自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今日在商業文件見到呢4粒字,讀都唔識讀

有無人叻到識點解?

答案如下
https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20060109000014KK18773

又,有無人同我一樣,好怕寫中文商業書信架?
叫我寫英文長長都無問題,一寫中文即刻如文盲(我講正式商業書信呀)

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我唔叻,不過舊老闆好叻寫中文書信,睇得多就慣咗唔會嚇親

你講得無錯,寫英文易好多,要我寫中文商業書信總係唔知點寫.... 好難翻譯.

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

catcatcati 發表於 17-9-21 16:45
我唔叻,不過舊老闆好叻寫中文書信,睇得多就慣咗唔會嚇親

你講得無錯,寫英文易好多,要我寫中文 ...

你就好啦!有個好mentor。呢方面我真係有待加強!
上星期有個客寫email講中秋節快樂同埋問地址送禮。嘩!我鬥左成個下晝都未有勇氣按個send掣

平時英文寫半分鐘就覆完啦。

好彩一年都唔駛寫一次正式中文文件

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-9-21 16:27
今日在商業文件見到呢4粒字,讀都唔識讀

有無人叻到識點解?

呢幾個字我近日成日見。因為我睇緊呢本書,故事內容係有好多書信來往的。我第一次睇到時完全R頭唔知呢4個字點解!

wcpcelia    發表於 17-9-22 15:44

王國長老

millennia 發表於 17-9-21 23:12
呢幾個字我近日成日見。因為我睇緊呢本書,故事內容係有好多書信來往的。我第一次睇到時完全R頭唔知呢4個 ...

多謝推介,正鬧書荒,去睇睇先

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-9-22 10:49
多謝推介,正鬧書荒,去睇睇先

借問聲,大人書,你地睇完如何處理。

屋企有兒童繪本,短篇小說,中文英文,課本,習作,再加大人書,淪陷了。

王國長老

Wonderlady 發表於 17-9-22 13:06
借問聲,大人書,你地睇完如何處理。

屋企有兒童繪本,短篇小說,中文英文,課本,習作,再加大人書,淪 ...

年年等書展前宣明會義賣大清貨

水晶宮

祝身體健康

子爵府

醒目開學勳章

順頌 時綏。 英peaceful all year round , 綏:安也, 時綏的意思是:四時安好

你可以覆一句 順頌時祺,意思是:祝身體經常(時時)健康、吉祥如意。 祺是吉祥、安好的意思

mother904    發表於 17-9-23 16:13
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

長知識了!

王國長老

回覆樓主

BK果然猛人多

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

yywhk 發表於 17-9-22 14:42
順頌 時綏。 英peaceful all year round , 綏:安也, 時綏的意思是:四時安好

你可以覆一句 順頌時祺,意 ...

子爵府

醒目開學勳章

客氣客氣, 得閒上網查啫

之前漏咗讀音.................好以怪怪地, 唔係幾好聽咁..........

綏 同音字 雖, 眭, 睢, 須, 嬃

可以自己check link, 清楚D

http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/Canton/
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 17-9-21 22:20
你就好啦!有個好mentor。呢方面我真係有待加強!
上星期有個客寫email講中秋節快樂同埋問地址送禮 ...
平時見你博學多材, 估唔到中文書信難到你~

男爵府

回覆樓主:

其實google一下,就知點解。而家世代,有乜嘢係難的?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

讀都未識讀, 唔識解
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

王國長老

bosch 發表於 17-9-22 17:31
平時見你博學多材, 估唔到中文書信難到你~

唔係講笑掛同博學多才好大段距離wor
不過我係求知奇遇記,唔識嘅野會好想知就真

男爵府

yywhk 發表於 17-9-22 14:42

你可以覆一句 順頌時祺,意 ...

jm 好叻!!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至