自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我因椎間盤突出壓著神經線,已做物理治療、針灸、推拿,似乎未見好轉,行又痛,坐又痛,企又痛,瞓底雙腳仲痛,已經有一個多月失眠,真是好辛苦。

難道這些日子會無憂止境地延續?

好困擾。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

試下拉筋呀

333s    發表於 17-10-4 10:28

別墅

拉多下筋啦,唔好灰心,痛苦日子總會過去的。

大宅

magcat 發表於 17-10-4 09:03
試下拉筋呀

有試過拉筋,但痛得好利害。
莫非真是要做手術?
只擔心風險好高。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

cwaisum 發表於 17-10-4 09:00
我因椎間盤突出壓著神經線,已做物理治療、針灸、推拿,似乎未見好轉,行又痛,坐又痛,企又痛,瞓底雙腳仲 ...

去浸會中醫睇啦!

子爵府

親子王國15週年勳章

我記得係醫院職業治療部見過D單張, 醫管局有痛症診所, 有唔同科嘅醫生, 職業&物理治療師, 專科護士等. 但唔係間間醫院有, 九龍好似係伊院, 新界係大埔那打素, 你不如打電話去問下.

複式洋房

我因椎間盤突出壓著神經線,已做物理治療、針灸、推拿,似乎未見好轉,行又痛,坐又痛,企又痛,瞓底雙腳仲 ...
一定要有恆心同耐性做物理治療/針灸/推拿,我都係有痛症,而且好多年,就因為冇恆心做針灸,所以都未好

子爵府

好明白,以前經痛(歷時3年),痛到打針食药都唔得,曾經痛到暈咗要送到醫院,那種痛到生不如死的感覺想起都流冷汗。所以了解為何有些人會因痛症要了結生命。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

游多d水得唔得?
,

子爵府

我老闆又係,但做完手術冇好轉,痛到佢癲,懷疑手術有失誤,仲要係私家醫院

珍珠宮

回覆樓主:

椎間盤突出壓住神經會影響坐骨神經,會再影響埋隻腳,好痛。幾耐之前呀?點整親㗎?

象牙宮

是...好困擾
痛症 你照
骨, 沒問題對不?

我是
A. 頸椎至头, 令头都生倉
B 臀至腿 周骨神經線一直延伸至腳背, 腳底
C 手指
拍骨沒問題, 是退化 & 类風濕关節炎。

i. 物理治療 (每項20次)、針灸、食中藥。
ii. 北上 溫灸, 刮刷, 推拿
iii. 在家 用各不同理療用品。 減少疼。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

cakii 發表於 17-10-4 09:41
椎間盤突出壓住神經會影響坐骨神經,會再影響埋隻腳,好痛。幾耐之前呀?點整親㗎?
...

係,痛會一直延伸至腳眼。
6月尾開始痛,沒有弄傷,懷疑勞損。
起初沒有這樣嚴重,做了10多次針灸,好了好多;直至8月某一個清晨,腰及腳痛到不能起床,跟著就行不到。後來睇骨醫,不斷做物理治療,針灸,推拿,現在可以用拐杖行,但每晚都痛到入心,難以入睡。

大宅

333s 發表於 17-10-4 09:48
是...好困擾
痛症。 你照骨, 沒問題對不?

你比我還辛苦,大家也要加油!

珍珠宮

bb560 發表於 17-10-4 09:09
去浸會中醫睇啦!
對, 我50肩

好多啊E 話會痛到手都舉唔起, 揾著個傭醫可以愈醫愈病, 頭都梗轉唔到

針疚推拿呢家野, 唔係吾得唔好揾傭醫

別墅

我都有椎間盤突出,壓住神經線,初初只係腰骨痛,行路要就住就住..
到後期影響埋Pat pat 到雙腳,完全明白你的痛楚,行又唔得,坐瞓又唔得,打個乞嚏扯到成個人都癲!標晒眼水! 返風落雨前幾日就會痛,準過天文台! 父母都好擔心,因為話我仲好年輕已經咁,再老少少點算!
雖然好痛,但目前,手術唔會考慮,第一風險高,第二做完未必會好,就算呢刻好,亦都會復發... 所以自己每日都會拉筋,間唔中針灸...
試過不同醫師針灸,中大浸大都唔夾,冇咩幫助,個時好無助係咁上網搵針灸醫師資料,睇評論,最後試過油麻地一間針灸,呢位醫師夾到我,幫我針完兩三次左右,明顯係好左好多...所以樓主唔好灰心啊!加油

大宅

ks00ks 發表於 17-10-4 10:12
我都有椎間盤突出,壓住神經線,初初只係腰骨痛,行路要就住就住..
到後期影響埋Pat pat 到雙腳,完全明 ...

油麻地的醫師是否姓鄒?

別墅

cwaisum 發表於 17-10-4 10:15
油麻地的醫師是否姓鄒?

唔係呀
姓鄭

珍珠宮

ks00ks 發表於 17-10-4 10:12
到後期影響埋Pat pat 到雙腳,完全明 ...

想問多少少,針灸點解會醫到椎間盤突出,唔係好明

首頁
12345...6

尾頁

跳至