婆媳關係

跳至

首頁
45678...16

尾頁

別墅

奶茶走糖 發表於 17-10-5 18:19
題外話,我同呢個99飲過一次茶,99畀人感覺好惡,一睇就知係惡啃99類型。但係佢係人前真係扮到好好又好識講 ...

子爵府

回覆樓主:

繼續等

大宅

回覆樓主

子爵府

回覆樓主:

千里送條毛

男爵府

回覆樓主

真係恐怖......

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

奶茶走糖 發表於 17-10-5 18:19
題外話,我同呢個99飲過一次茶,99畀人感覺好惡,一睇就知係惡啃99類型。但係佢係人前真係扮到好好又好識講 ...
親家講得岩,呢個人等天收,其他諗唔到有乜好講,最好叫佢老公提都唔好提,

大宅

回覆樓主

大宅

回覆樓主

#9 相睇事件之後6299靜咗一排,不過期間姑9有兜口兜面才上細佬度鬧弟婦,當住弟婦面講“我細佬娶著你真係唔好彩,我媽過來幫你湊女你多謝都無句仲趕佢返去,日日當佢妹仔咁使,餸又無買,果日鬧到佢到宜家日日都喊委屈”新抱忍唔住,大聲喝返佢,你自己返去問問你啊媽對我做過d咩,全家淨係識屈我,我對你媽乜都無做過,你自己問返個細佬! 擾攘咗個幾鐘,姑9鬧完走人,因為新抱湊住BB唔方便反駁,總之無啦啦開門畀人鬧足大半個鐘老公放工返來知道之後都有打電話爆返自己家姐。
其實99從係個仔屋企搬返去之後一直係全家人同親友面前周圍唱扮委屈,自己做過嘅陰毒事半隻字都唔講唔認
靜咗果一段時間以為因為個仔無返去食飯佢收手?其實佢只係知衰,發現個仔唔可以逼,要慢慢來,唔搞小動作係想個仔唔好再嬲,正常返來食飯再洗腦。靜完之後適逢62生日,啊仔嬲完又開始返去食飯。99每個禮拜當啊仔返去都會陰d陰d同仔講生仔有咩好處,催你老婆生多個,再進一步就話個新抱點點點衰,好心你同佢離婚啦
啊仔咩反應?雖然佢唔會聽啊媽話離婚,但係佢覺得啊媽都係想抱孫之嘛,老人家係咁嘅啦,由佢講反正避免兩家人見面就得

其實係咪男人都咁怕麻煩㗎?如果係我老公咁樣我真係會離婚,男家太恐怖,之後會有極品姑9叔仔嘅番外篇新抱本身有離婚念頭,女家支持又有地方住,自己就算出返來做野都養得到個女,後來覺得為咗99離婚唔抵,老公又顧家就係愚孝d,所以到宜家都係忍咗就算。
待續⋯

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

追10
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

回覆樓主

LM

大宅

回覆樓主

#10 講返一d男家嘅背景同各人性格先。

62-文化人但極度重男輕女,思想傳統又大男人,係屋企好少出聲但好有心計。曾經有套理論,生女等於潑出去的水,就算第日畀個老公打都係佢自己問題不是潮州人

99-同62一樣嚴重重男輕女,人前人後兩個樣,我覺得佢可以拎奧斯卡最佳女演員思想傳統,為求男孫手段毒辣。

姑9-雖然佢父母重男,但都唔會真係唔理個女所以一路成長都不過不失細個一樣都有書讀有飽飯只係兩個細佬有咩事第一時間就係家姐唔啱。好早嫁咗生個仔,但係成日持住自己大家姐身分插足外家所有嘢。

叔仔-極品廢青,不懂得任何人情細故,鍾意搵屋企人著數,持住自己後來生個仔就橫行無忌。遲下會牽涉到呢個重要人物。

補多句,6299由細到大都係偏心細仔,二仔其實只係提款機,所以叔仔就有持無恐不斷闖禍。

二仔-為人孝順上進,所以係三姊弟中搵錢能力最高。亦因為咁成日畀屋企人當水魚性格有d怕麻煩,唔識處理婆媳關係,但係錫老婆同女嘅。我本人最唔認同佢果句“佢始終都係我媽,唔通同佢斷絕關係咩”

下集繼續講下99之後因為62身體有事有段時間要日日出入醫院,而醫院近二仔屋企,所以又上來踩咗幾日場老屈新抱。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

#11 99宜家洗個仔嘅腦已經改變咗說法,因為見個仔唔肯離婚,就不斷慫恿個仔出去包二奶搵女人生仔呢個99真係極品到無朋友口講就話為個仔好,其實只係滿足自己嘅面子虛榮心。
果次反面開始,新抱同B女再無係男家露面,而6299對新抱同孫都不聞不問,最緊要過時過節仔返來就得當然兩老一直無停過叫個仔離婚or出去搵二奶生。新抱同男家斷絕來往咗好似兩年吧,有一日62身體唔舒服入院,之後有段時間要99日日出去陪佢做物理治療。因為醫院離6299屋企較遠但離二仔屋企近,所以99心思思想上仔屋企睇下。
話說有一晚新抱如常準備晚餐,99好突然咁跟住啊仔後面放工返去扮撞到想上去食飯啊仔覺得過咗咁耐食餐飯都無所謂啦,就同啊媽返屋企。新抱見到99係後面好愕然,果下真係即刻唔開心。但又做唔出趕佢走,無奈快手入廚房繼續整餸。99坐低就即刻同仔講,你老婆都好無家教,99都唔叫聲。唔係等我叫佢先啊嘛?佢受唔起㗎。個孫又唔識叫我一聲嫲嫲,你老婆點教女㗎,屋企d玩具咁多咁亂,日日係屋企乜都唔做啦,又唔出去返工。
其實B女無點見過嫲嫲,又得果幾歲人仔當下唔識叫好正常啦
食飯又彈三彈四,其實果一晚有魚有雞有牛肉,臨時多個人算係咁啦吧,竟然可以話無餸畀我呢個99食事後周街唱
成餐飯好唔愉快,眼尾都無望下個孫,因為上得來食一餐飯,啊99就得寸進尺係62入院期間得閒就貢上來食飯。係最後一次上去食,99忍唔住鬧新抱啦,連幾歲人仔嘅孫都鬧埋明天再續。講完呢一單之後會講下二仔置業件事,睇下呢兩老係幾咁衰

珍珠宮

回覆樓主:

99咁講野
我即場反枱
叫佢以後唔好黎!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

追~
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

LM

複式洋房

回覆樓主:

子爵府

個老公都好有問題,見個老婆俾人咁蝦,一粒聲都唔出唔幫口嘅!

大宅

little06 發表於 17-10-6 07:16
個老公都好有問題,見個老婆俾人咁蝦,一粒聲都唔出唔幫口嘅!

99咁得戚,都係自己仔唔識處理。覺得自己隨時可搵個件加有妻子如衣服既想法。

首頁
45678...16

尾頁

跳至