論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

工人合約明年十月中到期, 但我明年一月會轉Ftm. 係咪一個月前通知就可以? 另外, 係咪要通知入境處? 長期服務金會照俾, 因為佢已做了五年。

珍珠宮

Thelittlepingu 發表於 17-9-30 13:43
工人合約明年十月中到期, 但我明年一月會轉Ftm. 係咪一個月前通知就可以? 另外, 係咪要通知入境處? 長期 ...

工人唔係經agent 請, 但續約有agent 幫手。 如果提早解約駛唔駛揾agent? 佢已做左五年, 一心做埋呢張約退休, 如果提早佢心理上可能有hard feeling. 都唔知幾時開口好。

水晶宮

Thelittlepingu 發表於 17-10-3 08:08
工人唔係經agent 請, 但續約有agent 幫手。 如果提早解約駛唔駛揾agent? 佢已做左五年, 一心做埋呢張約 ...

提早解約不用找agent.
你會比長服, 亦不妨早d 跟工人商量個last day, 幚佢寫封 reference letter, 等佢易d 揾工 (如佢打算繼續打工)。工人見住筆長服, 心理平衡好多, 唔会有d 咩hard feeling.

wcpcelia    發表於 17-10-3 11:25

珍珠宮

回覆樓主:

tks

珍珠宮

birdbird 發表於 17-10-3 10:47
提早解約不用找agent.
你會比長服, 亦不妨早d 跟工人商量個last day, 幚佢寫封 reference letter, 等佢易 ...

謝謝。 我會早d 話佢知, 不過佢一心做埋張約就退休, 應該唔會揾新工, 因為新工又縛兩年。 就算佢改變主意想揾, 我都可以refer 俾朋友或同事。

複式洋房

回覆 Thelittlepingu 的帖子

Hi,

May I know if your helper is good? I am looking for a reliable helper to start in late Dec or early Jan.

Many thanks.

珍珠宮

CC_MAMA 發表於 17-10-3 12:34
回覆 Thelittlepingu 的帖子

Hi,

hi, think she may not take a new job as she plans to retire next year after our contract completes.

侯爵府

Thelittlepingu 發表於 17-10-3 08:08
工人唔係經agent 請, 但續約有agent 幫手。 如果提早解約駛唔駛揾agent? 佢已做左五年, 一心做埋呢張約 ...
經濟許可,點解唔俾佢完約呢?妳明年1月ftm, 都係overlap咗10個月啫.

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 17-10-3 17:57
經濟許可,點解唔俾佢完約呢?妳明年1月ftm, 都係overlap咗10個月啫.

做ftm會冇左收入, 點都要量入為出。 同埋我想改善亞仔自理能力。 工人成日咩都幫佢做, 話過好多次都唔聽。

首頁

尾頁

跳至