自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

dobbybabie 發表於 17-10-10 21:55
,而家的家長同旁人好膚淺架,淨是以大學論十叻唔叻架

得罪講句,唔識野,自己都冇乜學識既家長先會咁。

侯爵府

醒目開學勳章

701003 發表於 17-10-10 22:23
對但相反的亦不少,本地大學中醫學士,再讀廣州/北京碩士/博士 我睇開果個係中大學士,北京 ...

我個中醫師正是專門針灸。

(聽說她曾是在北京國家級駐院醫師,替很多猛人診症)

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

中醫浸大最出名,中大港大中醫只會俾西醫牽住鼻子走

大宅

fionakong2008 發表於 17-10-10 21:49
浸大最強

x2

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

中醫/西醫,都需要苦學六七年,再專攻名專業學科!雖然同樣全人就業,但薪酬水平就差一大段

子爵府

701003 發表於 17-10-10 22:23
對但相反的亦不少,本地大學中醫學士,再讀廣州/北京碩士/博士 我睇開果個係中大學士,北京 ...

我知鄰居囡囡幾年前Dse考到19分,去咗暨南大學讀中醫,好似番來都要考執業試,香港中醫協會先承認,才可執業。會唔會在本地讀容易考到中醫牌呢?

侯爵府

醒目開學勳章

701003 發表於 17-10-10 22:35
中醫/西醫,都需要苦學六七年,再專攻名專業學科!雖然同樣全人就業,但薪酬水平就差一大段
...

Check pm

水晶宮

畀面勳章

dobbybabie 發表於 17-10-10 22:39
我知鄰居囡囡幾年前Dse考到19分,去咗暨南大學讀中醫,好似番來都要考執業試,香港中醫協會先承認,才可執 ...

只要符合行業規範及執業試合格,本港及外地中醫院畢業生,都有機會成為本港註冊中醫師

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

701003 發表於 17-10-10 21:10
浸大、中大、港大都有!
浸大獨立學院,資源足,而且收生分數比中大港大低DD
中大港大中醫依附西醫 ...

係?唔係最難入浸大咩~?
放下自在

子爵府

...

仲要如有父蔭,例如葵芳某商埸出名中醫,佢仔己好快租舖自己開檔。有的是家傳中醫,讀完中醫,家人開參茸海味舖,又幫家人在舖頭幫手。荃灣街市內亦有後生仔中醫,租檔位賣藥材和睇症

水晶宮

畀面勳章

cattz288 發表於 17-10-10 22:45
係?唔係最難入浸大咩~?

競爭最大係浸大港大收分高少少,因為好多都唔係以中醫為A1,退而求其次“跌入”港大中醫

子爵府

701003 發表於 17-10-10 22:43
只要符合行業規範及執業試合格,本港及外地中醫院畢業生,都有機會成為本港註冊中醫師
...

我既意思是會唔會似西醫咁,外國回流的西醫好難pass 到香港既西醫牌

子爵府

701003 發表於 17-10-10 22:47
競爭最大係浸大港大收分高少少,因為好多都唔係以中醫為A1,退而求其次“跌入”港大中醫
...

我覺得又唔好用''跌入'',佢唔填BandA,點都跌唔入架啦

水晶宮

畀面勳章

dobbybabie 發表於 17-10-10 22:48
我既意思是會唔會似西醫咁,外國回流的西醫好難pass 到香港既西醫牌

外國西醫好多時衰係中文手上,本港西醫需要流利粵語 大陸西醫就敗在流暢英語上
外地畢業中醫暫時比西醫易少少註冊

子爵府

...

曾經睇位女中醫係醫院中醫部既 佢都話唔建議讀 薪金低 讀又長時間 都要不斷進修

我自己睇過好多中醫 除左醫術 d藥靚唔靚都係關鍵 如果自己開有自己人識入好貨還好 唔係出面打工真係唔化算

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

bobo88hk 發表於 17-10-10 22:55
曾經睇位女中醫係醫院中醫部既 佢都話唔建議讀 薪金低 讀又長時間 都要不斷進修

我自己睇過好多中醫 除左 ...

中醫好多好多嘢讀架,我有本醫學命理通,直情講埋一個頭痛,有幾種中藥,有的藥性是行太陽經,有的行少陰經,你把啱脈,又要用啱君藥,(主力藥)又要用啱臣藥(加强或調和主力藥既中藥,又要配合時辰,你藥靚,少的功力又唔得,見到都復雜

侯爵府

醒目開學勳章

我識嗰個薪金唔低。

又賺到錢!
又有醫德!

男爵府

回覆樓主

我睇開嘅浸大中醫教授出左去自己開檔。。。
有幫過係金鐘開診嘅中醫做health check (咁貴鋪租都搞得掂即係好好生意。。)
又有d 中醫出書教煲湯, 賣野
我有同學做上門睇症
最近我見屈記都請中醫師
又有西醫婦科part 住中醫開檔
overall 香港嘅中醫都幾好發展
(不過我自己就專揀大陸教授級嘅睇(婦科)。。。睇一次連藥7日都過千架)

水晶宮

畀面勳章

你講得啱!但中醫亦需要年輕人承傳!中醫西醫都需要熱誠及仁心仁術去發展,有喜歡西醫、夠資格學西醫的人,當然亦有偏好中醫之士其實大家忽略咗浸大的中藥學,浸大中醫藥學院比另外兩大優勝,亦因為只有浸大有中藥學,目前本港中藥行業中大部分都有浸大中藥學畢業生,政府中藥相關部門亦有浸大中藥校友浸大中醫藥係一母雙胞,浸大中醫師會遇到浸大中藥同門師兄弟,購入安全藥物機會都大好多

首頁

尾頁

跳至