自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

呢幾日都去咗唔少餐廳
發覺老闆職員淨係木口木面,唔俾氣你受已經算係咁

頭先喺廣藏市場喺中間某一檔坐低食嘢
俾阿豬媽嫌我哋嗌得少
全程都冇咩禮貌
明顯對我哋態度同對其他人唔同
坐低幾分鐘都未食完
已經係咁叫我哋俾返啲碗碟佢
催我哋走
終於明白點解之前咁多jm話寧願去日本
唔係冇遇到態度好
不過真係明顯少好多

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

韓國女人, 好鬼"呀咋" (我遇到果d 啦, 不是話全部), 成日行到好似想撞跌你咁.

男人都好冇禮貌.

珊瑚宮

回覆樓主:

唔覺得喎, 食玩地方既員工都有禮貌, 係的士大叔唔多識路

wcpcelia    發表於 17-10-18 14:56

大宅

sshymami 發表於 17-10-18 12:35
呢幾日都去咗唔少餐廳

其實佢哋可能已為你係國內同胞,去星加坡都一樣,啲因對中國人樣嘅人態度俾以前差好多

ILoveAA2017    發表於 17-10-18 14:25

伯爵府

回覆樓主

你地係咪無一人叫一份?我去廣藏市場入面食韓國飯好抵,港紙4,50一個飯,有前菜,一個鍋,仲有飯,味道又好!

別墅

回覆樓主:

我上次去廣藏市場都係,d呀豬媽勁惡,我地未食完,叫我地坐埋一邊,想趕我地走。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sshymami 發表於 17-10-18 12:35
呢幾日都去咗唔少餐廳
BK普遍都係咁反映,話去完首爾,覺得韓國人好差。
我就好好彩,遇到好多人願意讓座,協助我們搵地方。
可能因為我扶老攜幼,佢地好樂意主動協助。全程都未試過比人推或黑面,只有笑面或主動上前幫忙就會。

翡翠宮

回覆樓主:

我早排第一次去,完全冇遇到咁情況啵。。。木無表情呢樣我唔介意。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔覺喎! 我對上兩次去都ok喎!

去南大門舖仔食嘢, d亞豬媽都好nice, 不過我會用極有限韓文同佢哋溝通

麻蒲水產個老板直頭認得我同老公, 估唔到呀!

wcpcelia    發表於 17-10-18 14:56

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我又唔覺喎,好nice丫
冇試過比人不禮貌對待
我~好~幸~福~呀~

子爵府

回覆樓主

我自己遇到果d都好有禮貌wor,不過要習慣佢地比較粗魯咯!

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得係撞手神嘅~~
我都岩岩去完,除左有一兩間護膚品店嘅姐姐比較cool,其餘都ok喎~
我都有去廣藏,我感覺ok,只遇到一檔賣刺身嘅嫌我唔買八爪魚,我即時唔幫襯,其餘檔,有個阿珠媽(大嬸)仲請我食飯卷所以我決定坐低,食一份餃子同豬皮~
另一檔我買左一包人參雞湯料,個阿吉師(大叔)就請我女飲野~
仲有檔似係兩母女,我坐低叫左一份牛腸,佢地就係咁同我地傾偈~
買炸野同個阿珠媽講價,平左一半,佢仲執左好大包俾我~
仲食左燒餅同飲果汁,仲有炒粉絲,依加諗到我都想再去。。。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地對中國人態度唔係咁好?

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

我今年四月一家五口去,日日搭地鐵出街食飯,唔覺無禮貌,搭地鐵仲會人讓位俾小朋友坐喎

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我去咗四次都冇呢D情形發生,個個都好nice,有次我搭地鐵,仲讓咗比個老人家,講咗10次come sa me da

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我試過俾阿婆撞我

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bit surprise that even the airport crew, their English is not good..not helpful at all.
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實佢地本身係比較粗獷, 我又唔覺態度差喎
不過各人感受唔同, 我老公都唔鍾意, 但我包容度大 XDDD

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

moonychan 發表於 17-10-18 12:38
韓國女人, 好鬼"呀咋" (我遇到果d 啦, 不是話全部), 成日行到好似想撞跌你咁.

男人都好冇禮貌. ...

阿珠媽同內地大媽真係有得揮

男爵府

回覆 sshymami 的帖子

我韓國啲同事話韓國男人好大男人主義…..
even
喺公司同grade, 男人都覺得高女人半級嘅

wcpcelia    發表於 17-10-18 14:57

首頁
12345...6

尾頁

跳至