婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果係咁,依家你係死忍緊定係已經甩難?

結婚前明明個男人自己都唔多理屋企,結左婚之後又會忽然變身話要孝順屋企,成日話要去食飯飲茶,見到我買乜野又話要預埋佢屋企,忽然佢呀娘講野全部上腦。。。。

公爵府

toyamis 發表於 17-10-13 20:41

結婚前明明個男人自己都唔多理屋企,結左婚之後又會忽然變身話要 ...

你也可以忽然開始孝順娘家ga,買野俾99的東西娘家一定要預留一份。

男爵府

你奶奶係點樣既人? 會唔會係你聽唔到既時候, 99就係度洗c6腦呢? 因為一啲無安全感既99係會咁做架。Chur個仔返家食飯, 背後講好多野希望個仔聽自已講唔聽老婆講。個仔頂唔順呢啲精神攻擊咪要跟捉去做囉。

侯爵府

toyamis 發表於 17-10-13 20:41

結婚前明明個男人自己都唔多理屋企,結左婚之後又會忽然變身話要 ...

有,我老公同姑奶都係咁,以前未結婚未有小朋友係完全無食飯旅行family day ,一結左婚就黎料,突然間多左好多family 活動

侯爵府

回覆樓主

有啲人係要爭玩具架麻。

伯爵府

回覆 toyamis 的帖子

吓?如果婚前婚係反差係咁大嘅,
咁要認真傾吓啦.
仲有,點解買乜嘢俾外家都要預多一份俾男家先?
買呢d嘢嘅錢係邊一個俾架?
女人真係唔好為咗一個男人就盲目去委屈自己或者呃自己.
最近嗰單出軌賤男殺老婆新聞,
做女人應該以此為鑑,
唔好咁天真,唔好再戀愛大過天啦.

公爵府

唔好話男人啦,女人都一樣,未結婚前唔知父母好,結婚後就同另一半生活,以前係王子公主,父母服侍,e家就要服侍另一半,點會唔覺得父母好吖。

侯爵府

回覆樓主:

樓主我記得係3-4年前,你都已經話你男友的媽咪係追魂call99,出過幾個爆posts ……結婚前已知佢阿媽好爆喇,當時記得你已經話找到方法食到男友治到99。情況有變?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

Huuu 發表於 17-10-14 13:30
樓主我記得係3-4年前,你都已經話你男友的媽咪係追魂call99,出過幾個爆posts ……結婚前已知佢阿媽好爆喇 ...
往往有個通病,做女嘅時候,成日諗住結咗婚,就會改變到個男人,點知到婚後又改變唔到,就會多多埋怨。

侯爵府

Miulo 發表於 17-10-14 17:00
往往有個通病,做女嘅時候,成日諗住結咗婚,就會改變到個男人,點知到婚後又改變唔到,就會多多埋怨。 ...

樓主,唔好怪我直接。呢度唔少jm都受過99對待,好多都會主動幫新抱先。

但妳之前開post講婆媳,人地真心以過來人俾意見,一句唔中聽,就立即fighting back,又話教男友話返佢老母。對 素未謀面的網友如此,更何況你99,你都不會被蝦得幾多。 當初你未嫁入住男家,實引起上一輩不滿,而不是拉遠距離 河水不犯井水,所以今日好多事情只不過係蝴蝶效應。

唯一盡力拉遠距離啦~但做老婆唔可以阻止人家做仔去見父母~唉
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 17-10-14 20:33
樓主,唔好怪我直接。呢度唔少jm都受過99對待,好多都會主動幫新抱先。

但妳之前開post講婆媳,人地真心 ...

我都好直接咁比個意見你,唔好介意我心直口快,唔岩聽就當講下笑就算。

其實女人好容易犯一D睇幾句野就先入為主,同翻舊帳既壞習慣。

如果閣下冇咁既問題其實可以唔洗抽太多舊水,睇下便算,唔洗下下揾返d history太上心去批評人ga

侯爵府

toyamis 發表於 17-10-15 11:38
我都好直接咁比個意見你,唔好介意我心直口快,唔岩聽就當講下笑就算。

其實女人好容易犯一D睇幾句野就先 ...

你都唔好先入為主,講到我會起底返history ,我冇甘好耐性 也冇興趣。只不過,因為過往的post太爆,我記得你網名,係回魂a/c,當初呢度有幾位老牌jm 衷心勸告,結果被機關鎗掃射返出埋公海。當時或現在我只係路過。

當初我都覺得樓主妳好可憐,點會遇著個甘進擊的奶奶。後來好多網友都 勸告 不如拉遠距離,呢類99同佢惡鬦,預左要佢每次進攻,你又每次還擊,一定要長期打仗的心理準備…………冇諗過甘多年後你還……樓主,做人行得正企得正,就算俾人知道你過往又如何,最重要面對到人/面對到自己。唔好再開返個舊mode 喇!………都係個句喇,真心勸告同呢類99 拉遠距離喇!

大宅

Huuu 發表於 17-10-15 12:18
你都唔好先入為主,講到我會起底返history ,我冇甘好耐性 也冇興趣。只不過,因為過往的post太爆,我記得 ...

其實我唔需要你入黎我個post度批評我,或者要你教我,你其實係咪太得閒入黎揾人嘈交ga?係ga麻煩你過主。

對上咁多留言都係傾下計講下自己野同意見,好正常,係得你咁無聊又可憐人又剩,話人時不如檢討下自己先。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

版主示:
請討論時保持禮貌及理性, 如有不禮貌, 挑釁, 含有人身攻擊成份的文章及回應, 版主會警告或禁言. 敬請大家合作,謝謝!.
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

toyamis 發表於 17-10-15 11:38

其實女人好容易犯一D睇幾句野就先 ...

我都記得你.... 先聲明我唔係刻意去睇舊POST,只係一見到你頭像就已經認得
我記得當時你係佔盡上風, 好強勢, 男友勁聽你話咁
未嫁就已經對點應付 99 好有心得,所以先好有印象

有時係會人大左先醒起屋企人既好
正如好多女仔都係自已生完BB 先發現媽咪原來咁偉大
可能你老公同 99 係距離產生美, 結左婚有比較下發現自已阿媽原來好好
(我唔係話你做老婆既唔好, 而係生活環境既處理/轉變上既比較)
我地女人嫁左後都成日諗 "做女" 個時最開心啦, 一樣

所以婚後老公轉變唔出奇, 佢要孝順既無人阻佢
只要唔影響到你, 咪由佢
如果唔係佢對99好, 你又要阻止既, 盞揾交來嘈
但要直接同佢講清楚你會貫徹返一向既態度對99
叫佢唔好要求你D 咩

珍珠宮

回覆樓主

人大咗,成熟咗就會更珍惜同雙親相處時間。我30歲前都無諗過同父母旅行,呢幾年有機會就會約父母,6299去旅行或者食餐好

珍珠宮

Huuu 發表於 17-10-14 20:33

但妳之前開post講婆媳,人地真心 ...

有道理~非一日之寒~

珍珠宮

回覆樓主:

哇~火藥味初現,樓主都非等閒喎~

子爵府

當日佢少不更事,今日成熟了,識孝順,你應該為佢高興

大宅

回覆樓主:

唔再評論同回覆喇BK風氣太差,都後悔隔左咁耐都重有勇氣出黎再post, 我都係潛返水淨係睇下算

首頁

尾頁

跳至