興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-16 18:50
應該係食得太少問題,咁嘅情況可以將thrive轉成ziwipeak /nature's variety instinct/ K9/animonda carny ...

等我聽日去買你話嗰啲罐頭先。

佢好奇怪, 明明開頭都食ziwipeak...
今日開咗罐打死都唔食....
佢成日有一個情況就系之前都食跟住突然之間就唔食....好難捉摸

我頭先發現,將d野食連保鮮紙直接放落地下佢會食多啲 救命! 佢係咪唔鍾意個食物兜。

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-16 18:50
應該係食得太少問題,咁嘅情況可以將thrive轉成ziwipeak /nature's variety instinct/ K9/animonda carny ...

消化酵素, K9 罐罐可以喺邊度買?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

angieyu 發表於 17-9-16 17:48
我都想試下俾蛋黃佢食,要畀大約幾多?,係咪就咁畀佢食就得?

先比1/4,水煮熟再搗爛佢,混合罐罐或單吃都得,我有時會煮雞柳南瓜加蛋黃比貓吃,我家貓貓有時會扭計要我喂佢先肯食野(乾糧除外),我會搗到爛晒再溝啲水喂佢食,但係會縱壞晒貓,你自己決定縱唔縱壞佢勒仲有可以種貓草,但我唔知BB可唔可以食草?我隻成熟貓貓食左草好開胃,還會吐毛

別墅

angieyu 發表於 17-9-16 19:37
消化酵素, K9 罐罐可以喺邊度買?

消化酵素度度都有賣,選擇亦好多,反而k9網上店得doggietaste 有

大宅

2meandhoho 發表於 17-9-17 18:44
消化酵素度度都有賣,選擇亦好多,反而k9網上店得doggietaste 有
唔好意思樓主, 騎劫左你貼!

記得2meandhoho, 我記得你好有心咁做過一份分析貓糧成份的資料, 實在好有用的,
因我唔記得放在係邊, 可否再分享出來讓大家參考下? 謝謝你

人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

大宅

冬日勳章

miname 發表於 17-9-19 12:28
唔好意思樓主, 騎劫左你貼!

記得2meandhoho, 我記得你好有心咁做過一份分析貓糧成份的資料, 實在好有用的, ...

系咪呢個? 呢個好好用
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit#gid=0

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-16 20:07
先比1/4,水煮熟再搗爛佢,混合罐罐或單吃都得,我有時會煮雞柳南瓜加蛋黃比貓吃,我家貓貓有時會扭計要我 ...

我尋日買咗d脫水雞柳,浸水畀佢食....但系佢聞下就走開喂都唔食,係咪唔鍾意食雞柳

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-17 18:44

我尋日行咗旺角嗰啲鋪頭, 勝利道同金魚街 我問佢地有冇消化酵素, 佢問翻我乜嘢係消化酵素? 問我系咪即系益生菌?所以我買唔到..... 有冇相可以睇下?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

angieyu 發表於 17-9-20 08:33
我尋日行咗旺角嗰啲鋪頭, 勝利道同金魚街 我問佢地有冇消化酵素, 佢問翻我乜嘢係消化酵素? 問我系咪即系益 ...

我係買呢隻,唔係間間有

翡翠宮

angieyu 發表於 17-9-20 08:30
我尋日買咗d脫水雞柳,浸水畀佢食....但系佢聞下就走開喂都唔食,係咪唔鍾意食雞柳

...

唔肯食唔出奇,你貓貓日日有罐罐食,有乾糧食,咪唔吼呢啲清淡野,如果你有開冷氣,可以趁佢最餓既時段先至拎出來擺耐少少,唔好求佢食唔理佢一陣,睇下係咪真係唔鍾意呢款雞?我個貓貓都試過好多款唔食,只食德島雞柳尋日加一小粒南瓜就嘔毛

翡翠宮

angieyu 發表於 17-9-20 08:30

...

我睇漏左,你呢款係刺生,我冇喂過生肉比貓貓啊,等其他有經驗家長回覆你

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-20 12:06
唔肯食唔出奇,你貓貓日日有罐罐食,有乾糧食,咪唔吼呢啲清淡野,如果你有開冷氣,可以趁佢最餓既時段先 ...

實在好傷心包雞柳貴過新鮮嘅佢唔食呢隻雞柳我唔知買新鮮返嚟煮佢食唔食呢...
德島 你係喺邊度買?

翡翠宮

angieyu 發表於 17-9-20 12:16
實在好傷心包雞柳貴過新鮮嘅佢唔食呢隻雞柳我唔知買新鮮返嚟煮佢食唔食呢...
德島 你係喺邊度 ...

我係一田買,貓貓好飄忽架,你一係拎細細舊煮熟切碎睇下佢食唔食?

子爵府

回覆 angieyu 的帖子

我2隻貓食呢類脫水OR凍乾都不愛加水, 要就甘食, 可能鍾意脆口卦!?

消化酵素Iherb都有喎, 我現在比貓貓吃的在iherb買

我想下你地iherb買邊隻lysine? 我本來是在HK買開外形像魚形狀小吃的, 但有需要吃lysine個隻貓時食時唔食, 嘥鬼晒, 所以我想買粉狀加糧.

大宅

冬日勳章

cherry_k 發表於 17-9-21 18:13

我2隻貓食呢類脫水OR凍乾都不愛加水, 要就甘食, 可能鍾意脆口卦!?

我今晚試下返去俾佢脆口食,睇下佢食唔食先(emoji)

lysine 我係上網買, 唔係iherb:mother:,不過仲未寄到俾我所以唔知我貓貓食唔食

子爵府

咦, 我本來都是買呢個牌子lysine的, 但不是這款, 我是買袋下面紫色個隻, 粒粒是小魚形狀, 你呢隻是新款嗎?

侯爵府

cherry_k 發表於 17-9-21 18:13

iherbs lysine 我提的。
我百厭貓小時,吃pet shop 買的lysine 粉長大(溝糧)。後來加貓,兩個一齊叼咀,什麼也不吃。

vetri science 的lysine 小食不吃(其實,幾重血味的,有些貓很愛吃,有些不吃)。日本那種,麻麻地(但超貴,好像$300多, 日本meni-one)。

iherbs 的粉,無色無味。我有時forcefeed. (她們不飲加了lysine 的水; 我朋友貓貓反而無問題)。

樓主上面的lysine 是獸醫版(pet shop 買到?代理答我只可去獸醫買)。加重份量的。

大宅

冬日勳章

cherry_k 發表於 17-9-22 12:03

咦, 我本來都是買呢個牌子lysine的, 但不是這款, 我是買袋下面紫色個隻, 粒粒是小魚 ...

新出, 佢話系加強版
lysine 係之前plus 嘅兩倍, 同埋加咗DMG 佢話全面啲

子爵府

唔怪之得我之前見獸醫賣的都是紫色plus, 你買呢隻幾錢, 可唔可以講我知邊度買到? thx!

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-22 12:12
iherbs lysine 我提的。
我百厭貓小時,吃pet shop 買的lysine 粉長大(溝糧)。後來加貓,兩個一 ...

你咁講有血味, 佢可能唔食
我本身都諗住買日本lysine跟住上網睇d評價, 日本人話冇用, 所以冇買。

你係係iherb 買邊一隻介唔介意透露下?
我見佢有好多牌子..

首頁

尾頁

跳至