醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

家人七十多歲有大小便失禁問題,而家越來越嚴重,還懷疑有腦退化,唔知可睇怎麼醫生,如睇政府医生該如何,如睇私家是否睇老人科,或要分兩科睇?有無醫生介紹?求指教!

熱帖搜查員  請查收PM,謝謝。  發表於 17-10-10 09:28

侯爵府

PacoMum 發表於 17-10-7 17:57
家人七十多歲有大小便失禁問題,而家越來越嚴重,還懷疑有腦退化,唔知可睇怎麼醫生,如睇政府医生該如何, ...
妳有沒有看門診?有的話,跟醫生說,醫生會寫轉介信去驗的。

這兒,有全港的專科醫生。我喜歡看家庭醫學的醫生先。他們再推介。

https://www.edr.hk/speciality

伯爵府

回覆 hker 的帖子

謝謝你的資料!

侯爵府

家人七十多歲有大小便失禁問題,而家越來越嚴重,還懷疑有腦退化,唔知可睇怎麼醫生,如睇政府医生該如何, ...
有無食紧政府嘅降血压药? 可能係血压药嘅"去水"效能太強至礦物貭流失, 所以失禁兼有腦退化症状.
找附近有老人科的家庭医生, 多人睇病的应該可以, 主要係資詢同做化驗, check清楚後才决定是否轉药.

伯爵府

回覆 jyjy1684825 的帖子

有吃血壓箹啊!原來有可能係咁。謝謝你的意見!

侯爵府

PacoMum 發表於 17-10-8 20:46
回覆 jyjy1684825 的帖子

有吃血壓箹啊!原來有可能係咁。謝謝你的意見!

我老媽就係咁. E家轉私家药, 食咗4年啦.
之前老媽成日急急脚去厠所, 有時見佢半夜浸衭 ... 跟住D血壓高據不下, 医生轉药就出事... -,兩星期就變得神情呆滯, 失禁(唔係小小, 係成督賴). 住院3個月. 出院後轉自購药食到E家. -次失禁都無啦. 精神上要慢慢復原, 要2-3年時間, 今年第4年我至覺得佢似返我平時嘅亞媽. 唔好疏忽咗D血压药.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

jyjy1684825 發表於 17-10-8 21:20
之前老媽成日急急脚去厠所, 有時見佢半夜浸衭 ... 跟住D血壓高據 ...

嘩,咁嚴重,真唔知會咁,又識多樣野了。

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

這貼令我長知識了。多謝。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

腦退化好似係應該睇精神科。或者去認知障礙會或老人中心搵社工問下睇幫唔幫到。睇有冇私家醫生幫到寫紙去醫院。因為我奶奶都有睇精神科同睇過理遺科。睇咩原因。。原因真係可以好多。

男爵府

睛靈勳章

之前老媽成日急急脚去厠所, 有時見佢半夜浸衭 ... 跟住D血壓高據 ...

我家長者食政府醫生開的血壓藥10 幾20年,尿頻嚴重,一晚瞓覺8小時內去3--4 次小便。請問係私家血壓藥嗎?藥名是甚麼? 睇私家醫生就得嗎? 謝謝解答

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

私家係睇腦科及秘尿科

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hker 發表於 17-10-7 20:44
妳有沒有看門診?有的話,跟醫生說,醫生會寫轉介信去驗的。
我都謝謝你的資料

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

可以打去老人中心問下,或是但搵個普通醫生順便問下,佢地會轉介

子爵府

親子王國15週年勳章

我阿爸都有d症狀相似,佢食血壓藥多年,請問方唔方便比舊血壓藥同新血壓藥藥名比我參考下,謝謝!

子爵府

回覆樓主

有必要時,用尿片頂住先

珍珠宮

政府血壓葯有咁多副作用?
同事三十幾歲高血壓睇政府長期食藥,佢話政府D葯係靚D?

首頁

尾頁

跳至