自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

我之前喺美心product 個網站買咗寫住係流心奶黃月餅既月餅,尋日晚上七點幾去到麗城分店攞月餅,就俾咗一盒普通奶黃月餅俾我,咁我確認一下係咪流心個盒,佢就話呢盒係普通奶黃月餅啊。問佢點解,因為張voucher 寫明係流心月餅。職員話俾我聽字眼出錯,佢話收到公司email係要比普通奶黃月餅,叫我自己打去公司度問。

我買嘅時候佢個網頁寫得好清楚係流心奶黃窩餅,之後個確認電郵都係流心奶黃月餅,裏面張voucher都係流心奶黃-奶黃月餅。但依家竟然同我講話係字眼出錯?咁樣算不算觸犯商品說明條例?對提供的貨品作出虛假商品說明、以及虛假、具誤導性或不完整的資料及錯誤陳述?

今日我email maxims CS, 佢哋話流心奶黃月餅係系列種類名稱,不是購買貨品名稱。咁意思即係「流心系列的奶黃月餅不是流心的」,咁搞笑?!

美心依家回覆話可以退款,我只係要返我應得的流心奶黃月餅,唔係要退款。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

流心奶黃應該係綠色盒,白色係普通奶黃

wcpcelia    發表於 17-9-28 14:38

侯爵府

回覆樓主

咁離譜
不過有得退款就退,唔食冇蝕,完全唔覺得好食

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

wollysuzie 發表於 17-9-28 13:08
我之前喺美心product 個網站買咗寫住係流心奶黃月餅既月餅,尋日晚上七點幾去到麗城分店攞月餅,就俾咗一盒 ...

試吓去第二間攞,流心奶黃個盒係深綠色的。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔買嚟食就最好,一來唔洗用錢,二來唔洗攝取過多糖份,三來可以避免呢 d 瓜葛
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打去海關問下, 買嘅係A 產品, 但而家俾個B 產品你, 玩咩!

水晶宮

wollysuzie 發表於 17-9-28 13:08
我之前喺美心product 個網站買咗寫住係流心奶黃月餅既月餅,尋日晚上七點幾去到麗城分店攞月餅,就俾咗一盒 ...
流心奶黃張劵係綠色架喎...

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得係你誤會左喎,不過佢個網頁可以寫好D嘅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

但白色盒確實唔係流心奶王。

侯爵府

畀面勳章

cy101 發表於 17-9-28 13:21
打去海關問下, 買嘅係A 產品, 但而家俾個B 產品你, 玩咩!

唔係,樓主係買左白色盒普通奶皇,綠色盒先係流心奶皇,不過樓主買時以為自己買果隻係流心奶皇。

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

o_____o 發表於 17-9-28 13:24
我覺得係你誤會左喎

我都覺得係。
樓下圈住果個係奶黃唔係流心奶黃喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買野究竟係認字, 定認圖案, 定認顏色???

子爵府

回覆樓主:

就咁睇佢就冇錯, 不過個名改得衰應該唔好用流心奶黃黎做系列, 就咁奶黃--流心奶黃月餅, 或者奶黃--奶黃月餅咪算囉, 的確唔係所有消費者知流心個盒咩色只用文字去確認, 似大家誤會, 睇下有冇得退啦

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vivian0919 發表於 17-9-28 13:27
我都覺得係。
樓下圈住果個係奶黃唔係流心奶黃喎

綠色果隻一早已經賣晒,之後加賣仲要門市排隊買,應該真係搞錯左

用戶要求終止服務

fishfish121 發表於 17-9-28 13:31
就咁睇佢就冇錯, 不過個名改得衰應該唔好用流心奶黃黎做系列, 就咁奶黃--流心奶黃月餅, 或者奶黃--奶黃月餅 ...

係囉。。。佢其實有寫明,不過寫得勁衰搏人大意

別墅

我無買過佢的流心奶黃,買的時候只見到佢寫得清楚係「流心奶黃-奶黃月餅」,唔知佢咩綠色盒、白色盒。佢依家個網頁改返做「奶黃系列-奶黃月餅」,好有可能係佢之前出錯,但一定唔係我誤會睇錯。

珍珠宮

我覺得係美心唔清晰誤導左人, 好多人包括我都唔會注意咩奶皇係咩顏色盒, 最直接係睇字眼!

琥珀宮

係個名寫得衰,正常都令人誤會,不過真正流心個隻係綠色盒,根本有心誤導人買錯

別墅

如果話我張redemption letter 係白色盒先啱,啲字錯,咁點解唔可以話啲字啱,幅相錯咗呢?

侯爵府

畀面勳章

wollysuzie 發表於 17-9-28 13:36
我無買過佢的流心奶黃,買的時候只見到佢寫得清楚係「流心奶黃-奶黃月餅」,唔知佢咩綠色盒、白色盒。佢依 ...

所以我話佢個網頁可以寫好D,不過你本身買果盒真的只是奶皇月餅,如果你唔啱食就退$啦,唔好舌比佢囉。

首頁
12345...10

尾頁

跳至