跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆樓主

50個 waiting 已經好足夠了...

既然玩 3rd in, 我是學校的話,當然會見曬所有我想收的學生,所以我覚得唔會只見同分或者未確定是否同學校理念相同

複式洋房

Aidan2016 發表於 17-10-12 07:47
你問果個老師係咪負責講解收生標準果個,矮矮地果個。?
無得面試都有機會收,呢句是出自他口中嗎?
...
是的,是 "負責講解收生標準果個,矮矮地果個",我特地為 lee 個問題走去直接問佢,而且我用唔同方法問左兩次:
1. 請問 3rd in 係咪選200個家長 ? 答(係)
2. 如果冇收到 3rd in 通知係咪等於 rejected 或 waiting ? 答 (唔係)
3. 咁即係冇收到 3rd in 通知都有機會入選取錄 ?答 (係有機會取錄)

複式洋房

ZW1117 發表於 17-10-12 07:53
50個 waiting 已經好足夠了...

既然玩 3rd in, 我是學校的話,當然會見曬所有我想收的學生,所以我覚得唔 ...

都好合理 ⋯⋯ 所以唔明點解唔直接 出 waiting or rejected 比冇 3rd in 家長,學校已經有50個 Waiting,如果出多50個 waiting 比冇 3rd in 0既家長,學校都夠 Waiting 人數 la ... 咁餘下0個 幾百個家長就直接收 reject 可以唔洗等咁耐 ⋯⋯
今日先係 12 號 ⋯⋯

大宅

回覆樓主:

如申請者覺得情願冇第三輪就reject
其實你自己話比自己知已reject 便可, 安心放下la.

男爵府

親子王國15週年勳章

回覆 Mycatstory 的帖子

請問老師有無提及過以甚麼準則選家長?

因為當時老師講時個咪較細聲, 唔聽得太清楚!

複式洋房

ZW1117 發表於 17-10-11 23:53
你們小朋友有無考埋圓玄?我對我女入圓玄更無信心

有考呀!不過個女話圓玄考D嘢仲深,所以我都冇信心

複式洋房

Danny3101 發表於 17-10-12 08:29
...

如果當時冇問老師,可能已經當左自己已被 rejected,可以安心放下 ⋯⋯
但我問左老師如果冇收到 3rd in 通知係咪等於 rejected 或 waiting, 佢好肯定答 "唔係" ⋯⋯ 連 waiting 都唔係 ⋯⋯

相信大家聽完 lee 個答案都會有疑惑,好多問號,而且仍會有期望,心情難免忐忑啊~

洋房

Danny3101 發表於 17-10-12 08:29
...

對,總之無3rd 的家長就安心放下啦。
19/10就當係留比3rd 的家長

別墅

回覆樓主

我都無3rd in, 心情好難過呀
圓玄睇黎都無份,因阿仔話唔識英文個段點讀,就被邀請去畫畫啦

子爵府

回覆樓主:

圆玄年年还有第二輪申請,如今年有而李吾得,再試唯有

大宅

2nd in當日一個課室大約有16人
共有5個課室

以我所知當日只有三個session
最後係12:45

2nd 總人數先係240人左右,3rd in 200人?
我覺得無可能囉

而且見家長要見校長或副校的話, 200人點兩日搞得掂?
一人30分鐘, 200人要100個鐘, 10個board都搞唔哂啦!

複式洋房

haulun 發表於 17-10-12 11:54
2nd in當日一個課室大約有16人
共有5個課室
原來 2nd in 只有 240 人左右 ⋯⋯ 謝謝數據分享~

男爵府

親子王國15週年勳章

回覆 haulun 的帖子

估計入到2nd in 的不只呢個數目,240左右呢個數. 是實際出席人數嗎?

謝謝分享!

大宅

回覆 Ayaya 的帖子

都係估計, 我問左得3個interview時間
接小朋友時聽到係由101室至105室, 每室分2 group, 每group 8人 (我當日阿仔AB Group都係8人)

Project返出來就係240人左右

如果Parent Interview係校長副校見, 1個board2日每日5個鐘, 每半個鐘見一個家庭, 一個board可見到10個家庭, 兩個可見到20個家長。

見得咁少, 我覺得係學校想係marginal fail既小朋友再揀邊D可以入圍。

240人當中, 應該有大部份幾可肯定收左, 有少部份預左會reject, 淨返marginal既就要parent interview再秤

男爵府

親子王國15週年勳章

明白了! 謝謝詳細分析!

如果從240個當中選200個家長面談,那餘下的其實只剩下約40個左右!

那是否可以說,在40個當中,是包括“將會被取錄”,和“不被取錄”,是這樣推算嗎?

大宅

haulun 發表於 17-10-12 12:36
回覆 Ayaya 的帖子

都係估計, 我問左得3個interview時間

唔好意思,請問你係邊度問得3個面試時間呀?
我所知9am, 我自己10:50am, 仲有12:15pm, 咁9-1050中間應該都有一節架,咁都應該有4節播

大宅

回覆樓主

同埋應該唔止40人冇家長面談,我識既身邊既冇家長面談既都好多唔止呢個數播,起碼1-200人冇家長面談

洋房

Ayaya 發表於 17-10-12 12:40

明白了! 謝謝詳細分析!

如果當日2nd in 係得240人,而3rd in 200人,假設唔使半小時,當每人15分鐘,15x200= 3000分鐘即50小時,
如果只是校長和其他老師一齊見,開一個board, 2日48小時用曬都見唔曬。但如果開幾個board , 會唔會又唔太公平,有d 見校長,有d 見副校,有d 見老師。
所以疑點有以下:
200人3rd in 呢個數有少少問題,係呢幾個group 度也唔覺有好多家長有話他們有3rd in, 除非無上來分享。
2nd in 240人未確定
開幾多個board 無人知

大宅

回覆樓主

Second in一定唔止240人,起碼600-800,third in有200人係當日係操場老師開咪講的

男爵府

回覆樓主

2nd in 當日有無見埋下午真是唔知道,不過我見有 3rd in 的都是私幼或出名幼稚園,唔肯定係咪真是 marginal case

首頁
12345...8

尾頁

跳至