跳至

首頁

尾頁

別墅

自行分配得15分,到底報邊間機會會大啲?
大家可以俾下意見嗎?感激!

大宅

kk1005 發表於 17-9-20 21:45
自行分配得15分,到底報邊間機會會大啲?
大家可以俾下意見嗎?感激!

乜資料都冇就想做伸手黨……至少要知你係邊個網吧?

別墅

tigamama 發表於 17-9-21 08:55

乜資料都冇就想做伸手黨……至少要知你係邊個網吧?

我係74區

別墅

今年來講,74區除了村校,基本上用15分抽中機會極低.
如果不打算用111叩門策略,可以考慮跨區自行(73/72).

男爵府

回覆 kk1005 的帖子

15分除非你唔介意二三線學校..否則都唔駛諗.你應該要考慮你心儀既學校要唔要111..
定係你想跨區搏一搏...

別墅

csksandy 發表於 17-9-21 10:22
今年來講,74區除了村校,基本上用15分抽中機會極低.
如果不打算用111叩門策略,可以考慮跨區自行(73/72).
...

73區有邊間唔使111?

別墅

tai_sui_lai 發表於 17-9-21 10:26
回覆 kk1005 的帖子

15分除非你唔介意二三線學校..否則都唔駛諗.你應該要考慮你心儀既學校要唔要111..

係,心儀果間就係111,都知機會好低,二三線有邊間哥選擇?

水晶宮

畀面勳章

kk1005 發表於 17-9-21 10:29
係,心儀果間就係111,都知機會好低,二三線有邊間哥選擇?

其實唔使睇得111咁重要!到叩門階段,只要有實力,學校鬼理你咩111呀,見到好孩子就即刻收啦!111只代表家長的誠意,但學校只看中小朋友實力
衰D講,無實力的小朋友,派位靠運,叩門靠唔住

水晶宮

畀面勳章

kk1005 發表於 17-9-21 09:39
我係74區

黃陳淑英,蒙養,八鄉中心,惇裕,通德都可以大機會15分自行入到

水晶宮

畀面勳章

kk1005 發表於 17-9-21 10:28
73區有邊間唔使111?

跨區更加不用理會111唔同區,如何111 叩門時盡力叩

別墅

701003 發表於 17-9-21 11:00
跨區更加不用理會111唔同區,如何111 叩門時盡力叩

明白,好多謝你意見

複式洋房

701003 發表於 17-9-21 10:48

其實唔使睇得111咁重要!到叩門階段,只要有實力,學校鬼理你 ...

講到明111既學校,如遞表時見到無111已經無得面試,連面試機會都無,小朋友如何有實力都無用!!
雖然我個女已經過左呢個階段,但見到呢類不負責任的回覆真係好嬲

水晶宮

畀面勳章

hatachi 發表於 17-9-21 12:15
講到明111既學校,如遞表時見到無111已經無得面試,連面試機會都無,小朋友如何有實力都無用!!
雖然我個 ...

我如果激嬲你,向你道歉先!但我唔明你有咩好嬲我只係BK/EK十幾年所以見到的事實講俾新家長參考信不信由你拎叩門表時要出示111証明?上網下載果D如何證實?

複式洋房

701003 發表於 17-9-21 12:19

我如果激嬲你,向你道歉先!但我唔明你有咩好嬲我 ...

因為我上年先啱啱扣完門,明白嗰種競爭同家長既徬徨,唔想小朋友因為錯誤既資訊就咁無左一個機會。
鐘聲、英萊等講明係111既學校喺報名表上已經要你tick有無選第一志願,而且會要求家長交第一、第二階段填表copy,證明有111。有無面試係遞完表後等通知,唔係有遞表就有得面試。
就算係73校網,對111執著的學校會睇你有無11(即第一階段和甲一有無揀佢)

水晶宮

畀面勳章

hatachi 發表於 17-9-21 12:36
因為我上年先啱啱扣完門,明白嗰種競爭同家長既徬徨,唔想小朋友因為錯誤既資訊就咁無左一個機會。
鐘聲、 ...

拎到叩門表,只提供111證明就可以in?我重申,學校要求111只係看誠意,並且唔想應酬太多叩門生而已!事實上有111但無特長,無得in填表時㚒帶獎項/特長證明,無111,反而有得in,仲入埋我建議大家唔好見到111就止歩!而且111並非金科玉律,如果小朋友有信心有實力就盡量叩,唔好理111呢個虛名!曾經有家長在簡介會問過本區名小的副校:「你哋小一叩門收錄的學生,一定係111?還是以才能取勝?」答案係:「歡迎任何有才能的小朋友嘗試叩門」每年升小一叩門都有人問:「唉呀,徐小、南元、元小、英來都收,入邊間好呢?」呢D就係衝破111心理關囗的得着
又或者咁講啦,如果大家真係放棄唔到111/11的執念,就跨區叩門!74區唔叩鐘聲/英來,可以叩屯官/靈愛/南元小正如我經常同家長講,唔好失去希望,音樂椅到開學都未必會停希望大家派位理想,叩門如願

大宅

701003 發表於 17-9-21 12:55
拎到叩門表,只提供111證明就可以in?我重申,學校要求111只係看誠意,並且唔想應酬太多叩門生而已!事實 ...

但真係有學校堅持111先收表,所以你的說法也非絕對。
利申:我支持實力取勝,但學校既遊戲規則係要知。
家長都係向心儀學校了解清楚好啲。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

111/11的執念才是令小朋友錯失其他良機的禍首!元天地區,好小學很多,唔好為一棵老樹而放棄森林

男爵府

701003 發表於 17-9-21 12:55

拎到叩門表,只提供111證明就可以in?我重申,學校要求111只 ...

徐小、南元小、元小都唔需要111
所以徐小、南元小、元小、英來叩門都收唔可以講得上係特別例子

唔係家長執著,係校方執著
有學校真係要交埋自行表、統一表家長存根既copy證明111
72區更有學校要睇左係咪111/110先派表俾你

水晶宮

畀面勳章

koyukizoe 發表於 17-9-21 14:10
徐小、南元小、元小都唔需要111
所以徐小、南元小、元小、英來叩門都收唔可以講得上係特別例子

唔緊要啦!咸魚白菜,各有所愛!我只係舉一個例子而已,我pm/whatsapp 入面仲有大把鐘聲、天天......的例子到明年派完位有需要叩門的明友,可以pm我再傾!依家樓主講緊自行15分的選擇,按步就班先!統一又有統一玩法!叩門得幾丁位,小學校長梗係希望家長只心儀佢一間啦111限制,不但可以省時慳功夫,仲可以優先擇優汰劣

男爵府

回覆樓主:

根本年年都唔一樣

同一間小學
我朋友個年要睇左係咪有111/110,學校先俾表佢
我自己小朋友個年冇限制

但既然心儀,填111或110其實都正常不過

首頁

尾頁

跳至