跳至

首頁

尾頁

大宅

本身不太了解圓玄學校,點解咁多家長鐘意呢間學校?

大宅

mindpoint 發表於 17-10-13 17:43
本身不太了解圓玄學校,點解咁多家長鐘意呢間學校?

圓玄是屯門唯一直資英小

男爵府

回覆樓主

我講我自己咋,功課少,活動教學,注重中英文口語,語境好,學費平。我對小朋友要求簡單,找到快樂學習的方法。宜家日日開心返學,放學又多時間揀自己中意嘅書睇。
我要勤力D

男爵府

回覆樓主:

同意呀,功課壓力不大,返學開心日日笑面返來, 學校嘅學術程度都幾好, 學嘅野都深老師能用愉快教學方式教比學生,我仲好欣賞學校少抄寫少操練唔係填鴨式教學
家陣呢個年代唔係要死讀書,最緊要頭腦要靈活,有自信,溝通力強,性格開朗我認圓玄學生大部份都有以上特點

大宅

回覆樓主:

上面既家長同我想法一樣,我睇過就算5,6年級都吾會多功課,每日返學放學留意到小朋友個個都係好開心,好活潑!
6年英普既語境,每日咁多個鐘,絕對抵讀,直資仲可以申請學費減免,學校有9位外藉老師,每科都有兩位老師任教,絕對照顧到小朋友!
我都好buy學校活動教學,小朋友輕鬆吸收到知識,阿仔放學識同我講返老師教佢地玩既英文遊戲,如果只係不停默書,測驗,抄寫,我覺得無咩意義,只會令小朋友失去學習興趣,覺得返學好辛苦,返學就諗起默書,考試,學左第時都吾識運用返出嚟!
而且講真佢地升中派位都越黎越好,代表咁既教學方式係有用!
選擇得讀圓玄既家長,相信就係吾想小朋友每日就係返學,放學,做功課,溫書,瞓覺!
我仔仔每日只用30分鐘內就可以完成學校既野,因每日得2-3樣功課,之後每日都可以同我玩board game, 睇書,傾計,咁先係小朋友應該有既童年小學生活!

大宅

tcm1018 發表於 17-10-13 23:01
上面既家長同我想法一樣,我睇過就算5,6年級都吾會多功課,每日返學放學留意到小朋友個個都係好開心,好活 ...

多謝分享,你既小朋友初時會唔會唔適應全英文教學,呢點係我最擔心怕佢聽唔明而冇興趣

大宅

kwan_0128 發表於 17-10-13 22:43
同意呀,功課壓力不大,返學開心日日笑面返來, 學校嘅學術程度都幾好, 學嘅野都深老師能用愉快教學方式教 ...

多謝分享,但全英文教學有點擔心小朋友跟唔到從而冇興趣,當時你小朋友初升小一適應到嗎?

男爵府

mindpoint 發表於 17-10-14 07:15
多謝分享,但全英文教學有點擔心小朋友跟唔到從而冇興趣,當時你小朋友初升小一適應到嗎?
...

我小朋友冇咩問題,大部份都聽得明又冇乜做漏老師嘅吩咐, 見佢返來開心分享學校嘅事咁應該ok
我小朋友係讀普通幼稚園,以前都有你嘅擔心但我見同校師兄都讀得唔錯,加上咁難考到就即管試下,而家我都冇後悔仲覺得好感恩可以係圓玄讀書

公爵府

回覆樓主:

圓玄功課不多,每天2至4樣,長假期功課亦不多,很多時間閱讀及玩!
圓玄很多課外活動,很多家長,一個星會接小朋友放學 2至4天。
因為放學後參加活動就要自己接,只要你安排到,就很多活動玩。
小功課是很大因素,如你每日做2小時功課,也沒興趣參加課外活動吧!

公爵府

回覆樓主:

我們小一觀課時,教學模式很有趣,小朋友很主動,兩個老師上英文課時可以分組上課(一星期應該有一兩堂分組),很多閱讀,語言環境很好!

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

kwan_0128 發表於 17-10-14 13:18
我小朋友冇咩問題,大部份都聽得明又冇乜做漏老師嘅吩咐, 見佢返來開心分享學校嘅事咁應該ok
我小朋友係 ...

真心請教小朋友讀緊圓玄嘅家長,小朋友係咪大多來自私小呢?
小朋友個時係點預備考圓玄的?有冇出去學英文、普通話或者係上小一面試班?
我想女兒考圓玄,想知道要點樣先預備得好D,請圓玄家長賜教(emoji)感激不盡

男爵府

swiy1128 發表於 17-10-15 08:35
小朋友個時係點預備考圓玄的?有冇出去學英文 ...

屯元天私幼得幾間,大部分係津幼。所以津幼都唔少,來自同一間津幼一般零星兩三個,好多也只是一個。不過同一間私幼就好多個啦。如果屋企少人講英文,可以出邊補習好常見,至於面試班,我覺得意義不大。
我要勤力D

大宅

swiy1128 發表於 17-10-15 08:35
小朋友個時係點預備考圓玄的?有冇出去學英文 ...

我仔今年讀緊小一,幼稚園讀雅麗斯,幼稚園4年加平時屋企,9成半講廣東話,佢只有出去學普通話!但由細到大鍾意睇書,閱讀能力算高,認得哂大部份書既字,識自己讀!考圓玄最重要都係活潑開朗,有自信,喜歡閱讀,多睇書!但當然英普要有基本聽講能力!

複式洋房

圓玄什費多唔多? 貴唔貴?

大宅

HAPPYMILKMILK 發表於 17-10-25 11:12
圓玄什費多唔多? 貴唔貴?

雜費吾多,比津校仲平,書薄費4百幾,雜費120蚊到,因為佢地少用出邊既書,常識,英文都係自己印notes!學費$1050一個月,但可以申請學費減免!

伯爵府

熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

很欣賞圓玄的英語學習環境,而且採用活動教學(我囡囡是活潑型),非常好!

別墅

回覆樓主:

請問如果考這間,是否要幫小朋友學好多嘢?例如,英文,畫畫之類嚟應付面試?

複式洋房

vickilkw 發表於 17-11-9 08:38
請問如果考這間,是否要幫小朋友學好多嘢?例如,英文,畫畫之類嚟應付面試?
...

咁我個女又冇特別去學好多野,但佢自己本身好鍾意睇書,考圓玄會比段英文小朋友睇,叫佢讀同問下佢理唔理解到,所以睇多D書,同肯講英文,機會應該會大D!
我個女今年圓玄小二:)

男爵府

tcm1018 發表於 17-10-15 12:05
我仔今年讀緊小一,幼稚園讀雅麗斯,幼稚園4年加平時屋企,9成半講廣東話,佢只有出去學普通話!但由細到 ...

請問如是2019入學
應該何時要申請?
另外學校有冇校車的?

男爵府

eeyoreb 發表於 17-11-30 00:17
請問如是2019入學
應該何時要申請?
另外學校有冇校車的?

明年申請, 九月頭一兩星期就開始in ! 天水圍元朗屯門都有校車。

首頁

尾頁

跳至