自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

呢排好hit呢個字

子爵府

回覆樓主

網絡紅人

大宅

回覆樓主:

key opinion leader = kol

tester5    發表於 17-9-23 16:36

子爵府

colormama 發表於 17-9-23 15:50

呢個名稱相當之無聊(不喜勿插)

珍珠宮

sugarcheung 發表於 17-9-23 15:44
網絡紅人

源自?無啦啦何解有'

大宅

回覆樓主:

「KOL」原指因自身的專長或身為個別範疇的專家,或因其社會地位而為某群體所接受或信任,並對該群體有較大影響力的人,如醫藥業界中的可影響同儕處方方式的人。在一般社會上,KOL則可以是廣為人知的藝人、政治人物等。KOL善於透過業內活動、專業或朋友網絡及傳播媒介,將自己的見解向群體宣揚。

在個別領域如動漫、電子遊戲、美容、美食中,早有不少人透過博客、YouTube等分享見解,不過由於寫作及拍片均需一定程度的能力及技術支援,「入行」門檻仍高。至Instagram盛行後,不少「素人」均相當容易地吸引追隨者,成為「網絡紅人」。商家看中這些用戶的影響力,又會聘請他們在其平台中進行宣傳,KOL因此漸漸成為一種職業甚至產業,坊間現時已有KOL的經理人公司

以上文字copy自網絡。

珍珠宮

可愛教主2 發表於 17-9-23 15:43
呢排好hit呢個字

key opinion leader

禁止訪問

子爵府

可愛教主2 發表於 17-9-23 15:43
呢排好hit呢個字

因為迎合年輕一代, 不求真,只求信. 年輕一代日日攞住部手提無限Loop, 網上三九唔識七嘅人話好用、有效就信十足.... 呀媽講嘜都係廢. 咁嘅風氣下就誕生咗所謂 KOL!!! KOL源於一D冇名堂的model..做起, 開始時教人著衫化粧...久而久之, "嗰D所謂KOL" follow佢嘅人, 可以由幾千至幾萬, 大部份follow佢地的人年齡約十幾到三十幾.而演變到有明星KOL,因為D明星仔亦好少有在電視媒體露面, 從而攪網絡嗰班人試開一條新血路, 揾D不知名品牌或名氣細的品牌, 找D星仔幫佢地上網吹噓隻品牌. KOL有好多種類, 要做一個KOL,要好似班睇你的人咁, 日日夜夜MON實個電腦..

影響力..

當你日日攞住部電話無限loop, 睇片睇野, 睇得多都會信以為真. 睇完就會有動機想試想查下LEE隻野啱唔啱自己, 加上班KOL放完片, 嗰D揾佢做打手的品牌會繼續不停喺其它地方出打手、廣告、討論講嗰樣野. 做到件事熱哄哄.

補充! 大部份KOL follow佢地嘅人都係女性, 因為目前消費巿場仍然係女性佔大比數.

珊瑚宮

環保接龍勳章

colormama 發表於 17-9-23 15:50

容祖x的廣告,係king of like。我睇到覺得好笑,但abbr.又好似無一定嘅
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

ChuChu0808 發表於 17-9-23 15:54
呢個名稱相當之無聊(不喜勿插)

同感

首頁

尾頁

跳至