自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主

別墅

bull2015 發表於 17-10-9 16:33
我仔二歲時也是這樣,醫生檢查話係缺鈣。

請問欠缺 鈣應點做?

男爵府

water2011 發表於 17-10-11 22:36
我女女鼻敏感差時要用薄荷膏先瞓到
同要煲湯舒緩鼻敏感先得。如果5係睡眠質素會好差,瞓完都忟
...

有咩湯可以舒緩到㗎?

男爵府

jennkim 發表於 17-10-11 23:37
唔舒服?

佢又唔係唔舒服,平時都係咁

男爵府

jelly208 發表於 17-10-9 16:20
有無濕疹或者敏感?

尋日睇咗醫生醫生開咗啲敏感藥俾佢,但係食完之後,佢琴晚都係醒一次,每次12點左右就會醒

大宅

Ginhc 發表於 17-10-13 08:52
有咩湯可以舒緩到㗎?

我有煲鱷魚肉湯,同用龍利葉煲湯,你可以上網找下

珍珠宮

艾妃 發表於 17-10-9 17:05
請問如缺鈣要點做?有咩食品可以比佢補下鈣?

缺鈣

BB長期晚上睡不熟,容易被驚醒,也很有可能是缺鈣。一般來說,單純依靠母乳餵養不能滿足嬰兒對維生素D的需求。寶寶身體裡維生素D不足,無法促進鈣質的吸收,嚴重時就會繼發佝僂病。佝僂病初期也可能不表現為驚醒,只是出現半夜睡不熟,哼哼唧唧、翻來覆去的。

產生這種“鬧人”情況要注意補充維生素D和魚肝油鈣劑,適當曬曬太陽。也可還要經常補充優酪乳、乳酪、鬆軟乾酪、含鈣橙汁、椰菜和深綠色有葉蔬菜、豆類食品、糊狀食品等鈣含量豐富的食物。

珍珠宮

衝勁BB 發表於 17-10-9 20:38
請問缺鈣應該要點做?

缺鈣

BB長期晚上睡不熟,容易被驚醒,也很有可能是缺鈣。一般來說,單純依靠母乳餵養不能滿足嬰兒對維生素D的需求。寶寶身體裡維生素D不足,無法促進鈣質的吸收,嚴重時就會繼發佝僂病。佝僂病初期也可能不表現為驚醒,只是出現半夜睡不熟,哼哼唧唧、翻來覆去的。

產生這種“鬧人”情況要注意補充維生素D和魚肝油鈣劑,適當曬曬太陽。也可還要經常補充優酪乳、乳酪、鬆軟乾酪、含鈣橙汁、椰菜和深綠色有葉蔬菜、豆類食品、糊狀食品等鈣含量豐富的食物。

珍珠宮

pennyluk 發表於 17-10-11 23:54
請問欠缺 鈣應點做?

缺鈣

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

七星茶得唔得?

珍珠宮

ilovemytwins 發表於 17-10-9 16:43
點解缺鈣會咁?我仔歲半都係咁,一夜醒九百次,仲要醒親都爬上我身,就黎俾佢玩死。。。
...

估計你B的這種情況不是缺鈣。

缺鈣特徵是夜晚總是哭鬧。

伯爵府

bull2015 發表於 17-10-13 17:01
估計你B的這種情況不是缺鈣。
缺鈣特徵是夜晚總是哭鬧。
BB長期晚上睡不熟,容易被驚醒,也很有可能是缺鈣 ...

我估佢應該係,因為佢係瞓住扭同埋之前驗過血佢係缺D,我仔都係人奶(emoji)(emoji),多謝你既解答。

首頁

尾頁

跳至