興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

冬日勳章

尋日去睇醫生醫生話佢瘦, 問我平時系咪俾好少嘢佢食
我平時一日五餐, 主食罐為主, 有時溝乾乾有時會溝脫水生肉,有時溝奶粉,每餐食到佢飽唔食為止。
貓貓而家三個月, 1280g....
8月尾杜過蟲。
各位媽媽有冇辦法可以令到貓貓肥啲
例如買啲咩主食? 營養產品?

唔該曬!

別墅

回覆樓主

食邊隻罐同每餐食幾多?
另外可以食下消化酵素,啱啲唔長肉貓貓食

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

angieyu 發表於 17-9-16 02:16
我平時一日五餐, 主食罐為主, 有時溝乾乾有 ...

試下增加乾糧比例

侯爵府

我百厭貓一直也是瘦到摸到骨的。約2 歲時,2 kg. (唐貓女)。

個個也說她瘦。現在3 歲,開始肥了。

有些貓,像人一樣,怎樣食也不肥的。只要肯食/有杜蟲,我覺得沒有問題啊。

我百厭貓小時又是十分愛飲奶的。現在,久不久也要買盒貓奶給她頂癮。

這相約是2 kg. 裙是那些超迷你tea cup poodle 的。=============
貓b,盡量吃貓b 糧(天然糧,好多是all stage 的,我麻麻地)

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-16 09:31
食邊隻罐同每餐食幾多?
另外可以食下消化酵素,啱啲唔長肉貓貓食

ziwipeak 汪喵星球 thrive
佢次次食量都唔同, 以85g罐罐做例子, 有時食半罐, 有時會食到2/3, 有時淨係食到1/3。有時1/4罐罐頭+30粒乾乾。有時見佢食咁少會捉住佢用匙羮喂佢食, 佢個頭就左邊右邊fing就係唔食

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-16 10:12
試下增加乾糧比例

好, 我試下每餐比小小佢。
有朋友建議我畀多啲零食佢食, 但系我又唔想

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-16 11:22
我百厭貓一直也是瘦到摸到骨的。約2 歲時,2 kg. (唐貓女)。

因為之前感冒, 病毒還沒有清。因為是病毒引起,食藥沒有用, 醫生希望他長胖一點, 提高抵抗力,殺死病毒。,所以我要想想辦法怎麼樣可以令他長胖一點。

你的貓貓真的好像比較瘦小

侯爵府

angieyu 發表於 17-9-16 12:19

因為之前感冒, 病毒還沒有清。因為是病毒引起,食藥沒有用, ...

她是貓貓kate moss. 哈哈!

她一直又細又短身,穿衣服十分好看(她十分十分百厭,不停搞破壞,所以晚晚要穿衣才能定下來,直到2 歲多; 昨天又咬到另一貓貓損了,又要穿衣)。

啊,妳貓貓剛病好。買lysine 補充品。(小食/ 溝落糧的也有)。我貓貓由bb開始,一直吃到一歲。一直也沒有病。很多breeder 貓b 也會吃lysine 的。(iherbs 買平好多!)

================
我貓一直沒有病(她一個月,在街上跟我們回家的)。但一直十分瘦。絕育時,好像1 kg 多點點。(她5 個多月絕育)。但她一直十分百厭,人見人怕。無人覺得她不夠營養。哈哈!

==============
Q pet 有貓營養膏買的,好好味的。另外,Gimpet特級天然多汁貓罐頭85g系列也是我貓貓很愛吃的。

有感冒底的貓貓,一定要打好底子!看看lysine 啊!(我幾個朋友,貓貓眼有事怎醫也不好; 一食lysine 清晒!vet 有特別勁的lyzine , 當然貴好多。寵物店也有,iherbs 也有。

============

snack,可買脫水小食。100% 鮮肉,ok 啊!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

hker 發表於 17-9-16 11:22

好靚女啊

hker    發表於 17-9-16 13:09

翡翠宮

angieyu 發表於 17-9-16 12:11
好, 我試下每餐比小小佢。
有朋友建議我畀多啲零食佢食, 但系我又唔想
...

我隻貓貓半歲前都係排骨妹,但醫生冇話要增肥,一直只吃Royal canin bb 糧+每天幾條銀魚乾,偶爾飲貓奶,煮雞柳,蛋黃,零食罐,後來半歲絕育後就愈來愈肥,成年時轉左天然乾糧,到老年肥到要減肥的時候,見到動物營養師說戒乾糧轉濕糧可減肥,結果真係減肥成功,所以相反想肥的話應該係試試加bb乾糧啦

hker    發表於 17-9-16 13:05

瑪瑙宮

angieyu 發表於 17-9-16 02:16
我平時一日五餐, 主食罐為主, 有時溝乾乾有 ...

