婆媳關係

跳至

首頁
12345...15

尾頁

別墅

住埋一齊...每日過得好唔開心,(我知道我揀錯左啦, 但返唔到轉頭) 老公係一名非常孝子, 99係長期病患, (但仲行得走得) 但基本上所有野都要人做, 本身我老公都係咩都唔會做的人... 晚晚放工返去做完家務都要服侍佢食藥等等...本來服侍一個, 而家變二個....
真係好唔開心每日都過得, 成日都覺得我好似一個賓妹或第三者, 佢地先係一對...我老公會將所有關心時間都比哂佢呀媽咁濟..好難頂..有野都一定唔會幫我啦。我老公要返夜班, 好多時間都係得留我同99係屋企, 我同佢簡直就係相對無言, 好唔自在, 唔想係個客廳同佢一齊,..唉...唔覺得個個係我屋企, 我似租一個房住,已經因為99成日同老公嘈過無數次, 到而家我都唔再講....
黑心D講, 我真係想佢快D死...只有佢死我先唔使一齊住....我唔知道仲可以捱幾耐....

男爵府

咁你未嫁入去前邊個照顧99

別墅

choibobo 發表於 17-10-10 11:24
咁你未嫁入去前邊個照顧99

本身佢同佢妹住, 婚後話要痴實個仔...(超級6合彩:單親獨仔)

別墅

好有想離婚的感覺...
除左佢一死..我先有自己想過的生活...

大宅

回覆樓主:

放個假同朋友去旅行散散心

請鐘點, 家務少左必定心情都好d

別墅

Summer_tsui 發表於 17-10-10 11:33
放個假同朋友去旅行散散心
我每想到仲有漫漫長路既日子就好痛苦!
老公成日話99有病要照顧要點對佢好, 細個點鍚佢等等...
咁我都好想有人鍚有人照顧...見到佢地2個...我真心覺得我多餘似的..
真係99%的99都係痴線的..我信了..佢地永遠覺得仔=老公, 仔比人搶走! (不過我老公都係有問題)
而家常常勸未婚的朋友..千其千其千其唔好住埋一齊..要住一齊真係唔好結婚, 唔係只有自己痛苦!

大宅

奶茶走甜 發表於 17-10-10 11:22
住埋一齊...每日過得好唔開心,(我知道我揀錯左啦, 但返唔到轉頭) 老公係一名非常孝子, 99係長期病患, (但仲 ...

其實亞Q精神,你可唔可以當佢係你真正的媽媽,個心會舒服D。
另外,成日爲佢媽媽而炒,搞到家嘈屋閉,又何必呢,既然事情都改不了,咁咪順來逆受。 煩做事情,不要計較,在佛教來說是積福,爲自己下世而儲分,咁唔好咩?如果有日,當佢要離開人世,你冇盡孝心,你便後悔了。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 奶茶走甜 的帖子

我會揀自己搬走,老公鍾意就跟黎,唔鍾意留番係阿媽屋企都得,
我係黎做老婆,唔係黎做工人或者C6阿媽,
要照顧老人家,我會留番俾仔女做,
我做得出
JM你有出路,只係你無下定決心
我唔會嘈,我會用行動黎話俾大家聽

別墅

Joannechau777 發表於 17-10-10 11:42
其實亞Q精神,你可唔可以當佢係你真正的媽媽,個心會舒服D。
另外,成日爲佢媽媽而炒,搞到家嘈屋閉,又何 ...
真係當唔到係自己呀媽, 佢都唔會當我係佢個女呀...
所以嘈左好多次之後都唔再嘈, 係我自己心入面默默承受, 嘈都無意思, 我老公都只會幫哂佢呀媽...蝕底只有自己。
但我結婚都想有兩人生活, 唔係日日夜夜工人咁照顧佢兩母子,
有得返轉頭, 真係唔會想結婚...

別墅

hkgra 發表於 17-10-10 11:45
回覆 奶茶走甜 的帖子

我會揀自己搬走,老公鍾意就跟黎,唔鍾意留番係阿媽屋企都得,
我都真係諗緊自己搬出去,
但我能力唔係好高....真係好唔開心...我唔想成世咁過..
成日諗自己咁蠢...

