自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公最近體檢check到呢兩樣都好高,三酸甘油酯竟然有600,屬於非常危險!
我地尋日見完醫生,醫生講o左幾樣食物有助降低要多食,但係有d 我地又唔記得o左問。因為我老公係ABC,d 口味完全就係鬼佬咁,總之冇益o既野就好中意食,我已經話過佢好多次,佢完全唔聽。而家佢終於知驚,話早午都自己整麥皮番公司食。

咁好啦,食麥皮都要落奶o架嘛,叫飲脫脂或者低脂奶又唔肯,尋日見到有特價佢死都唔買,堅持要杏奶,但係醫生話杏仁都唔係太好,食都要少量。咁如果杏仁都唔好,我就覺得杏奶都唔會有益得去邊啦,佢就話我呢樣又唔食得o個樣又唔食得,話:「我餓死算數喇!」o係度發我脾氣!

講真,佢身體出o左問題,我唔係佢老婆o既話我都唔會咁緊張啦!而家身體係佢o既,我都有責任要幫佢解決,但係佢完全唔會聽我講,仲要質疑個醫生講o既野!

所以我想問你地有冇家人都係呢兩樣高,你地平日o既飲食係點?可唔可以比d 意見我參考,我覺得佢真係好煩!

伯爵府

回覆樓主:

follow...
你先生係咪中央肥胖?
胆固X再分高/低密度,細睇左未?
最有效係運動
但我都懶未去做
(我三酸甘油脂偏高,on diet 左幾個月,磅數減但依然中央肥胖,需再驗一下先能話你知work 吾work)

大宅

honthont 發表於 17-9-17 13:58
follow...
你先生係咪中央肥胖?
胆固X再分高/低密度,細睇左未?
佢一d 都唔肥,係瘦人o黎

翡翠宮

回覆樓主:

我膽固醇高,食麥皮只落水唔加奶,呢種食法最有效...我係瘦底,但懶做運動,唯有戒口

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

三酸甘油高,係因為食了太多不健康食油,要從這方面入手

珍珠宮

回覆樓主:

麥皮只用熱水沖

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

食藥加食控

水晶宮

回覆樓主:

我C6都有,麥皮用水煮+做運動,而家好左好多

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

食魚油丸
主 賜 平 安

公爵府

回覆 蘋果mama 的帖子

運動有效,食物方面要介油膩野煎炸野,食物去皮,唔好食內臟,油魚個啲,基本上好快控制到,我都瘦底,我冇你c6咁緊要,不過堅持下,已經唔洗再食藥控制

wcpcelia    發表於 17-9-18 16:03

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

杏奶會唔會得陣杏仁味, 而唔會有杏仁成份?

一刀切對佢黎講可能好辛苦, 俾d 時間俾佢適應下先可能好d?

我老公既飲食都有好多壞習慣, 有d 我唔整黎食, 有d 唯有慢慢改.

子爵府

蘋果mama 發表於 17-9-18 02:26
我老公最近體檢check到呢兩樣都好高,三酸甘油酯竟然有600,屬於非常危險!
我地尋日見完醫生,醫生講o左幾 ...

咁嘅情況好易中風。 唔係嚇你。

珍珠宮

蘋果mama 發表於 17-9-18 04:07
佢一d 都唔肥,係瘦人o黎

麥皮唔一定要奶/脫脂奶,可以用牛油果加乳酪/鮮果醬/汁撈。
如果佢一向食開junks, 你一下要佢180度禁食,其實佢身體亦受唔到的。佢發脾氣係身體short circuit唔適應呀,好多人忽然戒清糖/鹽/油脂,都會鬧情緒的。
人的身體機器都要調節,你試下挑出3樣最差嘅cut食量先,例如日日食變週末一次半份,食完要安排活動。

其實佢數字咁高,冇咩可能靠所謂健康産品搞,那錢不如花在揾個營養師幫佢跟下飲食。
我家人係又瘦又高又後生嘅垃圾桶 ,佢一向做運動,所以當初真係唔信。我見佢個配對食物表(其實樣樣有只係限量)唔係好難跟,亦唔見佢禁食得好慘,兩年嚟每次覆查都好咗好多,依家返近安全水平好多,成功在望。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都係三酸甘油高,勁做運動果段時間就降得快些。

一定唔好飲酒呀!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實想問公立醫院包唔包降膽固醇的藥?

伯爵府

回覆樓主:

麥皮加豆漿都得

首頁

尾頁

跳至