蒸或烚雞柳。比佢間中食。
撕開或剪碎比佢食。都有益的。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

mariefish 發表於 17-9-16 12:54
我隻貓貓半歲前都係排骨妹,但醫生冇話要增肥,一直只吃Royal canin bb 糧+每天幾條銀魚乾,偶爾飲貓奶, ...

RC呢隻糧。味精好重。食得多對腎唔好。試下applaws幼貓糧。比較天然。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

翡翠宮

moonlight9198 發表於 17-9-16 13:59
RC呢隻糧。味精好重。食得多對腎唔好。試下applaws幼貓糧。比較天然。

果時唔識,見醫生度都賣咪食,而家變左老貓啦

瑪瑙宮

mariefish 發表於 17-9-16 14:06
果時唔識,見醫生度都賣咪食,而家變左老貓啦

因為好多獸醫診所都會賣呢隻。因好多貓狗有病睇醫生或住院。冇胃口。呢隻糧。味精重。令佢地有胃口D食野。咁先快康復。但長期食就唔太建議。

伯爵府

2018復活節勳章

angieyu 發表於 17-9-16 12:19

因為之前感冒, 病毒還沒有清。因為是病毒引起,食藥沒有用, ...

早前我大仔大病,体重急跌,医生都係話首先要增磅先,介紹左依隻高營養罐罐,早晚食,食左四星期,之後轉回平時食開罐罐,由3kg去到3.35kg, 上星期覆診去到3.6kg, 如下次貓貓見医生,不防問吓医生意見!

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-16 12:54
我隻貓貓半歲前都係排骨妹,但醫生冇話要增肥,一直只吃Royal canin bb 糧+每天幾條銀魚乾,偶爾飲貓奶, ...

我都想試下俾蛋黃佢食,要畀大約幾多?,係咪就咁畀佢食就得?

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-16 12:40
她是貓貓kate moss. 哈哈!

她一直又細又短身,穿衣服十分好看(她十分十分百厭,不停搞破壞, ...

你貓貓著衫之後會乖咁搞笑
我嗰隻衰嘢成日走去神台,倒瀉神台d 水杯
乜嘢方法都試過佢都系要走過去 唔知我嗰隻著衫有冇用..

即刻上網買咗lysine...希望有用!!
有冇人俾過黑酵母, 有冇用?

侯爵府

angieyu 發表於 17-9-16 17:56
你貓貓著衫之後會乖咁搞笑
我嗰隻衰嘢成日走去神台,倒瀉神台d 水杯
乜嘢方法都試過佢都系要走 ...
我衰女最高記錄,3 件外衣+裙。還是走來走去不睡覺,四圍去破壞! 觀音也打爛了2 個。(現存的,用玻璃膠痴實了的)。
半夜,她時時開不同的門(試過開到大門密碼鎖)。周圍搞/周圍拍,我幾驚樓下報警。她最愛搞衣櫃門,又開又關。大叫四圍走(所以那麼早絕育,以為她發情。原來,是痴線的

(1 條裙/ 1 件T shirt )

小鳳姐開show 咁,還可走來走去搞搞陣。(我另一貓貓,一穿衣即倒下來; 好少貓可穿衣服的)

這張好像半夜起來,捉起她綁住。(好難捉她)

可能這樣,她那麼瘦!

也去qpet 買營養膏啊(不是吐毛膏啊)!買枝細的,喜歡才買大的。

lysine 很有用。(iherbs 真的平好多,好像$50 多,香港$160? )

希望妳貓快點增肥成功啦!

別墅

angieyu 發表於 17-9-16 12:05

ziwipeak 汪喵星球 thrive

應該係食得太少問題,咁嘅情況可以將thrive轉成ziwipeak /nature's variety instinct/ K9/animonda carny /AATU等主食罐,同樣份量脂肪高啲,同埋真係要食消化酵素幫助下

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-16 18:42
我衰女最高記錄,3 件外衣+裙。還是走來走去不睡覺,四圍去破壞! 觀音也打爛了2 個。 ...

我相信我嗰隻大啲就會走去佛位打爛嘢, 試過捉住佢鬧, 試過細細力打佢pet pet...完全冇用。

lysine 我見online pet shop日本產賣300幾
所以我買咗個lysine粉,248...

首頁

尾頁

跳至