男爵府

回覆樓主

我感受同你差唔多,完全唔覺得係我地既家,完全唔想聽到佢媽把聲同見到佢,所以我長期匿係房。不過我又無想佢死既諗法,始終無佢無你老公,幾衰都係佢呀媽,只感祈求快快有自己既家,平日盡量少接觸同避開佢,雖然成日比佢唱,但都免得一陣又比人屈!

大宅

回覆樓主:

如其想佢死 點解唔自己搬走 由佢個仔自己照顧返佢 或請工人照顧佢得嗎 我自己你既然辛苦 但唔好比怨念打低你既人性 佢點衰都係你老公個阿媽 交返個波比你老公

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 奶茶走甜 的帖子

講堅,成世人流流長,
無小朋友,就認真諗下係咪甘過一世,
我寧願租住劏房,C6鐘意就跟,唔鐘意就算,
我唔勉強人既,劏房都好過做人妹仔,
你返工搵錢唔係為左做人妹仔

別墅

bfbchu 發表於 17-10-10 12:01
如其想佢死 點解唔自己搬走 由佢個仔自己照顧返佢 或請工人照顧佢得嗎 我自己你既然辛苦 但唔好比怨念打低 ...
可能因為要照顧埋佢..你地99會唔會都有機會幫下你地家務等等?
但我個個真係絕對係零, 加上佢有病, 都唔會敢叫佢做..所以可能令到我覺得係一個包伏,.真係好辛苦
成日食野食到通地都係...洗衫抹地煮飯洗碗等等所有都係一手包辦!
我有提過工人,但佢個仔零反應, 可能覺得自己有能力仲照顧到, 同埋佢呀媽仲行到走到..
佢呀媽每日街都唔會出的, 只會坐係到睇電視, 訓, 食, 同埋等個仔放工..(除左返夜, 夜一夜都會等)
我覺得自己好多餘係個個「家」

侯爵府

2024年龍年勳章

唔洗同你C6傾,唔洗噪,
想大家都有下台楷
你咪話睇左醫生,醫生話你有燥鬱症,唔想增加C6負擔,唔想影響99病情
自己搬出去住一下(住下住下,蛇咬都唔番啦)
諗走仲影后上身,叫99好好照顧自己
攪點晒租屋,即日汁行李搬走

別墅

hkgra 發表於 17-10-10 12:03
回覆 奶茶走甜 的帖子

講堅,成世人流流長,
就係因為成世人流流長....我先望唔到將來, 好痛苦
我先更加希望佢死....
我一定唔會生BB呢個局面..佢呀媽唔死我都唔想諗呢樣野
唔係只會玩我自己更加..害己害人...

子爵府

回覆樓主:

放心啦!你99應該長命過你,佢每天都過得很開心,有仔有新抱,只有你一個唔開心。

你應該嬲你c6,而唔係嬲你99,點解你唔係望你老公死?就算你99死咗,你仲要服侍c6,你一天唔離開佢,都唔會開心。

男爵府

奶茶走甜 發表於 17-10-10 11:22
住埋一齊...每日過得好唔開心,(我知道我揀錯左啦, 但返唔到轉頭) 老公係一名非常孝子, 99係長期病患, (但仲 ...

明白你,無小朋友煩少好多野,可否返娘家住?搬開住係必然,如果真係好難受,離開冷靜下再作打算。

別墅

真係好後悔結婚..無一日過得開心住埋一齊...
(可能開心只係得佢兩仔乸)

總之..一齊住..真係唔好結婚!!!

別墅

sinohk33 發表於 17-10-10 12:09
放心啦!你99應該長命過你,佢每天都過得很開心,有仔有新抱,只有你一個唔開心。

你應該嬲你c6,而唔係嬲 ...
老公係我自己揀, 我抵死..但我真係到呢刻都接受唔到佢呀媽....
我都覺得佢好長命...日日對住佢個仔...開心到爆炸啦...個仔鍚自己多過老婆添wor!

琴日apple頭條, 我都想不如殺死佢呀媽個仔....長期病..真係令到身邊人好辛苦....

首頁
12345...15

尾頁

跳至