,一路湊仔一路打字打到有d混亂....
我唔會出口話人低賤,自問自己又有幾高尚吖

男爵府

好媽媽勳章

o_____o 發表於 17-9-13 19:15
咁你出lee個post開哂人名又算唔算網上欺凌?

所以我咪話從來冇諗住要各位jm一齊抨擊佢,我淨係想講我知既野出黎,而好多jm睇完個反應都係得啖笑,食花生咁睇

男爵府

好媽媽勳章

mocha20150323 發表於 17-9-13 19:11
哦!甘我明啦!甘可能C 小姐果排周圍識外國男人先會比人歧視。有時候真係唔怪得其他人wor 。可能其他人妻 ...

你又知人地周圍識男人學其他jm一句,證據呢?

你冇遇過歧視唔代表唔存在既,我夠冇見過大陸人周街柯啦,難道又代表佢地冇周街柯過

男爵府

好媽媽勳章

靚靚C9 發表於 17-9-13 19:28
你朋友都係受訪者?邊個呀?

都係同p小姐以去同一地方果位

男爵府

好媽媽勳章

mameme 發表於 17-9-13 19:22
樓主你重覆講過咗去既嘢就算/提大家網上欺凌害人, 咁你就唔應該開呢個舖令件事發酵落去! 仲要無事實根據, ...

唔係群組內討論架,其他佢係公開係個page講,所有有follow既人都知,咁就已經唔係自己圍內小圈子講8卦野啦...
我已經講左件事發生左幾年,好多jm問我拎證據,點拎呀,咁我唯有都係講信不信由你,唔係可以點

男爵府

好媽媽勳章

birdbird 發表於 17-9-13 19:32
你而家咪50步笑百步囉。
開post 唱人又冇憑冇據, 個故事同人物点寫都得啦。
跟網絡欺凌其實差唔遠!

唔怪得之而家d人話呢個世界變左啦,咩都講證據,救人又要證據,讓座又要講證據,唔怪得d人越黎越冇同理心....
你覺得我係網上欺凌咪咁覺得囉,接觸過p小姐既人就會相信,唔通我迫你信咩

男爵府

好媽媽勳章

o_____o 發表於 17-9-13 19:32
好坦白,明眼人都睇得出其實你想幫你朋友出一口氣唱衰個女人,只係你之後見好多jm唔認同,你先話重點係想 ...

嘩,你諗野都陰謀論架喎,佩服佩服,真係世事被你看透

男爵府

好媽媽勳章

birdbird 發表於 17-9-13 19:51

倒番轉你咁樣被人開post , 你就知自己现在的行為有幾 “正 ...

自問自己行得正企得正,心靈又唔係脆弱既人,如果我自己冇做過,要怕咩?

男爵府

好媽媽勳章

bbnote2 發表於 17-9-13 19:50
既然都退谷,d 網友cap 圖比佢都唔好睇啦,又何必上心呢,加上樓主都話好幾年前的往事,你同你朋友何必再 ...

就係呢兩日再有攻擊佢我先忍唔住,大家都係嫁到異鄉,唔係應該比其他人更加明白果種感受咩,不過我明既,有女人既地方就有是非,但唔需要咁過份

男爵府

好媽媽勳章

birdbird 發表於 17-9-13 19:50
咁樣開post 对當事人好唔公平, 因為任樓主寫, 仲要加句 “信不信由你”, 真心觉得咁樣出post 不比骂人 “ ...

我唔講信不信由你可以點,有人叫我拎證據,幾年前既野點拎證據出黎,呢個世界有法律架,有誹謗呢條罪,一check ip就知我個位置,我只係平民一個需唔需要咁博命去屈一個人

男爵府

好媽媽勳章

bluetulip 發表於 17-9-13 20:08
講到咁白,你朋友應該都係嫁左去丹麥,有個女,老爺好錫那位

佢老爺奶奶係真係好錫佢,而我識既佢亦都係非常識得人情世故重感情既人

首頁

尾頁

跳至